HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DONUTS terug van weg geweest

Natuurlijk horen  donuts  bij de echte Amerikaanse cultuur van tegenwoordig. Om te snappen dat  ze een variatie zijn van baksels als  Vlaamse mastellen en de Joodse Beygels (bagels) daar hoef je geen culinaire historicus voor te zijn. En dat de oorsprong daarvan in Europa ligt ook niet.

Nadat de sobere donuts met slechts poeder- of kaneelsuiker, hier gewoon hun plek hadden verkregen in het dagelijkse eetpatroon van veel jongeren, zie je tegenwoordig donuts met een veelheid aan toppings en afwerkingen.

En omdat Nederlands Dis gaat over wat in het Nederlands-talig gebied wordt gegeten, geven we dus ook een recept voor donuts.

Donuts zijn simpelweg ringen van gistdeeg die na te zijn gerezen in warme olie worden gebakken.

In het deeg van donuts zelf zit eigenlijk bijna geen suiker, maar de afwerking bevat altijd wel zeer veel suiker – dus voor een slank dieet zijn ze niet erg geschikt.

DONUTS BASISDEEG

Voor iets meer dan 25 stuks

  • 1 zakje gedroogde gist

bio gedroogde gist

  • 1 eetlepel fijne rietsuiker
  • een kopje ( 50cc) lauw water
  • ½ kilo goede tarwebloem
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • Een mespunt zout
  • ¼ liter lauwe melk
  • 100 gram zeer zachte of net gesmolten boter
  • 3 eieren

Verder

Frituur met olie om de donuts in de bakken

Uitsteekringen of glazen van 8 en 3 cm. rond

Maak met de gist, het lauwe water en 1 lepel suiker een mengsel en laat dit zeker 15 minuten op een lauwwarme plek afgedekt met een theedoek staan ( de – giststarter-).desem gist in weckglas

Zeef intussen de bloem in een deegkom. Voeg er aan de rand de suiker en het zout toe. Als de giststarter schuimt, voeg men dit bij de bloem. Voeg dan al mengend de lauwe melk, vervolgens de zachte boter en als laatste de losgeklopte eieren bij het deeg.

Meng het goed. Er ontstaat nu een licht kleverig deeg. Plakt het heel erg voeg er dan wat meer bloem bij. Bestrooi de aanrecht met bloem en kneed het deeg goed door. Het deeg moet uiteindelijk bijna niet meer aan je vingers plakken. Olie de deegkom in en leg het deeg hierin. Dek de deegkom af en zet het op een lauwwarme plek, niet in de tocht zeker een 40 minuten weg. Uiteindelijk moet het deeg zeker twee keer zo hoog geworden zijn.

Bestrooi j het aanrecht weer met bloem .  Kneed hierop het deeg tot het elastisch en soepel aanvoelt. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 12 mm dik. Zet twee bakblikken met bakpapier klaar. Steek uit het deeg eerst grote rondjes en vervolgens hieruit weer een klein rondje.

Leg de ringen met enige afstand op de met bakpapier beklede bakblikken. Dek als je alle deeg hebt verwerkt tot donuts een theedoek over elk bakblik en zet de bakblikken weer weg op de lauwwarme plek.

Na zeker 20 minuten moeten de donuts weer wat gerezen zijn.

Verwarm dan de frituur met olie voor op 175 graden.

Leg tegelijktijd ongeveer 3 a 4 donuts in de hete olie en bak ze tot de ene kant goudgeel is, om vervolgens de ander kant ( in minder tijd) ook goud geel te bakken.

Laat de donuts op keukenpapier even uitlekken.

Wil je de donuts slechts met poedersuiker of kaneelsuiker bestrooien doe dat als de donuts nog warm zijn.

met dank aan bestdonutsintown

met dank aan bestdonutsintown

Wil je de donuts van een topping voorzien, laat ze dan eerst op een rooster afkoelen.

DSC05230

TOPPING

Topping in witte, melk of pure chocolade:  de simpelste topping voor donuts is au-bain-marie gesmolten couverture. Gebruik hiervoor wel goede chocolade en men kan om de chocotopping soepeler te maken er wat room doormengen als de chocolade bijna gesmolten is. Haal de donut aan een zijde door de gesmolten chocolade-topping en laat ze op een rooster rustig opstijven. Wil je er wat hagelslag of fantansie, kleurrijke hagelslag of ander strooisel over doen doe dat gelijk als de donuts door de chocolade zijn gehaald. Dan blijft het zeker plakken.

Ook met een glazuur van water en poedersuiker kan men een topping maken.

Neem een bakje met gezeefde poedersuiker ( 100 gram geeft al behoorlijk wat glazuur) en roer hier zoveel water door dat er een papje ontstaat. Roer dit papje zolang tot het glanzend is geworden. Kwast of strijk met een dun paletmes de glazuur over de donuts. Ook nu kan men als het gelazuur nog nat is er strooisel over verdelen. Rustig laten hard worden.

Met een essence ( vanille, citroen of sinaasappel) kan men deze glazuur een smaak geven. Ook kan men eventueel wat kleurstof er door mengen. Gebruikt men kleurstof in poedervorm meng dit dan voordat men het water toevoegt door de suiker.

Voor mokkaglazuur gebruikt men in plaats van water afgekoelde espressokoffie.

Het water kan men voor een deel ook vervangen door likeur. Dan voegt men wel naast smaak en vaak een licht kleur ook wat alcohol toe aan de donuts.

Voor chocolade-glazuur kan men 2 afgestreken dessertlepels cacaopoeder eerst door 100 gram gezeefde poedersuiker mengen en er vervolgens of water of half water / half sterke koffie doormengen. Dit laatste voor een lekker mokka smaak. ( rum-essence smaakt hier ook lekker door).

Recept voor echte Bagels:

http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/beygels-of-bagels-waarschijnlijk-afkomstig-uit-een-jiddische-traditie/

bagels in meerdere soorten

bagels in meerdere soorten

En Vlaamse mastellen: http://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/bestellenpap-of-mastellenpap-streekgerecht/

traditionele oost vlaamse mastellen

traditionele oost Vlaamse mastellen

LEKKERNIJEN UIT DE HELE WERELD in DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>