HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SOEP VAN WATERKERS UIT DE NATUUR OF JE TUIN

 
 
waterkers ideaal voor een pittige salade

Waterkers: ideaal voor een pittige salade

Waterkers is een groente die traditioneel ook in Nederland voorkomt, maar tegenwoordig bijna niet gegeten wordt.

Het groeit van nature bij water en waterkanten (beken, rivieren, kwelsloten en greppels), moerassen, bronnen, grasland (drassige weiland langs rivieren en kreken met getijdeninvloed en uiterwaarden), grienden en zeeduinen (sloten aan de duinrand).

waterkers in een beek

Waterkers in de natuur in een beek

Er bestaat echter bij het plukken in het wild het gevaar voor leverbot. Deze ziekte wordt verspreid door vee en in het bijzonder door schapen. Dus pluk nooit waterkers bij weides waar schapen lopen en ook daar niet waar je weet dat stroomopwaarts schapen grazen.
Dat is jammer , want de smaak van waterkers is toch zeer aangenaam en bijzonder. Maar waterkers wordt ook gekweekt. Die is veilig.
Waterkers, dat wij als groente kennen is meestal witte waterkers. Maar er zijn wel tachtig soorten waterkers, kruisbloemige kruidachtige planten, die in een vochtige omgeving groeien.
Vele soorten daarvan kan je eten. 
Witte waterkers groeit van nature in Noordelijk Europa in kalkrijke beken.
Waterkers kan zowel rauw als gestoofd of in soepen worden gegeten. Het heeft een zachter smaak dan gewone tuinkers en is daarbij licht peperig.
In Ubbergen bij Nijmegen is de enige en daarbij ook nog biologische waterkerskwekerij in Nederland “de Klispoel” ( informatie http://www.klispoel.nl/).
waterkers

bosje waterkers

 

Waterkerssoep-

  • 225 gram waterkers
  • olijfolie / raapolie
  • 1 of 2 sjalotten ( fijngesneden)
  • 300 gram kruimige aardappels
  • 3 hardgekookte eieren
  • ¾ liter bouillon ( -groente of kippenbouillon/zelfgemaakt)
  • Peper en zout uit de molen
  • Nootmuskaat, vers geraspt

Bak de fijngesneden sjalot aan in een soeppan in de olie, smoor dit gedurende een minuut of vier.

Schil de aardappel in tussentijd en snij deze in blokjes. Voeg deze ook toe en bak deze samen met de sjalot aan, maar zorg dat dit niet gaat kleuren.  Voeg na een minuut of vijf de gewassen en fijn gesneden waterkers toe. Naar smaak kun je dan ook nog wat knoflook of als je die in de tuin hebt wat daslook toevoegen. Blijf bij het verder stoven regelmatig roeren. De waterkers zal behoorlijk gaan slinken ( net zoals spinazie, dat je in plaats van waterkers ook in deze soep zou kunnen gebruiken).

waterkerssoep bord

Waterkerssoep

Voeg de bouillon bij de gesmoorde groentes en kook alles, maar vooral de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar. Passeer de soep in een roerzeef of pureer het met een staafmixer. Maak de soep op smaak met peper en zout. ( ook wat het olie of sambal en worcestersaus kan je gebruiken).

Rasp wat nootmuskaat over de soep en serveer in borden of kommetjes waarin wat gekookte ei  is verdeeld.

Lekker met vers zonnepitbrood.

wel duizend pitten in een bloem

wel duizend pitten in een bloem

heldere kippenbouillon

heldere kippenbouillon

ALLE GROENTES OP NEDERLANDS DIS

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>