HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

van KERVEL-PALING SOEP tot gestoofde Aal met Stroop  

 

Paling-moten

Paling-moten

Er bestaan erg veel recepten met verse paling of aal.  Hierbij nog wat smakelijke gerechten.

Kervelsoep met paling

  • 1 ½ liter water of groentebouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ kilo paling
  • Room
  • Citroensap
  • 300 gram kervel

kervel

  • Nootmuskaat
  • Zout

Smelt boter, voeg bloem erbij. Laat de roux even doorwarmen. Voeg er de bouillon of water bij. Zodat een mooi gebonden geheel wordt. Snij de kervel heel fijn en voeg erbij. Op smaak met wat zout. Laat zeker 5 minuten koken, voeg dan de moten paling erbij ( dunne paling met huid, dikker paling van de huid ontdaan). Kook totdat de paling gaar is. Draai dan de soep laag en voeg de room, citroensap toe. Maak op smaak met nootmuskaat en eventueel nog wat zout.kervel-palingsoep

AAL MET STROOP

  • 1 kilo aal
  • 1 glas water
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels stroop

stroopfles

  • Wat zout

Maak de aal schoon, stroop hem en snij het in stukjes van 5 centimeter. Zet de stukjes , het liefst rechtop in een pan met boter, wat zout en het glas water. Breng de pan snel aan de kook, maar draai daarna het vuur zeer laag. Laat het water langzaam verdampen en bak de stukjes in een mengsel van de boter en eigen vet bijna gaar. Voeg dan de stroop toe en stoof alles op het laagst mogelijk vlam helemaal gaar.

paling met stroop

 

GESTOOFDE PALING

  • 1 kilo paling, in stukjes van 5 cm
  • Sap en rasp van 1 citroen (onbehandeld)
  • Forse hand gemengde tuinkruiden als peterselie, selderij, lavas, tijm ( fijn gehakt)
  • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden

bosui

  • 50 gram boter
  • 1 glas visbouillon

 

Besprenkel de paling met citroen-sap & rasp, strooi er peper en zout over. Smelt de boter in een gietijzeren braadpan en voeg de paling toe. Strooi er de bosuitjes en tuinkruiden over. Schenk er de bouillon bij. Stoof de paling in een kwartier met de deksel op de pan op een laag vuur zachtjes gaar.gestoofde paling

  • In de mij toegestuurde recepten van Dries & Peter van de Berg zat nog een variatie op de gestoofde paling. Daarin werd eerst fijngesneden ui, eventueel met knoflook aangebakken, dan de moten paling meegebakken en vervolgens ½ kilo tomaten ( eerst in kokend water, na 45 seconde eruit en dan het velletje eraf) in stukken toegevoegd, samen met de fijngehakte peterselie en peper en zout. Dan 25 minuten stoven op een laag vuur met de deksel erop, tot de vis loslaat van de graat. Vervolgens wat boterhammen zonder korst in wat boter of olie mooi bruin gebakken en daarop de stukken paling serveren met wat schijfjes citroen en nog wat peterselie.

 

  • Mede door ons uitgebreid bezoek aan de palingrokerij Dries van den Berg in Harderwijk is Nederlands Dis op zoek gegaan naar traditionele palingrecepten. Ook Peter van den Berg van dezelfde palingrokerij en vishandel stuurde Nederlands Dis een aantal van hun recepten. Lees er verder over op: http://www.driesvandenberg.nl/welkom-dries-van-den-berg-harderwijk-

logo dries van den berg

Eerder plaatsen we al een artikel met verse paling recepten : http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/vis-trekvissen-paling-verse-paling-recepten-1/

 

VISTRADITIE IN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

logo Nederlands Dis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>