HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NATUURLIJK GEKLEURDE EIEREN het is bijna PASEN

maartse viooltjes in het wild

Nu bloeien zeker maartse viooltjes. Deze bloeiende paarse bloemen in een bed van helder groen blad roepen bij mij een deel herinnering van vroeger naar boven. In de tuin bij mijn ouders bloeiden naast deze maartse viooltjes in deze tijd altijd gele sleutelbloemen en krokussen in allerlei kleuren.

sleutelbloem

Mijn vader was totaal verslingerd aan plantjes. Daarnaast bedacht hij altijd komische zaken. Zo heeft hij een jaar onze paaseieren zelf versierd. Hij heeft de eieren met uien & spinazie en wat dan ook  in vlekkerige kleuren groen geverfd. Maar dat stelde hem niet tevreden. Het blikje met aquarelverf en de kwastjes kwamen er aan te pas. Alle eieren werden omgetoverd tot stukjes uit zijn tuin toen. De eieren waren opgesierd met bloemetjes in alle kleuren. Niet dat we er toen iets van gezien hadden. En eigenlijk ook niet op de zonnige paaszondag, toen hij ons verteld had dat hij zestig eieren in zijn tuin verstopt had. Wij naar buiten gespurt om die te vinden. Dat viel tegen, want na een half uur hadden we er precies 12. Waarvan er een gewoon geluk was, want mijn broer was er op gaan staan. Gelukkig wist hij nog precies waar hij de eieren verstopt. Hij had de grootste lol, wij niet. Want zelfs de paaseieren durfden we bijna niet te pellen, ze waren daar eigenlijk te mooi voor.

paaseieren 3

 

PAASEIEREN KUN JE NATUURLIJK VERVEN MET ANALINEKLEURTJES UIT DE ZAKJES DIE HIERVOOR VERKOCHT WORDEN.

Maar je kunt het ook natuurlijker doen.

Zo kwamen we meerdere recepten in oude kookschriften tegen om eieren voor Pasen met natuurlijke materialen te verven.

geverfde eieren

En omdat men deze spullen niet zo in voldoende mate heeft liggen, mijn advies:

Verzamel nu al ingrediënten om eieren natuurlijk te verven:

Want je hebt nodig is wat iedereen normaal vaak gelijk weggooit zoals

schillen van uien ( rood en geel), schillen en afsnijdsel van rode biet, appelschillen,

kroontjes van aardbeien,  lelijke blaadjes van spinazie, buitenste bladen van rode kool.

En stop het allemaal apart in een zakje en bewaar het koel, zodat je voldoende voor mooie paaseieren te maken hebt..

Dit zijn recepten van vroeger en nu met alleen plantaardige ingrediënten. Dit is ook leuk voor kinderen, maar ook voor jezelf omdat je altijd moet afwachten wat er komt.3 ei Witte eieren geven het snelste resultaat, maar als je bruine eieren hebt lukt het ook. Kook altijd de eieren hard, dat wil zeggen zeven minuten in kokend water. Laat ze tot het verven in het warme water staan.

Laat je de gekookte eieren meesudderen of staan met de ingrediënten in de pan dan worden ze vaak wat vlekkerig. Ziet er wel erg natuurlijk uit. Wil je egaal gekleurde eieren dan moet men de ingrediënten er eerst uitzeven.

Een patroon op een ei aanbrengen gaat gemakkelijk. Met elastiekjes kan je blaadjes en bloemetjes op het gekookte ei vast maken. Zowel de elastiekjes als het blad of de bloem zie je dan uitgespaard. Ook kan je met een kwastje met vloeibare kaarsvet op de eieren een tekening aanbrengen. De niet beschilderde delen worden dan na het verven zichtbaar, de tekening blijft ongeverfd achter.

Gebruik geen aluminium pannen, en ook geen emaille pannen waarvan de email ergens beschadigd is. Roer met een houten lepel. Deze verkleuren wel mee, maar schadelijk is dat niet. Ik gebruik altijd de goedkoopste azijn hiervoor, waarmee je ook in huis schoonmaakklusjes kunt doen. Alleen geen schoonmaakmiddel met azijn gebruiken! Kook de verfstoffen lang: zeker 30 minuten tot een uur. Door te roeren zie je of de verfstoffen snel vrijkomen.

Je kunt de eieren ook na het koken wegzetten in de koude kleuroplossing. Zet de eieren dan zeker een nacht daarin weg.

Voor okergeel tot goudkleurig oranje:

kamille gedroogd

  • ½ liter water of kamille thee
  • 2 eetlepels azijn
  • kroontjes en steelaanzet van aardbeien (van zeker twee bakjes) of de schillen van 5 Golden Delicieus appels.

Voor rood:

  • 1 liter water
  • 3 eetlepels azijn
  • schillen van zeker 10 (grote) rode uien

rode ui

Voor oranje ( soms oker-bruin):

  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • schillen van zeker 15 gele uienzoete ui

Voor groen:

  • 1 liter water
  • 2 theelepels bakpoeder ( of een zakje bakpoeder)
  • zeker 150 tot 250 gram spinazieblad ( goedkope diepvriesspinazie gaat ook goed)spinazie
  • Wel meer dan een uur zachtjes koken

Voor roze:

  • 1 liter water
  • 1 eetlepel azijn
  • zeker 200 gram afsnijdsels en schillen van rode bietrode ui 4
  • Een half uur koken is meestal voldoende

Voor bruin:

gebruik oude zwarte thee of restjes koffie

met op een ½ liter een eetlepel azijn

Voor paars:

  • gebruik ik vlierbessen of druivensap of bosbessensap met
  • per liter 1 eetlepel azijn

Voor blauw:

  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • Zeker 400 gram rode kool bladeren en stukjes stronkrode kool blad
  • Zeker 2 uur voorkoken, zeker een nacht wegzetten geeft een diepe kleur

Na het verven kun je de eieren glans geven door ze met een doekje (zonnebloem-)olie in te wrijven.

Voor een snel geel resultaat kan je ook geelwortel (kurkuma) gebruiken waarmee je ook rijst of een kerrie kleur kunt geven.kurkuma 2 geelwortel

Een oplossing van water, geelwortel ( 2 theelepels) en 2 eetlepels azijn werkt goed.

Andere paasrecepten: Paasbrood – http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-voor-pasen-rijk-gevuld-paasbrood/paasbrood

& Matze : http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-matzes-ongerezen-joods-brood/

matzes

 

ALLE TRADITIES : NEDERLANDS DIS

 

Eieren

paaseieren 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>