
DE WEEGBREE-FAMILIE
Grote Weegbree is een plant uit de weegbreefamilie. Deze groeit in de lage landen op en langs wegen; in weiden en gazons, op bebouwde en braakliggende gronden. Maar weinig op natuurlijke, niet door menselijk gedrag onderhouden standplaatsen. Het vormt een bladrozet van brede vlezige bladeren en kan 10 tot 50 cm. hoog worden. Deze plant kan belopen worden. De grote weegbree bloeit van mei tot november in de vorm van een soort aar van 10 tot 15 cm. lang.
Langs de kust en rivieren komt getande weegbree voor. De plant lijkt op grote weegbree maar de bladeren zijn kleiner en de rand van het blad is getand. Het blad heeft minder taaie vaatbundels en is veel kleiner maar van 8 tot 20 cm.
Smalle Weegbree groeit daarentegen veel meer in grasland, maar kan ook tussen tegels en stenen in een bestraat pad gevonden worden. Smalle weegbree is vooral door de toename van landbouw in deze streken in eeuwen toegenomen. De plant kan 50 cm. hoog worden, maar meestal is het een rozet met de lancetvormige bladeren vrij vlak op de grond. Wordt al zeer lang medicinaal gebruik en als voedsel voor dieren gebruikt.
Hertshoornweegbree is een inheemse , een- of meerjarige plant die 5 tot 20 cm. hoog wordt. De plant heeft een penwortel. Is als groente al meerdere honderden jaren geteeld. Is zeven tot acht weken na het zaaien te oogsten. Jong blad werd als groente gestoofd of rauw in salades gebruikt.
Ruige weegbree groeit op droge, grazige plekken als weiland, maar ook op dijken en bermen. Het is een zeldzame bedreigde soort, die op de rode lijst van planten staat. De bloeiende aren zijn zichtbaar anders, met opvallende lila lange helmknoppen. De bladeren zijn dicht behaard.
En Zeeweegbree groeit soms langs de kust en op schorren en zilte gras- en rietlanden. Het kan vrij groot worden van 15 tot 60 cm. En lijkt veel op de hersthoornweegbree, alleen heeft het blad niet 1 nerf , maar 3 of vijf. Het staat op de rode lijst als vrij zeldzame plant. Maar werd van nature vroeger wel net als hersthoornweegbree gegeten.
GEBRUIK
Alle weegbree soorten werden vroeger medicinaal gebruikt en in mindere mate allemaal als groente verzameld. Niet alleen voor knaagdieren en kippen, maar ook als dagelijkse groente gewoon gegeten.
Bij voorkeur werden jonge bladeren voor de bloei verzameld.
Voor gebruik altijd goed wassen en de dikke nerven er uit snijden. De bladeren kunnen fijngesneden in een salade verwerkt worden. De smaak is iets bitter, maar de bladeren zijn rijk aan slijm.
Ze worden verder als groente, vaak met andere wilde groente als zevenblad gestoofd en in gemengde kruidensoepen verwerkt.
De planten werken doordat ze vrij veel kiezelzuur bevatten ook urine drijvend. Smalle weegbree werd als thee als hoestmiddel met succes gebruikt. Het is krampwereend en zuivert bloed.
De plant wordt als thee en groente ook gegeten om van roken af te komen, want het wekt afkeer tegen tabak op. De verse gekneusde bladeren werden gebruikt tegen steken van brandnetel, maar vooral bij snij- en brandwonden en insecten-steken.
RECEPTEN
WEEGBREE-PESTO
Verwrijf:
- 4 eetlepels zonnebloempitten ( vooraf licht aanroosteren)
- 50 gram fijngesneden weegbree
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels geraspte oude kaas of parmezaan
- Peper en zout naar smaak
LINZENDSALADE MET WEEGBREE
- 100 gram gekookte linzen
Mengen met een dressing van:
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel dikke (bier-) azijn of balsamico
- ½ theelepel honing
- Een weinig grove mosterd
- zout
En
- 2 eetlepels fijngesneden weegbree
door de linzen met dressing vermengen.
PANNENKOEKEN MET WEEGBREE
Door gewoon pannenkoekenbeslag met men per pannenkoek ½ eetlepel fijngesneden weegbree.
Bak die mee met de pannenkoeken en serveer ze met kaneel
en poedersuiker.
WEEGBREESOEP
- Wat olie
- 1 ui fijngesneden
- 4 eetlepels fijngesneden weegbree
Aanbakken ( 5 min.), op smaak met peper en zout
2 eetlepels bloem erbij mengen en even doorgaren.
Dan ½ liter zelfgemaakte groentebouillon erdoor en 15 minuten zachtjes laten koken. Eventueel de blender er op.
Serveren met wat blaadje peterselie en een handvol vers gebakken croutons.