HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BIET/HARINGSALADE    (HIERINGSLAAJ) UIT LIMBURG

Traditioneel  eet men in Limburg op woensdag na carnaval haringsalade. Nu ben ik wel in Limburg geboren, maar liefhebber van carnaval ben ik nooit geworden. Wel benutte ik carnavalstijd vaak om mijn altijd krappe beurs extra te vullen, want er was altijd behoefte aan mensen, die achter de tap eindeloze stapels bierglazen van een getapte schuimende inhoud konden voorzien. Met alle medewerkers van de kroeg dronken we dan zonder publiek op woensdag een echt pilsje en aten daar weer volgens oude traditie brood met rode bieten/haringsalade erbij.
Tappen in een kroeg doe ik al jaren niet meer, maar de salade maak ik soms wel en heb ik tijd over vroeger te mijmeren.

haring salade met rode biet

LIMBURGSE BIETEN/HARING-SALADE

Nodig:

  • 200 gram gekookte rode biet in kleine stukjes
  • 4 grote aardappels, geschild en in blokjes, gaar gekookt
  • 4 maatjesharingharingen op een schaal
  • 1 ui ( fijngehakt)
  • 2 hard gekookte ei , in kleine stukjes gesneden
  • 2 zoetzure appels, geschild  in kleine blokjes
  • 4 grote augurken , zoetzuur in blokjes

Saus:

  • 5 lepels (zelfgemaakte)mayonaise
  • 5 lepels(Turkse)yoghurt
  • Wat citroensap

Verder:

  • Verse peper en zout
  • Fijngehakte peterselie en/of bieslook
  • Tijgerbrood, in plakken

Vermeng alles en meng met de saus. Maak op smaak met peper en zout. Zet de salade liefst een dag koel weg.

Uiteraard drink je er bier bij. Limburg heeft genoeg goede brouwers om zelf een keuze uit te maken.

 

TRADITIE  EN STREEKGERECHTEN IN NEDERLANDS DIS

carnaval

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>