HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRANDNETEL een zeer veelzijdige groente UIT JE TUIN OF DE NATUUR      

Om brandnetel te eten zijn er grote voorstanders, maar de meeste mensen vinden het maar niets. Die hebben in onze ogen geen gelijk, want brandnetel is zeker gezond, maar daarbij nog vooral erg lekker en kruidig.

brandnetels

BRANDNETEL

Zeer algemeen en overal groeiende plant. Dit overblijvend kruid komt overvloedig voor. De aanwezigheid van veel brandnetels betekent vaak dat de grond rijk is aan stikstof. De plant bloeit vanaf juni. Na de bloei kan je brandnetels beter niet plukken omdat er een chemische verandering in de planten zeker in een zomer met veel zon plaatsvindt. Ze worden dan taai en bitter.

Dit kan je verhinderen door al vanaf het voorjaar systematisch van een veldje brandnetel, vooral een groep planten die in de schaduw van grote bomen groeien, de koppen eraf te knippen. Er groeien dan steeds nieuwe toppen aan, die dan nog niet tot bloeien komen en dus ook niet in smaak veranderen. Althans niet in zo grote mate. Er zijn trouwens ook mensen die juist die bittere soort erg lekker vinden. Probeer het later in het jaar eens uit. Zelf klip ik meestal de jonge scheuten tot 10 cm lang af. Er zijn mensen die brandnetels met hun blote handen plukken, maar de meeste doen het met handschoenen aan en knippen met de schaar zo de toppen af, dat ze netjes in het mandje of kistje vallen.

Brandnetels bevatten vele nuttige stoffen als ijzer, kiezelzuur maar ook mierenzuur en histamine. Men gebruikte brandnetels vroeger regelmatig om rheumatiek en ischias te verlichten, en bij kwalen in de bloedsomloop. Natuurlijk werken oude remedies vandaag de dag nog steeds, maar liefdesdranken als in de middeleeuwen zie ik de meeste plukkers van brandnetels niet gaan maken.

In periode van honger en in gebieden met weinig eten werden brandnetels altijd al in Europa als groente en in soepen gebruikt.

Een recept voor brandnetelsoep hebben we gisteren op de site van dora-besparen gezet:  http://www.dora-besparen.nl/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/brandnetel/

brandnetelsoep

BRANDNETEL ALS GESTOOFDE GROENTE

Was de brandnetels in ruim, koud water. Laat ze uitlekken en zet ze alleen met het aanhangend water en een klont boter op in een pan.

Bestrooi met zout en peper. Na 10 minuten stoven op een laag vuur en voortdurend omscheppen zijn ze zeker gaar. Ze kunnen dan nog best flauw zijn. Voeg dan nog wat boter en peper en versgemalen nootmuskaat erbij. Melk en wat honing of suiker in gestoofde brandnetel maakt dit veel zachter van smaak. Citroen maakt het vaak frisser, zeker als je andere groene wilde planten er door mengt.

gestoofde brandnetel

 • Net zoals men bij zevenblad brandnetel en ander wilde groene planten er bij kan stoven, kan men ook bij brandnetel vele andere er bij mengen: dovenetel, zuring en natuurlijk de eerder genoemde zevenblad.
 • Net als bij Spinazie passen gekookte eieren en croutons of broodsoldaatjes er goed bij : . https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-met-soldaatjes/

  soldaatjes, vers gebakken

  soldaatjes, vers gebakken

BRANDNETELKROKETTEN

Was de brandnetels in ruim, koud water. Laat ze uitlekken en zet ze alleen op met het aanhangend water en wat boter. Na 10 minuten stoven de brandnetels redelijk fijn hakken. Dit mengsel mengen met eieren, wat room en in water gewelde havermout. Op smaak maken met zout, peper, knoflook ( geperst) . Er rolletjes van maken,  door het losgeslagen ei halen, door de paneermeel rollen en in de frituur of in wat vet in een koekenpan aan alle kanten mooi bruin bakken.Brandnetelkroketjes Lekker met knoflooksaus. Bestrooi ze eventueel met bloemblaadjes van meizoentjes en fijngehakte peterselie.

BRANDNETELOMELET

Maak een zelfde mengsel als bij brandnetelkroketten. eigeel tot creme kloppenMaar meng dit door een soort omeletbeslag van 4 eieren met weinig melk en ½ eetlepel bloem en zout en kruiden naar smaak. Ook daslook of sjalot past hier fijngesneden erg lekker bij.

Smelt een kontje boter in een koekenpan en bak met een mengsel op een rustig vuur er een mooie omelet van.brandnetelomelet

 

Voor het hele jaar door te maken

Brandnetelstamppot

Nodig:

 • 500 gram aardappels
 • brandnetels
 • klontje boter
 • schutje melk of koffieroom
 • peper & zout
 • wat zonnepitten
 • scheutje olie
 • 1 Ui
 • 1 teen knoflook
 • wat sambal (badjak)

Schil de aardappels, snij in blokjes en zet op met wat zout & een bodempje water. Kook deze gaar ( maximaal 15 minuten). Afgieten , maar kooknat bewaren.

Kook de brandnetels met ook een bodem water en wat zout 2 tot 4 minuten ( dit gaat het veste in een wok, kook totdat de brandnetels tot donkerder groen verkleurd zijn). Hak de brandnetels fijn.

Stamp de aardappels tot een puree, voeg naar behoefte wat kooknat, boter, een scheutje melk of room en peper & zout toe. Schep als laatste de brandnetels er door.

In de tussen bak je in wat olie de ui bruin, als deze bruin is voeg je de fijngehakte knoflook en zonnepitten erbij. Laat nog even doorbakken.  Voeg naar smaak sambal toe. Vermeng dit mengsel met de stamppot en serveer gelijk.

stamppot brandnetel

In plaats van het uimengsel door de stamppot te roeren, kan je het ook apart erbij geven.

Grove mosterd smaakt er lekker bij.Grove Mosterd

 • Vind je vlees onmisbaar kan je wat uitgebakken spek ( ontbijtspek of katenspek in plakjes of reepjes) erbij eten, maar nodig is het zeker niet.katenspek in reepjes

 

Andere recepten met brandnetel:  http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/uit-elkaar-getrokken-brandnetelpesto-als-pastasaus-vegetarisch/

Periode:       Vanaf maart, alleen jonge scheuten niet langer dan 5 tot 10 centimeter. Oogst brandnetels met een schaar en keuken-handschoenen. Pluk alleen planten die niet bloeien en voor juni, want daarna worden ze taai en bitter.   Dus:   Maart, april en begin mei. Als je planten al eerder hebt afgeknipt, kan je de nieuwe uitlopers langer oogsten. Dus hoe meer je oogst, hoe langer je kunt oogsten.

Te gebruiken: * Brandnetelsoep. * Gestoofde brandnetels. * Brandnetelbier. * Brandnetelthee ( bladeren knippen en snel drogen bij 60⁰C in de oven / bladeren moeten wel groen blijven).brandnetelthee

 • Om brandnetel goed te drogen moet je de balderen losknippen in dunne reepjes snijden en snel in een oven van ongeveer 50 °C drogen. Dit moet snel gebeuren, omdat gedroogde brandnetel als thee alleen lekker blijft smaken als de bladeren na het drogen nog groen blijven. Van vers blad is altijd kruidenthee te maken. Kamille, linde en munt smaken er goed door.

ETEN UIT DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

 

brandnetel in een mand

2 Responses to “BRANDNETEL een zeer veelzijdige groente UIT JE TUIN OF DE NATUUR      ”

 1. Marja van Straaten schreef:

  Ik vroeg me af; kun je brandnetels ook rauw nuttigen, bijv. door een smoothie? Ik zie bij alle recepten dat er gekookt, gestoofd, gesmoord enz. wordt.

  1. paul hoftijzer schreef:

   hoi Marja,
   nu ben ik geen smoothie-maker, maar er zijn mensen ( als onze oudste dochter ) die dat doen en het schijnt lekker te smaken

   groet, en geniet ervan, want gezond is het zeker
   paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>