HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WEEKMENU  51   feestmenu-suggesties   VOOR DE KERSTDAGEN  van Wina Born uit 1976

SUGGESTIES VOOR KERST

In Het Volkomen Kookboek uit 1976 heeft Wina Born gepoogd om alles wat er in die tijd in haar  waarneming gegeten werd in een kookboek te vatten.volkomen-kookboek

Daarin vinden we voor een mooi kerst menu per gang een aantal mogelijkheden beschreven.

VOORGERECHTEN VOOR EEN KERSTDINER

  • Garnalencocktail

https://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/kerstmis-van-garnalensalade-naar-garnalencocktail-en-nog-wat-meer/garnalen voor een salade

  • Gegratineerde krabschelp
  • Gevulde avocado
  • Gevulde artisjokbodems

SOEPEN

  • Bouillon met kalfsvlees
  • Gevogeltesoep
  • Krabsoep
  • Lady Curzonsoep
  • Wildsoep

HOOFDGERECHTEN

  • Deense Kerstgans

https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerst-andere-grote-vogels-voor-kerst-gans/

gebraden gans

  • Gebraden haas met roomsaus
  • Gebraden kalkoenskuiken
  • Gebraden parelhoen

https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/de-rijketraditie-met-fazant-met-recept-uit-de-16e-eeuw/

GOUDEN EEUW NU

GOUDEN EEUW NU

  • Gemarineerd staartstuk
  • Gevulde kalfsborst
  • Kerstkalkoen

https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerstmis-kalkoen-met-vulling/

vulling kalkoen

  • Konijn en gibelotte
  • Varkenshaasje in roomsaus

https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerstmis-varkenshaas-met-champignonsaus/gebakken varkenshaas

DESSERT

  • Charlotte Russe

https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kerstmis-kerst-pudding-charlotte-russe/

charlotte russe

  • Crêpes met ijs
  • Crêpes Suzette
  • Gevulde ananas
  • Peren belle Helene
  • Perziken in wijngelei
  • Plumpudding

https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kerstmis-kerst-pudding-engelse-plumpudding/

geflambeerde plumpudding

  • Soufflé Grand Marnier
  • Zabaglione

GEBAK

  • Kerstkrans
  • Kerstkransjes

https://www.nederlands-dis.nl/basis/gebak-brood-basis/kerstmis-kerstkoekjes/

kerstkarnsjes 1

  • Kerststol
  • Tulband

DRANKEN

  • Bisschop

https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/sinterklaas-bisschopswijn/

bisschopswijn

  • Glogg
  • Irish Coffee

Wat dacht U van echte Friese koffie: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/fryske-boerekofje/

friese koffie 1

  • Rumtopf
En natuurlijk is Wina Born dol op langdurig natafelen met een uitgebreid kaasplankje met oude port
hollandse kaasplank, dan eventueel wat fruit, heerlijke noten, vervolgens zeker koffie met bonbons met een glaasje cognac of likeur.

volkomen-kookboek

BRON: HET VOLKOMEN KOOKBOEK uitgegeven  in 1976 door MEIJER Pers Amsterdam. 6de druk uit 1982 in samenwerking met voorlichtingsbureau voor de Voeding. Dit boek was een initiatief van Albert Heijn Supermarkt b.v.

wina-born

WINA BORN

Naast Wina Born heeft Heleen Halverhout, Marianne Stuit en Hans Uijlenburg bijgedragen aan dit kookboek.

“KERSTMIS

In de Westerse wereld wordt het feest van het licht meestal  ook beschouwd als een familiefeest waarbij het  culinaire hoogtepunt van het jaar betekent.  Traditiegetrouw valt de nadruk op het hoofdgerecht bestaande uit gevogelte, meestal kalkoen of een mooi gebraad. De kalkoen heeft de Kerstgans als traditioneel Kerstgerecht verdrongen….”

gans gebraden 1

gebraden gans

 

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

KERST 1976

KERST 1976

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>