HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DE BEROEMDE PEPERKOEK van VENLO

Venlose peperkoek is een variant op de traditioneel Nederlandse kruid- of peperkoek. Deze was afkomstig uit de stad Venlo. Met de nadruk op was. Venlo maakte een tijdje geleden reclame dat deze stad een culinaire hoofdstad was. Daarnaast stond een bord van de plaatselijke Turkse dönerspecialist. Dat zal Geert Wilders niet blij hebben gemaakt. Weer was. Maar de koek is nog niet op.

En als je weet dat de Venlose peperkoek eerst veel beroemder was dan Limburgse vlaai, dan snap je dat er iets niet klopt in Venlo.

Maar terug naar de Venlose peperkoek. Die moet je dus echt zelf maken, want het is blijkbaar niet meer te koop. Of bestaat er nog een traditionele bakker in Venlo, die wel……deze oude lokale specialiteit nog bakt?? ( Nederlands Dis gaf al eerder aandacht aan de kruidkoek uit Venlo en lees onderaan het gevolg)

Al in 1452 wordt in een stadsrekening gewag gemaakt van het feit dat Venlo Adolf van Gelderland bij terugkomst van ’t Heilig Graf op ‘peperkoicke‘ vergastte. Het was destijds een traditie dat de Venlose magistraat hoge gasten een peperkoek als geschenk aanbood. Wolter van Roosteren overleden in Venlo op 16 januari 1558 was bakker en peijburgmeester van  Venlo van 1540 tot 1548. De meest luxe Venlose peperkoek werd door hem gemaakt in 1533 (voor ruim 6 venlose guldens) als stadsgeschenk aan de stadhouder. Nu was deze man wel rijk, hij bezat een halve hof ten Oijen, die hij als huwelijksgift aan zijn dochter meegaf. In het begin van de achttiende eeuw werd de lekkernij zelfs naar Indië geëxporteerd. De Venlose peperkoek werd in de negentiende eeuw gebakken door bakker Antoon Willemsen in zijn ‘In den Venlooschen Peperkoek’ aan de Maaspoort.

OUDERWETSE BAKKERIJBakkerswinkel vroeger Neddis 2015

In de Peperstraat bevond zich toen eveneens een peperkoekenbakker: Jan Frans Opdenoordt, gehuwd met Catharina Willemsen. In de echte Venlose peperkoek werden toen honing, sucade, suiker, kruidnagel en amandelen verwerkt. In 1834 bood de pastoor van de Sint-Martinuskerk eveneens een peperkoek aan de abt van Averbode aan. Maar toen Antoon Willemsen in 1871 zijn zaak sloot, eindigde de Venlose peperkoekenbakkersdynastie Willemsen en was het afgelopen met de plaatselijke specialiteit, alhoewel men in Venlo wel volgens het oude recept peperkoek is blijven bakken.luif

Vaak zijn alleen de amandelen uit het oorspronkelijke recept verdwenen.

VENLOSE PEPERKOEK ( modern recept)

  • 250 gr tarwe bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 theelepels gemalen kaneelkaneelpijpje
  • 1½ theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram honinghoning
  • 1 glas melk
  • boter
  • bloem
  • ( en 50 gram amandelsnippers)

 

Smeer een bakvorm van 20×10 cm in met boter en bestrooi de vorm met wat bloem.

Zeef de tarwebloem met bakpoeder, het zout, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat boven een kom.

Voeg daarna de suiker, honing en melk toe en maak van dit alles, vanuit het midden roerend – met een houten lepel, een soepel deeg.

Spatel het deeg in de cakevorm, (*strooi hier naar uw smaak amandelsnippers over) en dek het af met een (dubbel) stuk goed beboterd bakpapier. Pak de cakevorm of broodblik dan in folieen zet het koel zeker 12 uur weg.

Verwarm dan de oven voor op 160 °C. Als de oven op temperatuur is plaats men dde cakvorm of broodblik ( uiteraard uitgepakt, maar wel bedekt met bakpapier in de oven en bak de peperkoek in ongeveer 5 kwartier gaar. Verwijder tijdens het bakken na ongeveer 45 min het bakpapier.

Haal ter controle de truc uit met breinaald of satéprikker: steek die in de koek en als er nog deeg aan kleeft, bakt u de koek nog wat langer.

  • Vroeger werd in plaats van tarwebloem roggemeel gebruikt of half bloem, half roggemeel. Het meel was toen vaak rijker aan zetmeel, dus voeg extra 25 gram maïzena of  aardappelmeel toe om een authentieke peperkoek te krijgen.
  • Lange baktijden voor deze koek waren gebruikelijk, omdat vaak koek in de restwarmte nadat er brood was gebakken in de met hout gestookte ovens werd gegaard.

Wel koffie maar misschien weer Venlose koek op dit Venloos terras.

venlo

Naar aanleiding van dit artikel over Venlose Peperkoek kwamen we in contact met Banketbakkerij Lamers, die aan de Parade 48 in het verlengde van de Peperstraat in Venlo gevestigd is. Deze bakkers maken sinds korte tijd weer de traditionele Venlose Peperkoek volgens authentiek recept. Om het oorspronkelijke karakter te garanderen wordt nu deze niet meer in massa gemaakt, maar echt ambachtelijk. En dat kan je proeven. Het is nu te hopen dat er bij de Venlose bestuurders het bewustzijn groeit, zodat zij in een historisch perspectief weer Venlose Peperkoek als geschenk van de stad gaan uitreiken.

 

HEERLIJKE KOEKSPECIALITEITEN : NEDERLANDS DIS

 

Dit is zelfs voor de Ouderwetse Bakkerij te veel van vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>