HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU   EIND  JULI    Handboek Ecologische Voeding  Uitgave Velt 1994

logo ecologisch

De oorspronkelijke Vlaamse Vereniging voor Ecologische Leef- en Teelt-wijze gaf in 1994 voor de eerste keer een groot kookboek met ecologische recepten uit. Diana Lauwers schreef dit boek maar ondersteund door een deskundige redactie en heel veel adviseurs. Naast dit boek gaf Velt toen ook Het Handboek ecologisch tuinieren, de moestuin uit en een baanbrekend werk over de ecologische siertuin. Ook in Nederland is Velt als vereniging actief in twintig afdelingen. In het voedingsboek staan meerdere menusuggesties verdeeld naar de seizoenen.

VOORGERECHT:  WORTELSOEP MET LAVAS

HOOFDGERECHT:   OVENSCHOTEL met NIEUWE AARDAPPELTJES,  PITTIGE SALADE    

NAGERECHT:   FRUITSPIESJE MET KWARKSAUS  

NU dus een verantwoord ecologisch zomermenu

WORTELSOEP MET LAVAS

Bij de zachte wat zoete smaak van jonge worteltjes past de veel uitgesprokenere smaak van lavas ( maggikruid).

  • ½ kilo jonge worteltjes

bio wortelen

  • 1 of 2 uien
  • Scheut room of koffieroom
  • Ongeveer 10 lavasblaadjes ( maggiplant)lavasblad
  • ¾ liter groentebouillon
  • Eventueel wat peper, zeezout en wat knoflook

Maak de groenten schoon en was alles onder stromend water. Snij de ui en wortelen in fijne plakjes en kook alles beetgaar in een bodempje water. Haal de blaadjes van de lavas van de steeltjes en voeg die na een minuut of acht koken bij de wortels en ui. Laat de soep nu helemaal gaar worden. Voeg de bouillon een scheutje room toe. Warm alles goed door en zet de staafmixer op de soep. Proef de soep en maak eventueel nog verder naar eigen inzicht op smaak.

wortelsoep met lavas

 

OVENSCHOTEL met NIEUWE AARDAPPELTJES

Met een mooie salade vormt deze aardappelschotel een complete menu-gang en zelfs zonde de wortelsoep en het nagerecht een verantwoordde maaltijd.

  • 12 nieuwe aardappeltjes ( iets groter dan heel kleine kriel).
  • gebakken krieltjes
  • Halve struik (bleek-)selderij
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje grotchampignonsgrotchampignons 1
  • Kleine bakje (zure) room
  • 150 gram verse geitenkaas ( of afgesneden van een rol verse geitenkaas)
  • Peper en zeezout ( uit de molen)
  • 2 eetlepels olie ( olijf of raap-)

Boen de nieuwe aardappels ( bij voorkeur bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kriel-aardappels-met-een-zoutkorstje/ ) schoon, was ze en stoom ze . Maak de selderij schoon, snijd hem in reepjes en stoom die ook gaar. Snijd de paprika in reepjes. Maak de paddenstoelen schoon en snij   ze in plakjes. Verwarm de olie en roerbak de paprika en champignons. Kruid met peper, ( zee-) zout of kruidenzout. Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Doe alle ingrediënten in een ovenschotel , overgiet met de room, brokkel de geitenkaas erover. Bestrooi de kaas met versgemalen peper. Plaats de schaal gedurende ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.

kriel met paddenstoelen en geitenkaas

Ook ander variaties met nieuwe aardappel en geiten kaas en groente zijn mogelijk, zoals met rode ui, wat spinazie, wat raapstelen.kriel met geitenkaas, rode ui en prei

 

PITTIGE SALADE 

Meerdere variaties van snelklaar-salades zijn mogelijk:   Geef er een sausje bij naar eigen keuze zoals een simpele vinaigrette zoals een bessenvinaigrette:

  • 6 eetlepels neutrale olie
  • 2 eetlepels wijn- of frambozenazijn
  • 1 theelepel bessenjam
  • ½ theelepel grove mosterd

Meng eerst de olie,azijn en mosterd en voeg dan al roerend de jam erbij.

rode slasaus voor een gemengde salade

rode slasaus voor een gemengde salade

SLA:

VELDSLA GROEN-WIT: Veldsla met grof geraspte koolrabi of knolselderij

RADIJSSALADE :              Groene sla, plakjes radijs en komkommer

WIT-GROENE SALADE : Witlof en Chinese kook heel fijn geneden

Of

PITTIGE SALADE :            Kropsla gemengd met waterkersblaadjes en tuinkers

waterkers ideaal voor een pittige salade

waterkers ideaal voor een pittige salade

FRUITSPIESJE MET KWARKSAUS

Vers fruit naar het seizoen: meloen, aardbei, banaan, appelpartjes, kiwi, frambozen

Maak het fruit schoon en steek het op 8 saté-stokjes.

vruchtenspiesjes

SAUS

  • 100 gram verse kwark
  • 1 dl room
  • 1 dl (exotische) vruchtensap , maar mag ook half citroen half frambozensap zijn
  • Verse munt, citroenmelisse of citroenverbernamunt

Meng kwark, room en vruchtensap en zoet eventueel na met wat honing. Gebruik de groene kruidentakjes als eetbare garnering.

handboek-ecologische-voeding-velt

BRON:  HANDBOEKECOLOGISCHE VOEDING, UITGAVE  VELT, EERSTE DRUK 1994, TWEEDE Volledig Herwerkte Druk, december 1998. Berchem België.

In 2004 is een nieuwe herziene versie van dit complete ecologische kookboek op de markt gekomen, maar dat is op dit moment eigenlijk niet meer leverbaar. Bij Uitgeverij Jan Van Arkel ( met een koppeling met Velt) verscheen van Diana Lauwers samen met Luk Naets “LEKKER ECOLOGISCH”.( ook weer een pil van een boek voor een kleine 40 euro te koop).

 

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

logo velt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>