HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DOVENETEL een erg veelzijdige “wilde”groente UIT DE NATUUR OF JE TUIN 

Deze overblijvende plant tref je dovenetel veel aan op randen langs akkers en wegen. Vaak op plekken die overbemest zijn. Hij bloeit van maart tot diep in de herfst. Tot de eerste wereldoorlog werd dovenetel in Frankrijk als groente gegeten, Vooral de jonge scheuten en het blad werd  gebruikt.

En de plant werd natuurlijk ook gebruikt als kruidenthee.kruidenthee

Naast witte dovenetel ( Lamium Album) groeit hier ook de Paarse Dovenetel kent een enigszins ander blad.

witte dovenetel 2

De paarse dovenetel ( Lamium Purpureum) is vooral vroeg in het voorjaar en laat in de herfst lekker om in de keuken te gebruiken.

paarse dovenetel 3 Daarnaast groeit hier nog de Gele dovenetel, waarvan de bloemen nog zoeter zijn.

gele dovenetel 1

Dovenetels lijken in eerste instantie op brandnetels, maar missen de brandhaartjes met mierenzuur. Daarnaast hebben dovenetels echte ( zoete ) lipvormige bloemen. Ze groeien op dezelfde plekken als brandnetels.

Naast de bloemen kan men de jonge scheuten en bladeren rauw voor een salade gebruiken, maar zijn net als zevenblad of spinazie in een soep of als groente te koken. Ook de wortels van dovenetel kunnen na goed geboend te zijn gaar gekookt worden en zijn erg lekker in een salade. De bloeiende planten worden verwerkt in pannenkoeken, gebak, maar ook voor groenteschotels en heerlijke sausen.

Als kruidenthee werd vooral witte dovenetel gebruikt voor ademhalingsproblemen, ter bevordering van de spijsvertering en bij blaasproblemen.

Dovenetel in de salade

Zowel het blad als de bloemen kan je in een lekkere salade benutten. Variaties zijn eindeloos. Dovenetel past goed bij lichte knoflook-smaak ( daslook bij voorbeeld) fijngesneden ui of sjalot, gewone sla soorten, tomaten en komkommer.

dovenetelsalade

Dovenetel-deegballetjes

1 royale eetlepel boter mengen met zoveel broodkruim en 2 eieren kneden, dat men er een soort dik deeg van kan maken. Meng dit met een handvol fijngehakte dovenetel bladeren, wat bonenkruid en basilicum en zout met peper. Vorm van deze massa theelepel grote balletjes. Kook deze gaar in een groentebouillon. Men kan ze als pasta zo met boter en geraspte kaas eten, maar zijn ook geschikt als vulling in een heldere soep.

Andere dovenetelvulling voor de soep.

Was een kop vol dovenetel-bladeren. Droog ze goed en frituur zo als peterselie in een frituur. Laat ze afkoelen. Sla twee of drie eieren los met wat zout en peper, weinig room en bloem. Meng hier net voor het bakken van de omelet de gefrituurde blaadjes door. Smelt wat boter in een koekenpan, meng met het beslag een dunne omelet. Keer het als een kant mooi bruin si en bak dan de andere kant snel bruin. Snij de gebakken omelet in smalle reepjes e meng die door een heldere soep of bouillon.

 • Ook op een salade smaken de reepjes omelet erg lekker.

Zoete Dovenetelsaus

Kook een suikerstroop van ¼ liter met 2 tot 3 eetlepels suiker. Voeg hier de bloemen en blaadjes van zeker 6 bloeiende dovenetels fijngesneden of geknipt bij. Kook dit op een zacht vuur met het sap van een halve citroen verder in.

Meng een eetlepel maïzena met een ½ glas melk en voeg dat bij de suiker stroop. Alles al roerend mooi gaar koken. Erg lekker saus bij bijvoorbeeld appeltaart of ijs.

 • Men kan ook wat schil van een onbehandelde citroen met de suikerstroop mee laten aftrekken.

Dovenetel als groente

Verzamel een halve emmer met bloeiend dovenetel planten. Haal de bladeren en bloemen van de stengels en snij die erg fijn. Smelt in een kookpan wat boter en smoor daarin de dovenetels 3 tot 4 minuten. Strooi er wat bloem over en giet er een glas groentebouillon met eventueel wat room bij.

Even al roerend laten koken totdat de bloem gaar is en de groente met de saus geserveerd kunnen worden.stamppot brandnetel

Maar dovenetel kan ook gestoofd door gestampte aardappel worden gemengd.

Dovenetel-soep

 

Verzamel een litermaat vol met jonge dovenetel uitlopers en blad. Was die goed en dep ze met een keukendoek droog. Hak ze in een keukenmachine tot een pulp. Voeg bij een hoeveelheid pulp 1 ½ keer zoveel groente bouillon. Kook dit in een soeppan in ongeveer 15 minuten gaar.

Bak in wat boter 1 fijngesneden ui glazig en voeg er dan een stevige eetlepel bloem bij. Vermeng dit al roerend bij de dovenetelsoep en kook alles op een laag vuurtje gaar. Voeg er wat zure room bij het serveren bij en garneer met wat bloempjes of de bloemblaadjes van paardenbloemen. Wat daslook fijn geknipt smaakt er lekker door.  DSC03622

BIER

Net als van brandnetel kan men van dovenetel een lekkere schuimende licht alcoholische drank maken: vervang in het recept de brandnetel door dovenetel : https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

wilde bloemenbier in een grolschflesje

wilde bloemenbier in een grolschflesje

Garnering

De bloemetjes van dovenetel in welke kleur dan ook zijn prachtig als garnering voor taart, pannenkoek of ijs, maar ook geschikt op een salade of soep. Het laatste zeker in combinatie met zure room.paarse dovenetel bloem 1

Trouwens dovenetel-bloem-boter smaakt ook erg lekker.

 

 

HEERLIJK GENIETEN VAN DE NATUUR ( ZOWEL HET OOG ALS DE MAAG) : NEDERLANDS DIS

 

eetbare bloemen lente 2

 

2 Responses to “DOVENETEL een erg veelzijdige “wilde”groente UIT DE NATUUR OF JE TUIN ”

 1. Anka Rietveld schreef:

  Tot onze verrassing groeien er twee soorten dovenetels in de tuin.Nooit geweten dat je die zo heerlijk kunt verwerken.

  1. paul hoftijzer schreef:

   De natuur is veel eetbaarder dan we vaak denken en we kunnen zelf daar een bijdrage aan leveren, door eetbare planten te zaaien en te planten.
   paul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>