COLESLAW kent vrijwel iedereen als iets typisch Amerikaans. Lekker bij de hamburger of de barbecue. Menig hamburgertent van Amerikaanse oorsprong heeft zijn eigen variatie. Maar het is een oer-Nederlands gerecht. Met Hollandse pioniers in de Noord Amerika gekomen.
Dus een zeer oud Nederlands gerecht ( maar dat zullen de meeste Amerikanen niet toegeven).
TRADITIONELE OUD HOLLANDS RECEPT KOOLSALADE
Ingrediënten:
- 4 eetlepels boter
- 50 cc azijn ( zelfgemaakte)
- Zout en peper uit de molen
- 2 koppen savooiekool in dunne slierten gesneden
- 2 koppen rode kool in slierten gesneden
- ( naar smaak wat suiker of honing)
Bereiding:
Neem een braadpan, smelt hierin de boter, voeg nog steeds op het vuur de azijn, peper en zout toe. ( en naar smaak suiker of honing). Verwarm even door, terwijl u blijft roeren. Doe beide soorten kool ( andere verhouding kan ook bijvoorbeeld 3 delen witte kool op 1 deel rode kool) in een schaal. Giet er de dressing overheen. Laat goed afkoelen en zet de sla daarna minstens 15 minuten koel weg.
MODERN AMERIKAANS
In de moderne Amerikaanse variatie wordt meestal mayonaise gebruikt, tegenwoordig natuurlijk in de Light versie.
- 50 gram yoghurtmayonaise
- 1 eetlepel blanke azijn
- 2 theelepels basterdsuiker
- puntje zout
Dit is voldoende voor een kleine savooiekool of witte kool
- 1 winterwortel julienne gesneden of geraspt
- ½ ui versnipperd
- 100 gram rozijnen, gewassen en geweekt ( in bijvoorbeeld oude kruiden-thee?!)
Men haalt de buitenste bladeren van de kool. Snijdt deze vervolgens in vier delen. Snij dan uit elk deel ruim de stronk er af. Schaaf of rasp of snij de kool in fijne reepjes.
Meng alles in een afsluitbare bak. Zet zeker 3 uur koel weg. De volgende dag is de Coleslaw nog lekkerder. Zouten naar smaak. Sommigen voegen een eetlepel zuurkool bij de koolsalade.
* Zelfgemaakte azijn:
https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/azijn-van-bier-zelf-aken/
En andere recepten met witte kool, ook van heel vroeger. Maar ook nog populair vandaag: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kapkool-een-oud-gerecht-van-het-eiland-urk/
En wil je zelf zuurkool maken: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuurkool-zelf-maken/
echt interessante website, met traditionele/oerhollands recepten en gelukkig zijn er veel geschikt voor vegetariers.
graag gedaan
paul hoftijzer