HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JONGE HOP ( – SCHEUTEN) in een omelet, in een salade en nog veel meer UIT DE NATUUR OF JE TUIN   

hopuitloper

Vandaag kwam ik op mijn wandeling met de hond ze weer tegen:  Jonge hopscheuten die de grond uitsteken. En de jonge kopjes lijken rond te kijken, waaraan ze binnenkort omhoog beginnen te klimmen. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt  laat er altijd drie staan om de plant niet uit te roeien.

hop komt de grond uit eind maart

Hopscheuten vind ik zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.

hopscheuten gebleekt

Maar hop heeft een eigen smaak, denk maar aan de verschillende soorten bier. Want zonder hop geen echt bier. De hop geeft de karakteristieke zacht bittere smaak eraan. En wil je lekker slapen vul dan een kussentje met gedroogde hopbellen. Maar dan kan pas na de zomer.hopbellen

Hop groeit overal in Europa (vaak verwilderd) en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld  en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie).

RECEPT   Hop-omelet

Nodig-

  • 4 eieren
  • Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 centimeter)

hopscheuten 1

  • Zout en peper uit de molen
  • Klont room boter

Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).

Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.

Boter in een koekenpan en als de boter bruist de omelet hierin bakken.

hop omelet

HOPSALADE

Jonge spruiten afbreken en in zout water gaar en zacht koken. Afgieten en mengen met een dressing van olie, azijn, peper en zout.

Ook mayonaise past hierbij en gekookte(kwartel-) eitjes.. Bieslook of daslook past er als vers kruid goed bij.,hop salade

LAUWE SALADE  MET HOPSCHEUTEN

Kook de scheuten in zout water half gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn , en peper en zeezout zacht. Bind  dit op z´n laatst  door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen.

GEBAKKEN HOPSCHEUTEN

Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.

Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise..

HOP ALS GROENTE

Kook de hopscheuten zacht in gezouten water. Serveren met Hollandsche saus. Kijk op –  http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/zure eiersaus

Kook de hopscheuten in gezouten water met wat azijn gaar. Laten uitlekken. Maak een handvol morieltjes goed schoon. Smoor ze in boter, voeg de hopscheuten erbij en handvol verse kruiden. Binden met een roomsaus, gemaakt van boer, bloem, room en bouillon. Worcestersaus en tabasco naar smaak roevoegen.

In Beieren mengt men door de gekookte hopscheuten een bechamelsaus met nootmuskaat en verse peterselie. Recept bechamelsaus – http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-saus-met-melk/bechamelsaus

Dan hop volgens de klassiek Franse keuken. Kook de hop gaar in gezouten water. Afgieten en in een roomsaus leggen. Wit brood roosteren. Hierop de saus met hopscheuten gieten en afwerken met 2 gepocheerde eitjes. Fijn geknipte daslook en vers gemalen peper en wat grof zeezout maken dit gerecht zeker af.hop met gepocheerd ei

En als laatste een recept voor hopsoep.

Fruit een fijngesneden uitje in wat boter, Wat suiker en peper op z´n laatst erbij. Dan een. liter kippenbouillon, 200 gram diepvriesdoperwten en een handvol hopscheuten erbij. Soep op een laag vuur zeker een half uur laten koken. Op smaak maken met wat sambal of wat cayennepeper. Vers brood past er prima bij.

 

PERIODE

April, mei; de scheuten    Vanaf oktober: de hopbellen

Te gebruiken: * Salade met jonge uitlopers * Jonge scheuten als asperge klaargemaakt  * Soep van hopscheuten  * In een omelet * Thee van de bellen. * Gedroogde hopbellen in bier

In Engeland maken ze met hopbellen oog hop/likeur. Hiervoor gebruikt men sherry en natuurlijk suikerstroop.

Trouwens er werd vroeger ook een soort mede (honingwijn) gemaakt met hopscheuten. Matheglin heette dat.

HOP UIT DE VRIJE NATUUR IS MEER DAN voor BIER – NEDERLANDS DIS

hop colbert

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>