HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU    MEI      LENTE MENU uit het HONIG-KOOKBOEK uit 1925  

calve reclame 1938

Door de tekorten aan voedsel in de Eerste Wereldoorlog hebben industrieel gemaakt voedsel voor het eerst  een rol verkregen in ons dagelijkse eten.  De industriële fabricage van margarine, bakvetten en oliën, maar ook pakjes met soeppoeder en bouillonpoeders en tabletten, naast macaroni en andere pastasoorten werden met alle middelen gepromoot. Het uitgeven van kookboeken voor deze producten was een van de gangbare methoden om deze producten bekend te maken onder het grote publiek.  Daarnaast ontwikkelden deze fabrieken ook andere acties om klanten aan zich te binden, zoals spaarzegels en cadeauartikelen. Zo verschenen leuke boekjes voor ouders en kinderen. En door reclame zijn firma’s als Calvé en Honi(n)g bekend en groot geworden.arretje nof zelf

Nu een variatie op het  VOORJAAR’S MENU 14  –   AFDEELING 1  

VOORGERECHT:              TOMATENSOEP MET RIJST

HOOFDGERECHT:           RUNDERROLLETJES, MEIKNOLLETJES, AARDAPPELEN

HET NAGERECHT:           VERMICELLIPAP MET ROZIJNEN

 

TOMATENSOEP met RIJST

honig's bouillonblokjes

Men kon EN KAN natuurlijk ook een pakje kant-en-klaar tomatensoep met rijst van Honig gebruiken.

  • 1 liter water
  • 3 Honig’s Bouillonblokjes
  • ½ kilo versche tomaten
  • Foelie
  • Thym
  • Ui
  • Peterselie
  • 40 gram rijst
  • 40 gram ( 2 afgestreken eetlepels) boter

Wasch de tomaten, snijd ze in vieren en fruit zo opeen zacht vuur met de foelie, thym, ui en peterselie ( circa 15 minuten). Wrijf deze massa door een paardeharenzeef, zóó, dat alleen de schillen en pitten achterblijven.  Doe de massa terug in de pan, voeg roerende het water, de bouillonblokjes en de rijst toe. Laat de soep op een zacht vuur nog ¾ uur koken. Bind tenslotte de soep zoo nodig met wat met water aangemengde Honig’s Maizena.

tomatensoep met rijst 1925

Andere tomatensoepen vindt men in het Receptenboek van Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/soep-tomatensoep/heldere tomatensoep

 

RUNDERROLLETJES

In het kookboekje van Honig staat geen recept voor runderrolletjes, omdat dit in die tijd een alom bekend gerecht was.

  • 500 gram dunne runderlapjes
  • 50 gram rundergehakt
  • 10 augurken en uitjes
  • Peper en zout
  • ei
  • Paneermeel
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagelen
  • 50 gram boter of margarine

Was of schrap en zout het vlees. Vermeng het gehakt met de fijngehakte uitjes en augurken, peper, zout, ei en paneelmeel. Leg hiervan een dun laagje op elk runderlapje, rol het dan op en binder een koordje om. runderrolletje dichtgebondenHaal ze even door losgeklopt ei, daarna door paneermeel. Maak vet en boter warm, en braad hierin de rolletjes bruin van kleur. Voeg een weinig water toe met kruiden en laat ze hiermee gaar stoven gedurende 1 uur.

in oven gebakken rundvleesrolletjes

  • Het gehakt kan ook vervallen, uitjes of augurken worden dan in het lapje gerold.
  • Voor dit gerecht werden ingemaakte augurken en uitjes gebruikt. Tot de tweede wereld oorlog werden deze groente eigenlijk hoofdzakelijk in het zuur ingelegd, daarna werd zoetzuur meer toegepast.

MEIKNOLLETJES

raapjes 1

  • 1 kilo knolletjes
  • zout
  • melksausje of 2 lepels boter
  • nootmuskaat

Schil de knolletjes dun. Daarna wassen en opzetten met kokend water en zout. Ongeveer een ½ uur koken, daarna nog even stoven in een melksausje of met boter. Rasp er op zijn laatst wat nootmuskaat over.

gesmoorde meiknolletjes

  • Een melksausje werd meestal gemaakt door wat kooknat en melk te binden met wat aardappelmeel of maïzena.

Een ander recept voor meiknolletjes of raapjes:  http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gestoofde-raapjes/

raapjes met lamsvlees

raapjes met lamsvlees

VERMICELLIPAP met ROZIJNEN

  • 1 ½ liter melk
  • 200 gram Honig’s Vermicelli
  • 100 gram rozijnen
  • 1 pakje Honig’s Vanille suiker
  • Iets zout
  • 60 gram ( dus 4 afgestreken eetlepels) suiker

Kook de gebroken vermicelli gedurende 3-5 minuten in ruim water.

gekookte vermicelli Giet dit af en doe er de melk en de uitgezochte en de gewasschen rozijnen bij. Laat de pap gaar koken ( ½ uur) onder af en toe roeren en voeg er voor het opdienen de suiker en de vanillesuiker aan toe.

vermicellipap met rozijnen

In dezelfde tijd kwam maïzena en custard-  en andere puddingpoeder op de markt. Dit moest ouderwetse pudding en pap gebonden met onder andere eigeel vervangen:  http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/pap-brij-13/

custardvla

 

BRON: Honig’s Kookboek , Samengesteld door de dames G.A. v. Sonsbeek en G.D.Knipscheer, Leeraressen aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam Tweede Druk  1925

honig's kookboek omslag

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

1925 aardappel schillen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>