HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZEVENBLADSOEP en nog veel meer verdriet en troost UIT DE NATUUR of  UIT JE TUIN        

zevenblad eind maart

TUINMANSVERDRIET wordt zevenblad ook wel genoemd. Maar ook die naam is voor mij onjuist, want zevenblad biedt bijna het hele jaar lekkere groente voor smaakvolle stoofpotten en mooie soepen.

Als je vroeg in het voorjaar begint met plukken, produceert deze plant steeds weer nieuwe uitlopers en vers blad. En natuurlijk : zevenblad is bijna niet als het in je tuin staat uit te roeien, maar waarom zou je ook: het is een mooie eetbare bodembedekker, die nog vrolijk bloeit ook. Sommige eten alleen de jonge uitlopers en het jonge blad, maar er zijn ook mensen die juist de kruidige smaak van wat ouder blad heerlijk vinden.zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemfamilie.

De plant groeit op beschaduwde plaatsen: in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. Zevenblad kan 60-90 cm hoog worden. De plant wordt als onkruid gezien , omdat de wortelstok gemakkelijk afbreekt en eigenlijk niet uit een tuin te verwijderen is. Daarom heet de plant ook  hanenpoot of tuinmansverdriet.

Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad wordt als spinazie gegeten. Gedroogd blad smaakt als peterselie.

Zevenblad is vooral door de Romeinen als groente verspreid door Europa, ook in de Middeleeuwen werd zevenblad als bladgroente en medicinale plant verbouwd.

De naam (podagra) verwijst naar de geneeskracht voor onder andere reuma:  omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werden en worden als pijnstilling bij pijnlijke gewrichten gebruikt.

bloeiend zevenblad

 

ZEVENBLADSOEP

Bijna iedereen die een tuin heeft kent zevenblad. Dit recept is tevens ter beloning van een middagje tuinieren.

Ingrediënten:

 • een emmertje vol zevenblad
 • olijfolie
 • Een (liefst rode) ui, in ringen
 • eventueel wat suiker of theelepel perenstroop
 • 1 prei of 3 bosui in ringen
 • 2 teentjes knoflook (uitgeperst of zeer fijn gesneden)
 • 1 liter (groente-)bouillon
 • Wat melk
 • 1 pakje of flesje slagroom of zure room
 • 3 takjes dille of daslook of peterselie, fijngeknipt
 • zout en peper uit de molen
 • wat zevenblad uitlopers en/of pijnboom- of zonnepitten.

Gedurende de dag tuinieren verzamelt men een emmer vol met vers en jong zevenblad. Verwijder de worteltjes. En was de blaadjes grondig, laat ze uitlekken en hak ze dan grof.

Verhit in de olie de ui, en smoor die gaar zonder deze te kleuren. Dan de suiker of stroop erbij. Voeg de prei/bosui en de knoflook toe, en stoof alles nog een minuut of zo door.

Voeg de zevenblad  en wat later de bouillon erbij, laat alles tien minuten zacht koken ( probeer dan of de zevenblad gaar is, anders nog een paar minuten meer).

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg wat melk bij , aIs de soep te dik is en roer de room en fijngehakte kruiden erdoor. Zonder te koken een minuut of wat doorwarmen. Op smaak met zout en peper.

brandnetelsoep

Serveren met versgehakte zevenblad-spruiten of vers geroosterde pijnboom of zonne-pitten.

ZEVENBLAD ALS GROENTE I

Gebruik jonge bladeren en bladstelen. Was ze goed en smoor ze met wat boter en heel weinig water. Voeg er royaal peper en wat zout bij en laat ongeveer 10 minuten zachtjes doorwarmen. Afgieten en het kooknat voor een soep bewaren. Als groente serveren met eventueel nog een klontje boter.

ZEVENBLAD ALS GROENTE II

Bladeren van zevenblad goed wassen en in weinig licht gezouten water in enkele minuten gaar koken. Afgieten ( kooknat bewaren) en het zevenblad fijnhakken. Wat ui fijngesneden aanbakken in wat olie of boter, hier wat bloem over strooien. Ongeveer de helft van het kooknat met de fijngehakte zevenblad toevoegen. Terwijl u roert alles gaar koken. Wat melk erbij, eventueel wat fijngesneden lavas en eventueel wat zout en peper.

TOMATEN GEVULD MET ZEVENBLAD

 • 6 tomaten

toamten

 • 1 sjalot
 • 2 handvol jonge uitlopers en blad van zevenblad
 • Zout, peper
 • 2 eieren
 • Wat olie of boter

Snij  aan de bovenkant van de tomaten een schijfje eraf. Hol de tomaten uit. Verwarm in een pan wat boter of olie. Bak hierin de sjalot , fijngesneden licht aan. Voeg het fijngesneden pulp van de tomaten erbij. Stoof zeker 10 minuten door. Voeg de zevenblad , goed gewassen en klein gesneden toe. Stoof tot het zevenblad gaar is  een minuut of 10).. Lat dit mengsel afkoelen, maak op smaak met zout en peper. Klop de eieren los en meng dat met dit mengsel. Vul de tomaten hiermee. Zet die in een vuurvast schoteltje ( met olie of boter bestreken). Plaats alles in een oven op 180°C. Gaar alles in ongeveer een half uur, tot de tomaten beginnen te kleuren.

gevulde tomaten uit de oven

Heerlijk bij aardappelpuree en gebakken paddenstoelen..

ZEVENBLAD EN BRANDNETELS

brandnetel in een mand

Verzamel twee keer zoveel zevenblad als jonge brandnetels. Alles grondig wassen. De groente in licht gezouten water blancheren. Uit laten lekken en heel fijn snijden. Zet een kop groentebouillon op met 1 fijngesneden ui en voeg de fijngesneden zevenblad en brandnetel samen met een klontje boter en een teentje knoflook fijngehakt erbij. Zeker 20 minuten zachtjes laten doorkoken. Zout naar smaak en binden met maïzena. Maïzena wel even gaar koken.

EN DAN EEN HEEL OUD RECEPT ( late middeleeuwen)

Neem helder bronwater, oudbakken wittebrood. Doe dat in een ketel en hang dat boven het vuur.Snij  alle soorten groenkruid als kervel, jonge bladeren van bes, prei, spinazie, weinig veldzuring en royaal zevenblad fijn. Voeg dit ook in de ketel. Kook alles langzaam kokend gaar. Zout en peper naar smaak. Zeer geschikt voor vastendagen.

PERIODE :    eind maart, april tot juni maar als de plant steeds opnieuw oogst, dus het hele jaar

Te gebruiken: * hele plant voor de bloei – gestoofde groente * jonge scheuten – salade * Kruidenthee * Gedroogd , fijngehakt blad als peterselie

Een kruidensaus waarin ook veel groene kruiden verwerkt is, vindt men ook op Nederlands Dis : https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-groene-saus-of-apostelsaus/

groene kruidensaus

ALLES WAT EETBAAR IS IN DE NATUUR EN JE TUIN : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

 

One response to “ZEVENBLADSOEP en nog veel meer verdriet en troost UIT DE NATUUR of  UIT JE TUIN        ”

 1. […] info over zevenblad en wat je ervan kunt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>