HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MUNT overal IN DE NATUUR of IN JE TUIN

MUNT

MUNT

Echte pepermunt komt meestal verwilderd ook in het wild hier voor. Maar niet zo vaak omdat pepermunt een kruising is. Watermunt en Akkermunt komen van nature hier wel voor en omdat alle muntsoorten zich gemakkelijk kruisen, komen vele variaties er van voor.

Alle munt soorten zijn familie van de lipbloemige planten, hebben alle min of meer een muntsmaak. Van de verse bladeren is heerlijke muntthee te zetten. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, parfums en oliën.
Pepermuntolie heeft verdovende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Ook in vele (kruiden-) tuinen kom je munt soorten tegen. Zelf heb ik watermunt in onze tuin staan ( oorspronkelijk in het wild uitgegraven en tegenwoordig overal in deze tuin te vinden) , maar waarschijnlijk is dit ook waarschijnlijk wel een kruising en geeft het hele jaar heel veel heerlijke munt voor in de kruidenthee en in de keuken.

 

De soorten munt:


Watermunt
  (Mentha aquatica)             Een ruige, harige munt, die vaak in tamelijk omvangrijke bossen groeit, tot 60 cm hoog, op vochtige plaatsen. Bladeren: vaak paars getint en in tegenoverliggende paren.
Bloemen: blauwachtig paars, bolvormig, aan de top van de plant.

watermunt

Akkermunt            (Mentha arvensis)

Een munt soort met onder- en bovengrondse uitlopers. Wordt niet zo hoog als andere muntsoorten.

akkermunt in bloei

 

Hertsmunt             (Mentha longifolia) word ook wel bosmunt genoemd.

Een (iets giftige) muntsoort met langere bladeren. Met een hele sterke muntsmaak.

hertsmunt

 

Polei             (Mentha pulegium)

Het is een plant van natte, ’s winters overstroomde, voedselrijke grond in uiterwaarden, langs plassen en in grasland. De plant komt van nature voor in Eurazië. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen.

polei beschermd en zeldzaam

 

Aarmunt                 (Mentha spicata) of groene munt.

Komt van nature in Midden en Zuid Europa voor. Niet oogsten na de bloei.

aarmunt

 

Witte munt   (Mentha suaveolens)

Het is een plant van voedselrijke, lemige grond. De soort is te vinden in bermen, langs oevers en op open grond. De plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en sterk afgenomen.

De plant wordt 25-75 cm hoog. De plant heeft een sterke appelachtige geur. De stengels zijn dichtbehaard.. De onderkant van het eivormig, gezaagde blad is evenals de bovenkant behaard.

De witte munt bloeit van juli tot oktober met lichtlila tot bijna witte bloemen. De bloeiwijze is een schijnaar, bestaande uit schijnkransen.

Witte Munt bloem

 

 

 

En de bekendste kruising is wel Pepermunt Mentha x piperita.

Een vaste plant die tot 80 cm. hoog kan worden, van juli tot september bloeit. Een van het voorjaar tot de herfst geoogst kan worden. Pepermunt is meestal onbehaard maar kan ook grijs wollig behaard zijn. Langwerpig, gesteeld blad met een sterke muntgeur. De bloemen zijn roze/lila-achtig van kleur.pepermuntjes

 

Alle muntsoorten worden veel bezocht door bijen en andere insecten.bij op munt

 

GEBRUIK

doperwten met munt

simpele dipsaus – doperwten, zure room, kwark, hummes en munt gemengd.

KRUIDENTHEE

muntthee

 

 • De basis van traditionele muntthee is hete Chinese groene thee (gunpowder) waaraan gekneusde muntbladeren worden toegevoegd. In Noord Afrika veel en normaal heel sterk gezoet gedronken. Zeker 4 minuten laten trekken. “NANA” is een muntsoort die hiervoor apart geteeld wordt.
 • Zelf mengen we munt vaak met vlierbloesem ( vers of gedroogd) en verse citroenmelisse. Met een schijfje citroen en eventueel wat honing geeft dat een heerlijke kruidenthee.
 • Ook met linde thee smaakt munt erg lekker als thee. Alleen munt vind ik als thee wat te weinig genuanceerd.
 • Men kan munt zelf goed drogen.

 

ZOETZUUR

Muntchutney

 • 200 cc appelazijn
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 zoetzure appel
 • 1 ui
 • 40 gram rozijnen
 • 200 gram rietsuiker
 • Handvol verse muntblaadjes
 • Wat zout

Doe de azijn met de suiker en de mosterd in een roestvrijstalen of emaille pan. Zachtjes koken totdat de suiker is opgelost. Snij de appel en de ui heel fijn. Voeg dit toe. Knip ook de muntblaadjes erg fijn en voeg er ook bij. Laat zeker 10 minuten doorkoken op een laag vuur. Dan de rozijnen en het zout erbij, goed doorroeren en nog 10 minuten laten doorsudderen. In glazenpotjes doen en rustig laten afkoelen.

Heel lekker bij varkens – en lams-vlees.muntchutney

 

MUNTSAUS ( simpele)

 

 • 2 eetlepels fijn geknipte muntbladeren
 • Sap van 1 citroen
 • 2 eetlepels water
 • Maximaal 3 eetlepels rietsuiker of honing

Meng alles door elkaar en laat op een koele plaats zeker een half uur doortrekken.

muntsausje

Lekker bij gekookte linzen, witte bonen, gekookte (zilvervlies-) rijst of kasba (boekweit).

Gestoofde groente met munt

Doperwten 5 minuten in groente bouillon voorkoken. Dan de broccoli in roosjes erbij en nog 2 minuten smoren. In een andere pan een sjalotje heel fijngesneden in wat boter of olie aanbakken, maar bijna niet kleuren, dan de gestoofde groente met weinig kookvocht erbij. Op smaak met peper en zout. Op het laatst 2 eetlepels muntblad (wel of niet fijngesneden) toevoegen en de groente serveren.doperwten, brocolli en munt

 • Ook bij andere groentes als bijvoorbeeld aubergines geeft munt een extra diepte een je gerecht.

 

TUINBONEN-MUNTSOEP

 • 1 grote ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 bloemige aardappels
 • 1 sneetje witbrood
 • wat olijfolie
 • ½ kilo tuinbonen
 • 1 ½ liter groentebouillon
 • zout peper
 • handvol munt en peterselie of selderijblad

Ui en knoflook pellen en fijn snijden. Aardappels schillen en in blokjes snijden. Brood in dobbelsteentjes snijden. In soeppan wat olie verhitten en ui en knoflook zachtjes aanbakken. Aardappels toevoegen en al omscheppend even laten meebakken. Gedopte tuinbonen en bouillon erbij en aan de kook brengen. Soep op laag vuur een half uur laten sudderen, tot aardappels zacht en de bonen gaar zijn. Bak in wat olie blokjes brood aan alle kanten goudbruin en knapperig. Soep pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Muntblaadjes en andere groene kruiden fijn knippen. Kruiden en croutons erover strooien.bonensoep met munt

 

COURGETTESOEP MET MUNT staat al op Nederlands Dis. Kijk op  https://www.nederlands-dis.nl/soep/courgettesoep/

courgettesoep met zonnepitten en een blaadje munt

Lekker met vers boerenbrood.

 

 

NATUURLIJK GENIETEN VAN JE ETEN – NEDERLANDS DIS  

 

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>