HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU    BEGIN JANUARI     EEN SOBER WINTERS MENU  van rond 1925

MENU Uit de tweede druk van het Honig’s Kookboek ( 1925)

honig 1

Per seizoen ingedeeld staan hierin meerdere menu’s , waarin ruimschoots producten uit de fabrieken va n Honig. Maar het geeft gelijk inzicht op de gangbare gerechten van huishoudens uit die tijd.

VOORGERECHT:  HELDERE MACARONISOEP

HOOFDGERECHT: GEHAKT, BRUSSELSCH LOF, AARDAPPELEN

NAGERECHT: BESCHUITBOLLEN MET CUSTARDVLA

 

eerste macaroni hoorntjes van honig

eerste macaroni hoorntjes van honig

HELDERE MACARONISOEP

heldere-macaronisoep

  • 1 ¼ liter water
  • 3 Honig’s Bouillonblokjeshonig's bouillonblokjes
  • 40 grams Honig’s Macaroni
  • Stukje foelie
  • 50 Grams kalfsgehakt
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 1 theelepel Honig’s aroma
  • v.k. 1 ei

Breek de macaroni in stukjes van ca. 3 c.M. lengte, wasch ze en kook ze gaar in het kokende water, waaraan de bouillonblokjes en de foelie zijn toegevoegd ( ca.1/2 uur). Laat de laatste 15 minuten de balletjes gehakt, die met  peper, zout, nootmuskaat en Honig’s Aroma zijn aangemaakt ,meekoken. Verwijder de foelie. Maak de soep d.v.k. ( wat dit letterlijk betekent weten we niet, maar iets : naar wens…) af met een ei: klop hiervioor in de soepterrine een ei met het Honig’s Aroma los en voeg goed roerende de kokende soep toe.

PS. De eerste macaroni was wel hol, maar het waren lange rechte holle buisjes. In tegenstelling tot spaghetti dat lange dichte staafjes waren. De Hoorntjes zijn pas voor de tweede wereldoorlog verkocht.

Voor vermicellisoep kijkt men op:

Vermicelli oude verpakking Honig

https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/vermicelli-soep-heldere/

kippenbouillon met vermicelli

 

GEHAKT, BRUSSELSCH LOF, AARDAPPELEN

brusselsch-lof-met-gehakt-en-aardappels

Voor gehaktballen kijkt men op: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gehaktbal-gebakken/

gehaktbal

 

BRUSSELSCH LOF

wiTLOF- TEELT IN EEN BAK

WITLOF- TEELT IN EEN BAK

  • 1 ¼ Kg.Brusselsch Lof
  • 30 Gr. ( 1 ½ afgestreken eetlepel) boter
  • 1 theelepel zout
  • Ongeveer 10 Gr. ( 1 afgestreken eetlepel) Honig’s Maïzena

 

Snijd het lof, nadat de buitenste bladeren zijn verwijderd, in fijne stukjes, wasch ze tot de groente volkomen zandvrij is, knijp ze flink uit en laat ze zonder water en met de helft van de boter zachtjes gaar smoren, af en toe de groente omroerende.  Bind, zoodra de groente gaar is, het overtollige vocht met de in wat melk aangemengde maïzena en voeg naar smaak wat zout bij.  Roer er voor het opdoen de\rest van de boter door en voeg  wat Honig’s aroma toe. Wie op deze wijze de groente te bitter vindt, kan ze na het gaar koken op een vergiet droog laten uitlekken,  in tusschen in de\pan 2 d.L. melk aan de kook brengen, deze goede dik binden met de aangelengde maizena ( ongeveer 15 Gr. Of 1 ½ afgestreken eetlepel) en er  dan de groente mee vermengen onder\toevoeging Van de boter.witlof

 

Voor gekookte aardappelen: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/aardappel-gekookte-aardappel/

gekookte aardappelen

 

BESCHUITBOLLEN MET CUSTARDVLA

  • 8 beschuitbollen
  • ½ liter melk
  • 30 grams ( 3 afgestreken eetlepels) Honig’s Custardpoeder
  • 60 grams ( 4 afgestreken eetlepels) suiker
  • 50 grams ( 2 ½ afgestreken eetlepels) boter

Snijd van de beschuitbollen den boevenkant af, hol ze uit en besmeer ze van binnen met gesmolten boter. Breng intusschen de melk aan de kook, houd een klein gedeelte achter en meng hier mee het custardpoeder aan tot een vloeibare massa. Giet deze bij de kokende melk, voeg ook twee suiker toe en laat de custard even doorkoken. Vul de beschuitbollen met deze vla, leg den bovenkant er weer op, bestrijk ook den buitenkant met gesmolten boter en laat ze op een bakblik warm en knappend worden. Strooi op de bollen, wanneer ze uit den oven zijn, de overige suiker.

Presenteer ze op een schotel, die met een gevouwen vingerdoekje is bedekt.

Voor Vanillevla met bitterkoekjes: https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/ouderwetse-vanillevla-met-bitterkoekjes/

vla koken

Meer weten over ouderwetse beschuit en het voorbakproduct beschuitbollen:

https://www.nederlands-dis.nl/basis/gebak-brood-basis/beschuit/beschuitbol

 

honig 2 brief

 

Bron voor dit menu is het kookboek uitgegeven voor het eerst rond 1920 door HONIG’s Artikelen Kook aan de Zaan. Het koekboekje met 60 complet menu is geschreven door de dames van Sonsbeek en Knipscheer, docenten van de Nieuwe Amsterdamse Huishuidschool. Met deze kookboekjes wilde Honing de verkoop van haar artikelen bevorderen.

Naast maïzena, maakte Honig toen al puddingpoeder, custardpoeder,  griesmeel, zelfrijzend bakmeel, kant en klaar soep in pakjes en doosjes, bouillonblokjes, juspoeder, keukenstroop, aardappelmeel en sago, bakpoeder en vermicelli, macaroni en spaghetti.

Allemaal producten die al voor de eerste wereldoorlog bestonden.  Maar waar de meeste huisvrouwen nog niet aan wilden. Vanwege de enorme schaarste door de eerste wereldoorlog is men deze producten gaan gebruiken. En is er een markt verder voor gemaakt.

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

1925 aardappel schillen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>