Eind van de vorige eeuw heeft vooral in Vlaanderen de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze ( VELT) een nieuwere betekenis aan voeding gegeven: een betekenis met een toekomst. De kleine aarde in Boxtel was een vergelijkbaar initiatief in Nederland, die al rond 1980 stevig naar buiten trok. “Gezond” werd daardoor op een zo ruim mogelijke manier ingevuld. Want bij ecologische voeding gaat het om gezond voor de mens, maar ook gezond voor het milieu. Niet alleen hier, maar wereldwijd. Men is voorstander voor het gebruik van gezonde producten geteeld met respect voor deze aarde. Daarbij gebruikt men bij voorkeur zelf geteelde en/of biologische producten. Zo is men daarbij voorstander voor op z’n minst een vleesarme voeding, omdat de huidige immense vleesproductie bodem, water en lucht op een grove wijze belast.
MENU uit 1994
VOORGERECHT: ROMIGE PREISOEP
HOOFDGERECHT: WINTERSE QUINOA, GEBAKKEN POMPOEN MET KAAS, AARDPEERSALADE MET CASHEWSAUS
NAGERECHT: APPELSNEEUW
ROMIGE PREISOEP
Een snelle, simpele soep. De binding geven de rijstvlokken met de melk. Uiteraard kan men ook rijst-, haver of sojamelk gebruiken.
- 2 stevige preien en 1 dunne
- Wat zeezout
- ½ liter ( soja-)melk
- 2 eetlepels rijstvlokken ( mag ook haver of tarwe-vlokken zijn)
- Groente-bouillon
- Nootmuskaat
Was de prei en snij hem in niet te grove ringen. Houd de fijne dunne ringetjes van de dunne prei apart. ( men kan ook een stengel bosui apart in fijne ringetjes snijden en daarvoor gebruiken).
Kook de prei 4 minuten in zoveel water met een heel klein beetje zout dat de prei net onder staat.
Voeg dan de graanvlokken erbij en kook het op een laag pitje door tot het graan gaar is. Voeg nu naast de melk er wat groente-bouillon bij,zodat men samen ruim 1 liter soep heeft. Maak de groente in de soep met een blender of door een roerzeef fijn. Op smaak met wat geraspte nootmuskaat.
Strooi net voor het serveren de witte prei ringetjes over de soep. Eventueel wat zwarte peper erover malen.
Met vers volkorenbrood serveren.
ANDERE GROENE SOEP – https://www.nederlands-dis.nl/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-fijne-kruidensoep-van-de-vroegste-bladgewassen/
WINTERSE QUINOA
Volwaardig winters graangerecht met pompoen, tempeh en paddenstoelen. Een saus of een vinaigrette smaakt er lekker bij.
- 2 koppen quinoa
- 200 gram verse shii-take ( of 70 gram gedroogde shiitake. Maar dan eerst wel voorweken)
- 200 gram pompoen
- 1 ui
- 200 gram tempeh
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 lepel sojasaus
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in reepjes. Snipper de ui fijn. Snij de tempeh in dobbelsteentjes. Schil de pompon en snij het in dikker luciferreepjes.
Doe de olie in een pan, als de olie warm is de ui erbij. Fruit de ui tot het net echt begint te bruinen. Doe er dan de shii-take bij en bak die ook aan. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Bak dan de reepjes pompoen aan en voeg dan de quinoa, 4 koppen water en de lepel sojasaus erbij. Laat alles op een zacht vuur toegedekt gaar koken. Roer van tijd tot tijd om. Na ongeveer 20 minuten moet de quinoa gaar zijn ( even uitproberen). Dan de tempeh erbij voegen. Even doorwarmen en proeven. Eventueel nog verder op smaak maken met sojasaus,sambal en/of citroensap.
GEBAKKEN POMPOEN MET KAAS
- 400 gram pompoen
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- Beetje honing
- 100 gram geraspte belegen boerenkaas
- Eventueel wat tijm
Schil de rest van de pompoen, snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes van ½ centimeter. Snij ook de ui fijn.
Bak eerst de ui in de olie aan, voeg dan de pompoenblikjes en de sojasaus erbij. Strooi er wat tijm en naar smaak wat stevige honig over. Bak zonder eigenlijk verder te roeren de pompoen gaar. Strooi de kaas erover en laat dit smelten. Roer nog steeds niet.
Pompoensoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/pompoensoep/
AARDPEERSALADE MET CASHEWSAUS
Salade met vers geraspte aardpeer. De knolletjes van Topinamboer moeten niet te lang bewaard worden. Even wassen en met een scherpmes of een dunschiller schillen. ( je kunt ze goed in een tuin laten groeien. Plant ze alleen operen afgeschermd bed inde tuin, want deze plant heeft de neiging zich over de hele tuin te verspreiden. De gele bloemen kan men zelfs als snijbloemen gebruiken en lijken een beetje op kleine zonnebloemen.)
- 150 gram aardpeer
- 100 gram veldsla of wilde slasoorten
- 2 eetlepels pompoenpitten ( of eventueel zonnebloempitten)
En een sausje van:2 eetlepels cashewpasta ( of tahin = sesampasta), 3 eetlepls saffloer- of raapolie, 1 theelepel sojaolie, 1 teentje fijn geperste knoflook, een paardruppels citroensap of appelazijn en 1 eetlepel fijngeknipte peterselie.
Maak het sausje van tevoren en laat ene tijd doortrekken.
Rooster de pitten in een drogekoekenpan op een niet te hoog vuur. Was de (veld-)sla en verdeel in een schaaltje. Rasp de geschilde aardpeer er over. Schenk de saus erover en bestrooi alles met de geroosterde pitten.
Ook rauwe aardpeer in dunne plakjes is ook als salade met een dressing en iets nootachtigs erg lekker.
AARDPEER : https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/herfst-winter-groente-aardpeer-met-prei-boterhazelnotensaus/
En als afsluiting als nagerecht:
APPELSNEEUW
Een feestelijke appelmoes.
- 1/2 kilo zoete appels
- 2 eiwitten
- paar korrels zout
- schijfje citroen
- wat esdoornsiroop of vloeibare honing
- 1/10 liter room
- 1 ruime theelepel kaneel
Schil de appels. Snij ze in zeer kleine stukjes. Kook ze met heel weinig water op de bodem van de pan gaar. Prak de appels even door , nadat men er wat kaneel over heeft gestrooid.
Klop de room stijf met wat siroop of honing.
Maak de garde(s) en de kom schoon met een schijfje citroen. Klop daarin het eiwit met een paar korrels zout en wat honig stijf.
Schep eerst de room door deal wat afgekoelde appelmoes en schep voorzichtig als laatste het eiwit erdoor.
- Men kan de appelmoes en het eiwitschuim ook niet mengen , maar in laagjes op een plakje cake leggen. Een snel en lekker nagerecht.
APPELSTRUIF is een heel oud traditioneel appelnagerecht: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelstruif-een-zeer-oud-nagerecht/