HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLOTE-BILLETJES-IN-HET-GRAS bonen in oude gerechten

bruine bonen 2

Peulvruchten maakten vroeger een belangrijk deel uit van ons dagelijkse eten. En dat vond iedereen zo normaal en vaak ook saai, dat gerechten met peulvruchten fantasierijke namen kregen. Het is bijna zoals de uitdrukking dat honger rauwe bonen zoet maakt, dus smaakt blote billetjes in het gras beter dan bonenstamp met scheermesjes.

Snijbonen

Die Blote Billetjes kent men in Groningen als streekgerecht, maar dat wil niet zeggen dat men elders niet weet hoe dit smaakt.

De naam zelf slaat waarschijnlijk op de witte bonen (de blote billen) die door de groene snijbonen worden gemengd. Het is een stevige maaltijd die makkelijk klaar te maken is.

In plaats van snijbonen kan men ook sperziebonen of boterbonen ( verlept gras!)  gebruiken. Men kan de rookworst ook vervangen door verse worst of gehaktballen, die men apart aanbraadt. Dan heeft men gelijk jus voor over de stamppot.

Men heeft nodig voor de blote billetjes in het gras:

  • 1,5 kilo aardappelen (kruimige)
  • 100 gram spekblokjes
  • 600 gram snijbonen ( verse of geweckt)
  • 1 blik witte bonen
  • ¼ liter melk
  • klontje boter
  • peper en zout (vers gemalen uit de molen)
  • theelepel suiker

Bereiding Blote billetjes in het gras

De aardappel schillen en in een pan met een beetje zout gaar koken in 20 à 25 minuten.

Snijbonen schoonmaken en in stukjes snijden ( wil je zachtere snijbonen snij ze niet te fijn , maar in stukjes van minimaal een ½ centimeter).

In een andere pan koken we de snijbonen gaar in ruim water (ongeveer 10 tot15 minuten) met een beetje suiker en zout( geweckte snijbonen hoeven niet gekookt te worden , alleen opgewarmd). Ook de witte bonen uit pot of blik worden opgewarmd.

Bak der spekjes uit. Verwarm de melk ( lauw)

Nu gaan we de aardappelpuree maken: giet de aardappels af en met een stamper ga je de aardappels te lijf. Doe de boter en de melk erbij om er een mooie smeuïge puree van te maken. Op smaak met peper en zout.

De snijbonen en de witte bonen afgieten en samen met de uitgebakken spekjes door de puree roeren

blote billetjes in het gras

Wil je de stamppot traditioneel met rookworst eten, doe de rookworst de laatste vijf minuten bij de aardappels en snij de warme wordt in plakjes voor over de stamppot.rookworst

Serveren met jus of boter en voor mij altijd grove mosterd.Grove Mosterd

 

 

 

TRADITIONELE STREEKGERECHTEN en SOEPEN: NEDERLANDS DIS

soepterinne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>