HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NA DE SLACHT WERD VAAK BALKENBRIJ BEREID

Balkenbrij

 

Oorspronkelijk werd balkenbrij vooral na de slacht gegeten, en dan vooral in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Maar ook in België en Duitsland kent men vergelijkbare gerechten, zoals het Duitse ‘Panhas’ . Maar ook in Amerika kent men een vergelijkbaar gerechten ‘Scrapple’ .  Dat toont gelijk aan dat het een oud Europees gerecht is dat mee geïmmigreerd is naar Amerika.

Traditioneel werd het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever) en gebonden met boekweitmeel en/of tarwebloem met speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt nog steeds verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Het woord balkenbrij is waarschijnlijk afgeleid van brij van “gebalchte”, dat wil zeggen de buikresten van een geslacht dier, zoals darmen en pens. 

BALKENBRIJ  Moderne variatie

 

Rommelkruid rood en bruin

  • 1 kg platte magere platte ribbetjes
  • rommelkruid ( zie aparte vermelding)
  • laurierblad
  • ui
  • grof gemalen peper
  • wat knoflook
  • ongeveer 1 kilo boekweitmeel
  • wat zout

De ribbetjes in een grote pan met water flink lang laten koken en kruiden met laurierblad, ui, grof gemalen peper en knoflook. Als ze mals zijn alles door een vergiet overgieten in een andere grote pan. Het vlees van de botten halen, terug doen in de bouillon en opnieuw verhitten. Daarna rommelkruid toevoegen. Dan zoveel boekweitmeel zo snel mogelijk in één keer toevoegen tot met snel roeren een erg dikke brij ontstaan is. Naar behoefte zouten en eventueel extra peper toevoegen. De brij overgieten in een nat gemaakte schaal of meerdere schalen. Het resultaat in de koelkast bewaren.

Men eet balkenbrij door plakken te bakken in wat reuzel of boter. Met een verse boterham heeft men een stevige lunch. Maar ook bij bijvoorbeeld preistamppot smaakt het erg lekker.prei

Recept voor prei-stamppot:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/preiprol-of-parreiprol/

en meer heerlijke gerechten met prei.

En natuurlijk hoort eerst de traditie van de thuisslacht verteld te worden :

https://www.nederlands-dis.nl/vleeswaren/eeuwenlange-traditie-de-thuis-slacht/

thuisslacht 3

 OUDE TRADITIES : NEDERLANDS DIS

SUDDEREN OP DE KACHEL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>