HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WEEGBREE   als Groente of in de Soep       IN MEERDERE SOORTEN IN DE NATUUR OF JE TUIN

DE WEEGBREE-FAMILIE

Grote Weegbree is een plant uit de weegbreefamilie. Deze groeit in de lage landen op en langs wegen; in weiden en gazons, op bebouwde en braakliggende gronden. Maar weinig op natuurlijke, niet door menselijk  gedrag onderhouden standplaatsen. Het vormt een bladrozet van brede vlezige bladeren en kan 10 tot 50 cm. hoog worden. Deze plant kan belopen worden. De grote weegbree bloeit van mei tot november in de vorm van een soort aar van 10 tot 15 cm. lang.

Grote Weegbree

Grote Weegbree

Langs de kust en rivieren komt getande weegbree voor. De plant lijkt op grote weegbree maar de bladeren zijn kleiner en de rand van het blad is getand. Het blad heeft minder taaie vaatbundels en is veel kleiner maar van 8 tot 20 cm.

Smalle Weegbree groeit daarentegen veel meer in grasland, maar kan ook tussen tegels en stenen in een bestraat pad gevonden worden. Smalle weegbree is vooral door de toename van landbouw in deze streken in eeuwen toegenomen.  De plant kan 50 cm. hoog worden, maar meestal is het een rozet met de lancetvormige bladeren vrij vlak op de grond. Wordt al zeer lang medicinaal gebruik en als voedsel voor dieren gebruikt.

smalle weegbree

smalle weegbree

Hertshoornweegbree is een inheemse , een- of meerjarige plant die 5 tot 20 cm. hoog wordt. De plant heeft een penwortel. Is als groente al meerdere honderden jaren geteeld. Is zeven tot acht weken na het zaaien te oogsten. Jong blad werd als groente gestoofd of rauw in salades gebruikt.

hertshooiweegbree

hertshoornweegbree

Ruige weegbree groeit op droge, grazige plekken als weiland, maar ook op dijken en bermen. Het is een zeldzame bedreigde soort, die op de rode lijst van planten staat. De bloeiende aren zijn zichtbaar anders, met opvallende lila lange helmknoppen. De bladeren zijn dicht behaard.

En Zeeweegbree groeit soms langs de kust en op schorren en zilte gras- en rietlanden. Het kan vrij groot worden van 15 tot 60 cm. En lijkt veel op de hersthoornweegbree, alleen heeft het blad niet 1 nerf , maar 3 of vijf. Het staat op de rode lijst als vrij zeldzame plant. Maar werd van nature vroeger wel net als hersthoornweegbree gegeten.

zeeweegbree

zeeweegbree

GEBRUIK

Alle weegbree soorten werden vroeger medicinaal gebruikt en in mindere mate allemaal als groente verzameld. Niet alleen voor knaagdieren en kippen, maar ook als dagelijkse groente gewoon gegeten.

gemengde groene ruiden soep met wegbree

gemengde groene kruiden soep met weegbree

Bij voorkeur werden jonge bladeren voor de bloei verzameld.

Voor gebruik altijd goed wassen en de dikke nerven er uit snijden. De bladeren kunnen fijngesneden in een salade verwerkt worden. De smaak is iets bitter, maar de bladeren zijn rijk aan slijm.

Ze worden verder als groente, vaak met andere wilde groente als zevenblad gestoofd en in gemengde kruidensoepen verwerkt.

De planten werken doordat ze vrij veel kiezelzuur bevatten ook urine drijvend. Smalle weegbree werd als thee als hoestmiddel met succes gebruikt. Het is krampwereend en zuivert bloed.

De plant wordt als thee en groente ook gegeten om van roken af te komen, want het wekt afkeer tegen tabak op. De verse gekneusde bladeren werden gebruikt tegen steken van brandnetel, maar vooral bij snij- en brandwonden en insecten-steken.

RECEPTEN

WEEGBREE-PESTO

Verwrijf:

 • 4 eetlepels zonnebloempitten ( vooraf licht aanroosteren)
 • 50 gram fijngesneden weegbree
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 4 eetlepels geraspte oude kaas of parmezaan
 • Peper en zout naar smaakweegbree pesto

 

LINZENDSALADE MET WEEGBREE

linzen met wilde kruiden

linzen met wilde kruiden als weegbree

 • 100 gram gekookte linzen

Mengen met een dressing van:

 • 2 eetlepels olie
 • 1 eetlepel dikke (bier-) azijn of balsamico
 • ½ theelepel honing
 • Een weinig grove mosterd
 • zout

En

 • 2 eetlepels fijngesneden weegbree

door de linzen met dressing vermengen.

 

PANNENKOEKEN MET WEEGBREE

Door gewoon pannenkoekenbeslag met men per pannenkoek ½ eetlepel fijngesneden weegbree.

Bak die mee  met de pannenkoeken en serveer ze met kaneel

KANEEL

KANEEL

en poedersuiker.

 

WEEGBREESOEP

 • Wat olie
 • 1 ui fijngesneden
 • 4 eetlepels fijngesneden weegbree

Aanbakken ( 5 min.), op smaak met peper en zout

2 eetlepels bloem erbij mengen en even doorgaren.

Dan ½ liter zelfgemaakte groentebouillon erdoor en 15 minuten zachtjes laten koken. Eventueel de blender er op.

Serveren met wat blaadje peterselie en een handvol vers gebakken croutons.

weegbreesoep

ZELFS HIER HEBBEN WE EEN RIJKE NATUUR : NEDERLANDS DIS

smalle weegbree prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>