HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU    EIND  AUGUSTUS     SNELLER KOKEN met MIA SNELDER uit 1973

pagina sneller koken

“….Iedere tijd heeft zijn eigen kookboek. Hoeveel vrouwen hebben vandaag de dag geen full-time of part-time baan ? Ook de huisvrouw heeft tegenwoordig vaak geen tijd om lang in de keuken te staan. Voor al deze vrouwen stelde Mia Snelder SNELLER KOKEN samen. Een kookboek dat enig is in zijn soort. Het bevat 333 recepten, verdeeld over 126 menu’s voor alle jaargetijden. …..”

In dit kookboekje staan menu’s voor elke maand. En dan enkele menu’s voor gewone weekdagen en een uitgebreidere voor zondag.

MENU VOOR DONDERDAG IN AUGUSTUS

Voorgerecht:  SNELBOUILLON

HOOFDGERECHT: WARME GEHAKT -TOMATEN en GEBAKKEN AARDAPPELS

NAGERECHT: KARNEMELKSVLA

DE GERECHTEN

bouillon een bordje

SNELBOUILLON (80)

  • 450 gram rundergehaktgehakt molen symbool
  • 1 liter water
  • Stukje foelie
FOELIE

FOELIE

  • Tijm
  • Peperkorrel
  • 2 ½ gram zout

Zet de gehakt op met het koude water, het zout en de kruiden. Breng langzaam aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten trekken. Leg op een zeef of vergiet een natgemaakte doek – giet er de bouillon door ( gehakt bewaren voor volgende dag of een ander gerecht). Dien de bouillon heet op in koppen en geeft er toast bij.

bouillon

  • Wat fijngesneden soepgroente er op het laatst mee laten koken , maakt het wel wat meer. Ook een handje genipte tuinkruiden zouden hier een grote verbetering geven.wat groente in de bouillon

WARME GEHAKTTOMATEN (172)

  • 2 kilo grote tomaten
  • Rest gekookte rundergehakt + 200 gram rauw gehakt ( runder of lams-)
  • Peper
  • Zout
  • Notemuskaat
  • 2 lepels boter

Was de tomaten, snijd er het kapje af. Hol ze met behulp van een theelepel uit, maar zo dat de onderzijde heel blijft – bewaar kapje en vulsel ( voor een saus of soep voor morgen). Bestrooi de binnen zijde met een mengsel van zout en peper ( of kruidenzout). Meng het gare gehakt met het rauwe gehakt en maak dat op smaak met peper, zout en notemuskaat.

  • Men kan deze vulling daarnaast ook op smaak maken met knoflook, wat fijngesneden ui, sambal, peterselie en/of kerrie.  En er eventueel wat geraspte kaas op te strooien of door te mengen.

Vul de tomaten hiermee. Schik deze naast elkaar in een vuurvaste schotel, giet er niet meer water ( lekkerder : wat groentebouillon) bij dan nodig is om de bodem net te bedekken, verdeel er de boter in klontjes over. Sluit de schotel met het deksel en plaats haar op een vlammenspreider op het vuur. Laat de tomaten in circa 10 minuten gaar worden.

  • In de oven garen van de tomaten en gehakt gaat erg goed, 180 graden en zeker 20 minuten.
  • Met de dekseltjes erop vind ik persoonlijk mooier.

 

gevulde tomaat met gehakt

Het is nu toch tomaten tijd : dus voor een lekkere lunch maken we tomatensalade –

TOMATEN (183)

  • ½ kilo zachtzure appels

zoete appels in kist

  • ½ kilo tomaten
  • 4 lepels mayonaise of slasaus of 4 lepels olie & 2 lepels azijn

Schil de appelen en snij ze in blokjes. Meng ze direct met de mayonaise of slasaus of met de olie en de azijn om bruine verkleuring te voorkomen. Pel desgewenst de tomaten door ze in heet water onder te dompelen en er het velletje af te trekken. Snijd ze in plakken en meng ze met de appel.

Hollandsche snel salade

Hollandsche snel salade

  • Ook dit is weer een uiterst sober versie van dit gerecht. Met wat peper, zout en wat verse fijngesneden kruiden krijgt het mee smaak en kleur. Laat staan als men er wat vers geroosterde nootjes over strooit.

GEBAKKEN AARDAPPELS (130)

  • 1 ½ kilo kleine nieuwe aardappelen
  • Slaolie of vet

Kook de aardappelen in plm. 15 minuten gaar – laat ze uitdampen. Verhit in de koekenpan de olie of het vet tot er de damp eraf komt. Bak hierin de aardappelen onder regelmatig omschudden, rondom bruin en croquant.

gebakken krielaardappeltjes

  • Ook dit recept is weer erg basic. Aan het eind even wat fijngesnipperde ui meebakken en er dan wat paprikapoeder en zout over strooien maakt het al smaakvoller.
  • Zelf zou ik na wat korter voorkoken ( en ik zou altijd deze nieuwe krielaardappels in de schil , wel geboend, gaarkoken en bakken), de aardappels in een ovenschaaltje doen met een scheut olijfolie, wat rozemarijn blaadjes en een stuk of wat gesnipperde knoflookteentjes. Voor er serveren er nog wat grof gemalen zeezout overheen en men krijgt erg lekker gebakken krieltjes.gebakken kriel met kruiden

KARNEMELKSVLA (175)

  • 50 gram custard
  • 1 liter karnemelk
  • 100 gram rozijnenrozijnen
  • 70 gram suiker

Meng de puddingpoeder aan met een kwart van de karnemelk tot een glad papje. Voeg de gewassen rozijnen toe. Breng dit tezamen onder aanhoudend roeren ( om schiften in groeve vlokken te voorkomen) aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer nu door de vla geleidelijk de overige karnemelk en de suiker. Doe de vla na bekoeling over in een vlaschaal.

karnemelkvla

  • Door de rozijnen in rum te weken, krijgt men al veel meer eigen karakter ( maar dit niet aan kinderen geven). Trouwens men kan zuidvruchten als rozijnen ook goed weken in kruidenthee. Wat gemengde koekkruiden meekoken, geeft de vla veel meer smaak en kleur.karnemelkse vla met rumrozijnen

 

BRON   Kookboek “SNELLER KOKEN” deze uitgave is uit 1978 Uitgegeven door Het Spectrum en geschreven door MIA SNELDER. Al in 1964 is het eerste kookboek onder deze titel verschenen. In 2011 verscheen de laatste versie van dit kookboek.sneller koken

MIA SNELDER is lerares koken en voedingsleer en gediplomeerd diëtiste.  Bovendien heeft zij ervaring als keukenredactrice van het damesblad LIBELLE.snelder bij Libelle

Zij heeft meerder handige en goede kookboeken geschreven. Zij was getrouwd met Jan Bomans. De even kleurrijke en welbespraakte broer van Godfried Bomans. Door die familierelatie was het contact met de uitgeverswereld niet zo lastig. Toch heeft Mia alleen onder haar meisjesnaam kookboeken gepubliceerd.

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

autoloze zondag

autoloze zondag

 

1973 met dank aan ham-muiden

dan maar op de brommer ( met dank aan ham muiden)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>