HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BESTELLEN OF MASTELLEN     TRADITIONEEL VLAAMS (of ZEEUWSVLAAMS) BROOD en om pap ermee te maken

Een zeer oude broodtraditie in de vorm van luxe broodjes: MASTELLEN of BESTELLEN

VLAANDEREN: Mastellen zijn traditionele Vlaamse broodjes in de vorm van een soort donut maar in plaats van een gat zit er een deukje in. Het deeg is alleen geheel anders  oorspronkelijk zoet witbrood met kaneel of andere kruiden

mastellen

In Zeeuws Vlaanderen worden en werden mastellen ook gebakken, maar ze heten daar vaker “Bestellen” of zelfs “Boerebeschuiten”.

Ook is het gekruid maar niet met kaneel , maar veel vaker met anijs.

anijs zaad

anijs zaad

recept

Vlaams, hedendaags variatie met bakpoeder als rijsmidddel:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram basterd suiker
  • 10 gram witte suiker
  • ½ glas melk
  • Wat zout
  • 20 gram boter
  • 1 eigeel
  • Theelepel kaneelkaneel

Voeg de lauwe melk bij het gezeefde bakmeel. Voeg de gesmolten boter, de suiker, het zout,kaneel en eigeel toe. Kneed tot een soepel deeg. Zet het deeg op kamertemperatuur onder een vochtige doek ongeveer 15 minuten weg. Verdeel het in 10 bolletjes. Druk met je duim een gaatje in het midden en draai met je duim in het gat de bollen rond.  Verwarm de oven voor op 220 °C.

Leg de mastellen op bakpapier op een bakblik. Bak in 7 tot 10 minuten mooi gaar en bruin.

Ouder recept, vroeger onder andere in Gent van gistdeeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 30 gram gist
  • 1 ei
  • 30 gram bruine suiker
  • 30 gram zachte boter op kamertemperatuur
  • 1 glas verse melk
  • 4 gram zout
  • 2,5 gram kaneel
  • 1 los geklopt ei

De oven voorverwarmen op 225 °C.

Maak een gistbeslag van alle ingrediënten behalve het los geklopte ei. Kleed zolang als nodig om een elastisch deeg te krijgen. Laat deeg zeker een half uur op lauwwarme plek onder een theedoek rijzen. Weeg stukjes van 50 gram af. Vorm daar bollen uit. Druk met je duim midden in en vorm al draaiend de mastellen. Leg de mastellen op een beklede bakblik. Laat nog zeker een halfuur afgedekt rijzen. Bestrijk de mastellen met los geklopt ei. Afbakken na weer een half uur rijzen. 7 tot 8 minuten moet genoeg zijn.

Deze broodjes dienden traditioneel als basis voor ontbijtpap.  Men gebruikte hiervoor dan de oudbakken overgebleven mastellen voor.

(BESTELLEN-) PAP

Mastellen, bestellen of boerebeschuiten met kaneel en/of anijs werden en worden gebruikt om pap te maken. Leg in elk bord een broodje. Verwarm de melk tot het kookt. Giet de melk over het broodje en laat even staan. Dan is de pap klaar. Men kan er eventueel wat stroop ( appel, peer of suiker-) in  doen.

 

IN ZEEUWS VLAANDEREN GAVEN ZE AAN KRAAMVROUWEN DEZE PAP NA DE BEVALLING OM AAN TE STERKEN.    Maar dan wel bestellen met anijs. Vergelijkbaar met de tradities met beschuiten met muisjesbeschuit met kraam of anisette als kraamdrank.anisette

 

TRADITIES UIT VLAANDEREN EN NEDERLAND: NEDERLANDS DIS

baby & kraamtijd

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>