HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KLEINE & GROTE REUZELBOLLEN voor OUD & NIEUW

REUZELBOLLEN

reuzelblik

In feite zijn reuzelbollen ,de Zeeuwse voorlopers van oliebollen. Er werden kleine reuzelbollen ( net zo groot als oliebollen tegenwoordig)  gebakken voor oudejaarsavond. Voor nieuwjaarsdag werden reuze reuzelbollen gebakken , die dan rond twaalf uur koud in plakken in plaats van brood werden gegeten.

In rijke Zeeuwse families werden kleine “boterbollen” in geklaarde boter bereid. Alleen konden de meesten zich dit vroeger niet permitteren. De meeste mensen mengden ook reuzel met stroop. Dit “stroopvet” werd als broodsmeersel gebruikt en ook door pap gemengd.

REUZELBOLLEN

  • ½ kilo Zeeuwse bloem
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • ½ liter melk of karnemelk
  • 1 blokje gist ( of tegenwoordig een zakje gedroogde gist)
  • Wat melk
  • 1 theelepel suiker
  • 100 gram gele rozijnen
  • 100 gram krenten

En natuurlijk reuzel op in te bakken.

Verwarm de melk tot het lauw is, verkruimel er de gist door en voeg het lepeltje suiker erbij. Op een niet te koude plek wegzetten, tot de gist gaat bruisen. Eventueel kan men er een eetlepel bloem doormengen.

Zeef intussen de bloem in een deegkom. Strooi het zout langs de rand en voeg als de gist tot leven is gekomen, dit bij de bloem. Goed mengen. Nu langzaam de melk( liefst lauw) of de karnemelk er bij doen en goed roeren. Het wordt een vrij dik beslag.

Was de rozijnen en krenten grondig en laat ze goed uitlekken. Meng dit door het beslag. Laat het beslag vervolgens op een lauwe plek met een theedoek afgedekt zeker een uur rijzen ( langer mag ook).

Doe de reuzel in een stevige gietijzeren pan, verhit het tot het dampend heet is ( dus 175 graden).

reuzelbollen bakken

Schep met een aardappellepel een stevige schep beslag op en giet die voorzichtig in de hete reuzel. Voeg zoveel scheppen beslag erbij totdat de pan helemaal gevuld is met reuzelbollen. Bak de bollen gaar en goudbruin en keer daarbij de bollen zeker een keer om.

Schep de gare bollen uit het vet en laat ze op keukenpapier ( vroeger grauw papier) uitdruppelen.

Reuzelbollen werden meestal koud gegeten en dan in plakken gesneden met bruine greinsuiker ( nu basterdsuiker) of stroop gegeten.

Voor oudejaarsavond schepje met kleine bergjes beslag in de hete reuzel en bakte deze ook mooi goudbruin. Die kleine reuzelbollen werden met poedersuiker met kaneel overstrooid en liefst nog warm opgegeten.

  • Het bakken in reuzel is zonder thermostaat of thermometer best moeilijk. Is het vet niet op temperatuur, dan worden de reuzelbollen erg vettig, omdat ze dan de reuzel opzuigen. Is de reuzel te warm dan worden de bollen snel bruin, maar is de binnenkant na het bakken vaak niet gaar en klef.

Ook in andere streken in de lage landen werd er rond oud en nieuw vergelijkbare in reuzel of raapolie gebakken deegballen gebakken.

OUDE ZEEUWSE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

bredene aan zee strand 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>