HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BIJNA VERGETEN BONENKRUID UIT DE NATUUR OF JE TUIN   

bonenkruid

bonenkruid in de tuin

BONENKRUID IS EEN BEETJE UIT ONZE KEUKEN VERDWENEN, en DAT IS EIGENLIJK ERG JAMMER.

Bonenkruid is een kruidige plant uit de familie der Lipbloemigen. Daarnaast bestaat bergbonenkruid, dat erg lijkt op eenjarige bonenkruid, dat meestal in moes- en kruiden tuinen gezaaid wordt.

Bergbonenkruid is echter een meerjarige plant, die wel 50 cm. hoog kan worden. Beide planten bloeien van de zomer tot in oktober in paarse tot witte bloemkronen en kunnen eigenlijk dezelfde periode geoogst worden. Zowel bloem als blad is te gebruiken.bonenkruid bloeiend

Hoewel bonenkruid en bergbonenkruid exoten zijn, vindt men ze soms wel verwilderd. Het lijkt wel op bergsteentijm, een plant dat hier van nature wel op kalkrijke grond groeit, maar dat plantje ruikt meer naar pepermunt en tijm.

Bergsteentijm (Bolster)

Bergsteentijm (Bolster)

Bergsteentijm kan net zo verwerkt worden. Maar deze plant komt in Nederland alleen zeer zelden in Zuid Limburg voor. Het staat op de Rode lijst als gevoelige plant.

Van de planten wordt ook thee gezet die zenuwversterkend werkt. Er worden ook medische tincturen van de planten gemaakt.

In moestuinen wordt bonenkruid vaak bij bonen geplant om insecten bij de bonen weg te houden. Gedroogd wordt bonenkruid in kasten gelegd, want het weert motten en zilvervisjes.

KEUKEN

De Romeinen waren dol op bonenkruid. In heel veel gerechten werd het kruid verwerkt. Zij gebruikten het zo voor vissauzen en bij het vullen van vlees. Tegenwoordig is het gebruik af genomen, maar wij gebruikten het vooral bij bonengerechten om de winderigheid erdoor te bestrijden. Maar bonenkruid  kan zorgen dat gerechten lichter verteerbaar worden. Ook bij inmaak is het een nuttig kruid. De verse blaadjes smaken fijngesneden heerlijk in aardappel- en bonensoepen. Ook lekker als kruid in sla met sperziebonen of gekookte witte bonen of met linzen. Men kan het kruid laten meekoken met sperziebonen en breekbonen. tuinbonen met bonenkruidProbeer het ook eens als je bloemkool en broccoli kookt.

DROGEN

Bonenkruid is goed te drogen. De smaak ervan is het sterkst net rond de bloei. Knip dan takjes af , bind ze samen en hang ze op een plek uit de zon te drogen. Als de takjes droog zijn, fijnmaken de harde steeltjes verwijderen en in een potje bewaren. Het blijft zeker een jaar op geur en smaak.bonenkruid

RECEPTEN:

TIP – Wil je lekkere ouderwetse erwtensoep voeg dan een eetlepel   bonenkruid de laatste 10 minuten bij de soep.

 

SPERZIEBONEN MET TOMAAT & BONENKRUID

( een vrolijk voorgerecht of groentegerecht)

sperziebonen

  • 200 gram sperziebonen
  • 6 pruimtomaten
  • ½ ui
  • teentje knoflook
  • wat olie
  • beetje appelstroop of honing
  • handvol verse bonenkruid en dragon
  • peper & zout uit de molen

Maak de bonen schoon en kook ze in wat water beetgaar. Dan in koud water wegzetten.

Snij de tomaten doormidden. Smoor in de olie de ui glazig, voeg dan de knoflook fijn gesneden erbij.

Dan de halve tomaatjes mee stoven, maar alleen tot ze gaar maar nog niet kapot gekookt zijn. Voeg dan de bonen en de kruiden fijngeknipt en de stroop of honing erbij. Even doorwarmen. Op smaak maken met peper en zout.

sperzieboontjes

TUINBONENSOEP

  • ½ kilo tuinbonen
  • olie
  • rode ui
  • bleekselderij

bleekselderij 1

  • 1 liter groentebouillon
  • 200 gram gekookte witte bonen
  • 1 theelepel gedroogd bonenkruid of twee takjes verse
  • peper & zout

Neddis zwarte peper

  • bekertje (zure) room

Maak de tuinboontjes schoon en kook ze in weinig water gaar. Snij de rode ui in schijfjes of ringen. Bak het zacht aan in wat olie. Voeg dan de bleekselderij in ringetjes erbij en bak de groente mooi licht bruin . Voeg dan de groente bouillon erbij en breng alles met de witte bonen aan de kook en kook alles een kwartiertje op een zacht vuur. Voeg dan de gare tuinbonen en de bonenkruid erbij en breng alles nog  een keer aan de kook. Van het vuur af proeven en naar smaak peper en zout erbij doen.tuinbonen, witte bonensoep

Bij het serveren per bord of kommetje een schepje zure room of scheutje room doen en de soep er bij scheppen.  Met vers bruin brood smaakt het heerlijk.

KAPUCIJNERSCHOTEL 

blauwschokkers of capucijners zien er al in dop heerlijk uit

blauwschokkers of capucijners zien er al in dop heerlijk uit

( Te maken met verse of gedroogde Kapucijners )

1 kilo verse kapucijners of 200 gram gedroogde.

  1. Verse:  doppen en met wat groentebouillon en een klontje boter in 15 tot 20 minuten gaar stoven.
  2. Gedroogde: een nacht weken. Met vers water opzettenen in 45 of meestal wat langer gaar koken.

Zijn de kapucijners gaar ze zeven en droog laten worden.

Verder nodig:

  • olie
  • 1 prei in ringetjes
  • 1 paprika in reepjes
  • bosje groenlof of blad van biet of van radijs – grof gesneden
  • 1 eetlepel verse of gedroogde bonenkruid
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • beetje appelazijn en wat bruine suiker ( of Balsamico-azijn)
  • wat verse tijm en marjolein

Zet de prei en paprika aan in de olie, voeg als alles mooi is doorgebakken het fijngesneden groene blad erbij en de bonenkruid. Dan de Kapucijners meebakken.

capucijners paprika

Is alles mooi gebakken ,haalt mende pan van het vuur en voegt men de geitenkaas in stukjes erbij en maakt alles op smaak met wat azijn en suiker.  Op het laatst wat fijngehakte tijm en marjolein er over strooien.

Heerlijk met gekookte boekweit of kleine pannenkoekjes.

Met rode nierboontjes in plaats van kapucijners smaakt het ook lekker.

rode bonen variatie

 

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

 

HEERLIJK UIT JE TUIN : NEDERLANDS DIS

kruiden in pot dora

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>