HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MIJN GROENE KERSTMENU ( en die is natuurlijk vegetarisch)

Het is tot nu toe helemaal niet koud geweest, dus is het niet raar dat ik vandaag op mijn wandeling in Nijmegen kan thuiskomen met een mandje vol groene ( en eetbare) planten. Net als drie  jaar geleden bij een wandeling langs de oude beekloop in de Achterhoek oogstte ik voldoende “wild”groen  om een heerlijke mooie soep voor de kerstdagen mee te maken. Jonge uitlopers van brandnetel, verse blaadjes van zuring, frisse dovenetel die al stond te bloeien, kleine blaadjes van zevenblad,  vers bramenblad,  knapperige veldkers en vogelmuur kregen vandaag weer een plek in mijn mand. Maar ook jonge uitlopers van duizendblad en veel meizoentjes ( bloem en blad) kwam ik tegen. Natuurlijk zijn er ook nog steeds paardenbloemen te oogsten.

jong blad zevenblad

jong blad zevenblad

Zo zijn er nu dit jaar weer  best nog wat groene planten om een mooie wilde planten-soep mee te maken. Zoals jonge blaadjes van zevenblad, zuring in overvloed, en natuurlijk ook blad aan de braamstruiken.

Het blad van dovenetel, veld kers en vogelmuur zijn een aardige start voor een salade. En zijn er nog mooie groene aardbeienblaadjes. Daarvoor moet je wel tussen bruine, verdroogde bladeren zoeken. Ook staan er bij mij in mijn kruidenbakken  nog oost-indische-kers. Er zijn zelfs bloemen ervan te oogsten. Ook heb ik wat muntblaadjes kunnen oogsten. En was er nog voldoende peterselie, salie, tijm, bieslook  en marjoleinblad. Ook jonge blaadjes van  paardenbloem kon ik nu oogsten, dus voldoende kruiden voor een mooie kruidensaus.

Verder staan hier nog voldoende stuiken van de Gelderse roos vol bessen en ook sleedoorn bessen zijn er nog voldoende. Ook zijn er nog rozenbottels te vinden.

Al eerder had ik bloemen van goudsbloem geoogst en gedroogd. Toch bloeien er nu in mijn kruidenbak nog goudsbloemen.

goudsbloem 10 mei 2015

Zelf kweek ik oesterzwammen op koffiedik in oude yoghurt-emmertjes. Dus die kunne we continu oogsten. Ideaal om een mooi tussengerecht te maken.oesterzwam

Met wat al eerder dit jaar aan groente, kruiden, zaden, bessen en paddenstoelen is verzameld en gedroogd, geweckt, op sap gezet en nog veel meer is, hebben we nu voldoende om een feestelijke maar ook sobere  uit de natuur & onze tuin kerst-feestmaaltijd samen te stellen en te koken.

Dus aan de gang gegaan met ons UIT DE NATUUR-KERSTMENU voor 2019

De Soep: “wilde” groentesoep

  • 1 ui ( fijn gesnipperd)
  • 2 aardappels ( gekookt) of wat overgebleven rijst of graan
  • 1 teentje knoflook ( plat geslagen)
  • Wat olie
  • ¼ kilo verse groente planten en kruiden (brandnetel, zuring, dovenetel, zevenblad, veldkers, vogelmuur, duizendblad, braam, eventueel aangevuld met spinazieblad)
  • Peper en zout
  • Wat het olie
  • ½ eetlepel honing
  • 1 liter groentebouillon
  • Wat koffieroom, slagroom of zure room

Bak de ui in de olie aan,tot de uien stukjes licht bruin kleuren. Strooi er peper en zout over en de honing.  Bedek de uien zo met een dun zoet laagje. Voeg dan de knoflook, de gekookte aardappel of wat anders is overgebleven toe. Ook dit mooi aanbakken, maar zorg ervoor dat het mengsel niet te donker wordt. Was de kruiden en wilde groente en snij ze fijn. Voeg ze ook erbij, laat ze even aanslinken en voeg dan de groente bouillon toe. Kook alles gedurende een minuut of 10 op een laag vuur. Maak dan de inhoud van de soep fijn met een staafmixer. Nog even opwarmen tot bijna 100 graden en dan in bakjes serveren. Giet er wat room op of doe er een lepeltje zure room in. Garneren met wat mooie blaadjes uit de natuur of je tuin.

wilde groente soep

het oi kers blad komt uit mijn kruidenbakken op het balcon

Serveren met vers zelfgebakken boerenbrood of met blokjes oud brood, ingewreven met een teentje knoflook en gebakken in wat roomboter, dus croûtons.

Als volgende hapje maken we gebakken paddenstoelen balletjes.

DWERGENBALLEN met bloemende salade

  • 100 gram oesterzwammen
  • 50 gram kwark
  • Wat vers broodkruim
  • ½ ei
  • Handje verse kruiden ( peterselie, bieslook, tijm, marjolein)
  • Peper en zout, eventueel wat lavaszaad gekneusd

Snij oesterzwammen fijn, vermeng met de overige ingrediënten. Voeg zoveel vers broodkruim ( 1 tot 2 eetlepels is meestal genoeg) toe dat het een samenhangend geheel wordt. Vorm er met twee dessertlepels  balletjes van.

Om te paneren:

  • ½ ei losgeklopt met ½ eetlepel melk
  • Bloem
  • Kruidenzout
  • Paneermeel ( uiteraard zelfgemaakt)

Rol die door wat bloem met kruidenzout.  Haal ze dan door het eimengsel en rol ze vervolgens door de paneermeel. Leg de balletjes een kwartier afgedekt koel weg.

Verhit dat wat olie in een pan of gebruik een frituur. Bak de balletjes op een niet te hoog vuur of op ongeveer 170 graden mooi bruin. Op keukenpapier laten uitlekken.dwergenballen 1

Maak in tussen een salade van wat Romeinse salade ( of spinazieblad of andere sla) met erover de bladeren van oost indische kers, wat dovenetelblad, veldkers en vogelkers. Met de bloemen van meizoentjes  en paardenbloem als garnering. Besprenkel dit met wat olijfolie en citroensap en met peper en zout uit de molen.  Leg de oesterzwam balletjes er mooi bij. En klaar is dit gerecht.

GOUDGELE KRUIDENGORT

Daarnaast hadden we al wat gort ( eventueel) voorgeweekt. Voor het weken wel even wassen.

gekookte gort

Zet 120 gram gort op met ½ liter water, snufje zout en de bloemblaadjes van 2 goudsbloemen op.

Naar smaak wat citroenrasp en 1 eetlepels gedroogde vruchten van een krentenboompje of gewone krenten erbij voegen. Ongeveer in een uur op een zacht vuur gaar koken ( voorgekookte gort, natuurlijk veel korter. Volg dan de gebruiksaanwijzing).  Voor het serveren er een klontje boter door en strooi er ook een handvol fijngeknipte kruiden over. Wat geroosterde nootjes maken het graan gerecht helemaal compleet.

Gele rijst is ook feestelijk, maar is veel sneller te bereiden

Gele rijst is ook feestelijk, maar is veel sneller te bereiden

GEFRITUURDE SALIEBLAADJES

Apart heb ik de salie blaadjes gewoon even in de frituur gebakken en op keukenpapier laten uitdruipen.

gefrituurde salieblaadjes

Men kan de salieblaadjes ook door een dun beslag halen van wat rijstemeel, weinig kruidenzout en zeer koud (bron-)water en dan frituren.gefrituurde salie blaadjes

NAGERECHT

Voor het geval dan men na deze maaltijd nog trek in een nagerecht heeft, zou men een paar stoofperen uit  eigen voorraad in wat vlierbessenwijn met wat kaneel, steranijs en een halve sinaasappel gaar gekookt kunnen hebben. Kook die zeer langzaam achter op de kachel of op een petroleumstel.Stoofperen

Wil je hiervan een echt nagerecht maken geef er dan wentelteefjes van plakken  zelfgemaakt kerstbrood met kwark los geklopt met net zoveel zelfgemaakte pruimenjam.wentelteefjes van krentenbrood

  • Eventueel kan er ook nog een gelei van de bessen van de Gelderse Roos gemaakt worden. Dit is echt lekker bij de peren of de wentelteefjes van kerstbrood, maar ook bij het hoofdgerecht smaakt het erg verrassend.

https://www.nederlands-dis.nl/basis/groente-fruit/gelderse-roos-gelei/

een bijzonder gelei met een  heel eigen smaak

Gelderse roosbessen

 

 

UIT DE TUIN of DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

brandnetel in een mand

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>