HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KLEEFKRUID UIT DE NATUUR OF JE TUIN 

SONY DSC

de haartjes van kleefkruid zijn duidelijk te zien

Kleefkruid kent iedereen, die wel eens niet keurig van de paadjes door de natuur loopt. De planten hechten zich gelijk aan je kleding en je handen. En het zaad hecht zich zelfs aan je haren. Het wordt gezien als een lastig , hardnekkig en niet uit te roeien onkruid en dat is het ook, maar het is lekker en bovendien zeer gezond als groente en om thee van te zetten.

Als je kleefkruid zelfs kort hebt gekookt of geblancheerd, hecht het zich niet meer vast en is het ook niet meer kleverig. Het smaakt net zo bitter als andijvie of witlof en met onder andere kaas zijn er erg lekkere gerechten mee te maken. Kleefkruid wordt ook wel Jan-kleef-aan, Klever, Klis, Navelzaad, Duivelsnaaigaren en Tongel genoemd. 

Kleefkruid

Kleefkruid

De hele plant is eetbaar, maar vooral de jonge blaadjes zijn lekker door de soep, door de rijst of bij de vis. Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen.

Als je de zaadballetjes droogt, roostert en maalt, dan heb je een surrogaat voor koffie. De gebrande wortel van het kruid kan Cichorei vervangen.

zaadballetjes kleefkruid

 

Kleefkruid hoort bij dezelfde plantenfamilie als walstro ( in vele soorten) en lievevrouwenbedstro (  dat ook zelf vroeger vaak walstro wordt genoemd).

Voor lievevrouwenbedstro kijk op:

https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-lieve-vrouwe-bedstro/ met veel recepten

lievevrouwebedstro 2

 

THEE van KLEEFKRUID < MEDISCH

Door water te koken en de gewassen, jonge blaadjes 10 min. te laten trekken, maak je een thee, die reinigend werkt en daardoor goed is voor je huid en zuiverend voor alle organen, die afvalstoffen moeten verwerken. Door de bloedverdunnende werking van de stof cumarine, plas je de afvalstoffen sneller uit. Echt een aanrader in het voorjaar in combinatie met andere kruiden in een reinigingskuur. Ook bij verminderde weerstand, na ziekte of medicijngebruik.

 

Je kunt de kleefkruid-thee trouwens ook gewoon voor de lekkere smaak zetten, de thee in licht bitter , maar aangenaam.

kleefkruidthee 1

Verder Medisch gebruik

Het verse sap van de blaadjes kan in een omslag tegen bloedende of zwerende wonden, blaren en kneuzingen gebruikt worden.

Kleefkruid werkt vochtdrijvend, bloedreinigend, is goed voor de huid, tegen acne, psoriasis, droog eczeem en ontstekingen van de huid,  voor een snellere circulatie en stofwisseling, tegen constipatie en vocht vasthouden, dikke enkels, is eetlustopwekkend, ontstekingsremmend, bijvoorbeeld bij blaasontsteking, wond-helend en zweetdrijvend.

 

TIP 1

Verzamel nooit kleefkruid in de buurt of langs akkers met tarwe, rogge, haver of welk ander graan dan ook. Kleefkruid wordt daar erg zwaar bestreden en de middelen die daar voor gebruikt worden zijn niet zo gezond.

TIP 2

Gebruik geen kleefkruid als je bloedverdunners en/of plaspillen gebruikt. Kleefkruid heeft dezelfde werking, dus samen kan dat te veel van het goede worden.

 

STREMSEL VOOR KAAS

Kleefkruid werd vroeger in Europa gebruikt als een natuurlijk stremsel in de melk. Van deze melk, gegoten en gezeefd door een dikke prop kleefkruid, werd kaas gemaakt.

 

RECEPTEN:

ROMIGE KLEEFKRUID/TOMATENSOEP

5 tot 7 roma-tomaten

 

tomaten roma

tomaten roma

3 grote aardappels
3 tenen knoflook
flinke hand kleefkruid
1 grote ui
wat sambal

Zout & peper
1 theelepel fijn gewreven komijnzaad
boter of olie

1 grote winterwortel of 3 waspeentjes
2 eetlepels honing

1 liter groentebouillon

Wat zure room

 

Alle groentes schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Verhit in een soeppan een kontje boter of wat olie en bak hierin de ui en even later de knoflook aan. Voeg er wat sambal en fijngemalen komijn bij. Even meebakken.  Dan de aardappel en wortel erbij en dit nogmaals 2 minuten verder aanbakken. Dan de stukjes tomaat erbij en weer verder bakken. Dan de groente bouillon erbij en alles koken totdat de aardappel en wortel gaar zijn ( ongeveer 15 minuten). Dan de fijngehakte kleefkruid erbij, even tot aan de kook brengen. De honing toevoegen en de soep in een blender of met een staafmixer fijnmaken.kleefkruid tomaten soep

De al romige soep nog wat romiger maken met een lepeltje zure room.

 

Lekkere soep met vers gebakken brood.

witte broodjes

witte broodjes

 

 

VERDER GEBRUIK

Geblancheerd in gemengde salades

Gestoofd met brandnetel, zuring en zevenblad

Lekker in kaassaus ( een kleine fijngehakt op het laatst toevoegen, samen met wat peterselie)

In diverse soepen met ander “wilde” groentes en kruiden

 

ONKRUID BESTAAT NIET : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

 

 

One response to “KLEEFKRUID UIT DE NATUUR OF JE TUIN ”

  1. christine schreef:

    ben geinteresseerd in koken met kruiden uit de natuur…ben 100% leek maar vond de uitleg aantrekkelijk en duidelijk.
    bedankt, Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>