HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOOLSALADE AMERIKAANS dat ook, maar een echt OUD HOLLANDS GERECHT

coleslaw

COLESLAW  kent vrijwel iedereen als iets typisch Amerikaans. Lekker bij de hamburger of de barbecue. Menig hamburgertent van Amerikaanse oorsprong heeft zijn eigen variatie. Maar het is een oer-Nederlands gerecht. Met Hollandse pioniers in de Noord Amerika gekomen.

Dus een zeer oud Nederlands gerecht ( maar dat zullen de meeste Amerikanen niet toegeven).

TRADITIONELE OUD HOLLANDS RECEPT  KOOLSALADE

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels boter
  • 50 cc azijn ( zelfgemaakte)
  • Zout en peper uit de molen
  • 2 koppen savooiekool in dunne slierten gesneden
  • 2 koppen rode kool in slierten gesneden
  • ( naar smaak wat suiker of honing)

Bereiding:

Neem een braadpan, smelt hierin de boter, voeg nog steeds op het vuur de azijn, peper en zout toe. ( en naar smaak suiker of honing). Verwarm even door, terwijl u blijft roeren. Doe beide soorten kool ( andere verhouding kan ook bijvoorbeeld 3 delen witte kool op 1 deel rode kool) in een schaal. Giet er de dressing overheen. Laat goed afkoelen en zet de sla daarna minstens 15 minuten koel weg.

MODERN AMERIKAANS

koolsla de echte

In de moderne Amerikaanse variatie wordt meestal mayonaise gebruikt, tegenwoordig natuurlijk in de Light versie.

  •  50 gram yoghurtmayonaise
  • 1  eetlepel blanke azijn
  • 2  theelepels basterdsuiker
  • puntje zout

witte kool gesneden Dit is voldoende voor een kleine savooiekool of witte kool

  • 1 winterwortel julienne gesneden of geraspt
  • ½ ui versnipperd
  • 100 gram rozijnen, gewassen en geweekt ( in bijvoorbeeld oude kruiden-thee?!)

Men haalt de buitenste bladeren van de kool. Snijdt deze vervolgens in vier delen. Snij dan uit elk deel ruim de stronk er af. Schaaf of rasp of snij de kool in fijne reepjes.

Meng alles in een afsluitbare bak. Zet zeker 3 uur koel weg. De volgende dag is de Coleslaw nog lekkerder. Zouten naar smaak. Sommigen voegen een eetlepel zuurkool bij de koolsalade.

witte koolSavoyekool

 

 

 

 

 

 

 

* Zelfgemaakte azijn:

http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/azijn-van-bier-zelf-aken/

azijnpot

En andere recepten met witte kool, ook van heel vroeger. Maar ook nog populair vandaag: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kapkool-een-oud-gerecht-van-het-eiland-urk/

urk

En wil je zelf zuurkool maken: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuurkool-zelf-maken/

zuurkoolpot

 

RECEPTEN VAN VROEGER VOOR NU : NEDERLANDS DIS

koken in open vuur

2 Responses to “KOOLSALADE AMERIKAANS dat ook, maar een echt OUD HOLLANDS GERECHT”

  1. mufulia schreef:

    echt interessante website, met traditionele/oerhollands recepten en gelukkig zijn er veel geschikt voor vegetariers.

    1. paul hoftijzer schreef:

      graag gedaan

      paul hoftijzer

Leave a Reply to paul hoftijzer Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>