Traditioneel eet men in Limburg op woensdag na carnaval haringsalade. Nu ben ik wel in Limburg geboren, maar liefhebber van carnaval ben ik nooit geworden. Wel benutte ik carnavalstijd vaak om mijn altijd krappe beurs extra te vullen, want er was altijd behoefte aan mensen, die achter de tap eindeloze stapels bierglazen van een getapte schuimende inhoud konden voorzien. Met alle medewerkers van de kroeg dronken we dan zonder publiek op woensdag een echt pilsje en aten daar weer volgens oude traditie brood met rode bieten/haringsalade erbij.
Tappen in een kroeg doe ik al jaren niet meer, maar de salade maak ik soms wel en heb ik tijd over vroeger te mijmeren.

LIMBURGSE BIETEN/HARING-SALADE
Nodig:
- 200 gram gekookte rode biet in kleine stukjes
- 4 grote aardappels, geschild en in blokjes, gaar gekookt
- 4 maatjesharing

- 1 ui ( fijngehakt)
- 2 hard gekookte ei , in kleine stukjes gesneden
- 2 zoetzure appels, geschild in kleine blokjes
- 4 grote augurken , zoetzuur in blokjes
Saus:
- 5 lepels (zelfgemaakte)mayonaise
- 5 lepels(Turkse)yoghurt
- Wat citroensap
Verder:
- Verse peper en zout
- Fijngehakte peterselie en/of bieslook
- Tijgerbrood, in plakken
Vermeng alles en meng met de saus. Maak op smaak met peper en zout. Zet de salade liefst een dag koel weg.
Uiteraard drink je er bier bij. Limburg heeft genoeg goede brouwers om zelf een keuze uit te maken.
TRADITIE EN STREEKGERECHTEN IN NEDERLANDS DIS
