HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VAN PAASONTBIJT NAAR PAASBRUNCH het is PAASTIJD   

DSC03469

Wanneer in Nederland de verandering van ontbijten naar gecombineerd lunchen en ontbijten met Pasen heeft plaatsgevonden , staat me niet duidelijk voor ogen. Vroeger gingen veel mensen zeker met Pasen eerste paasdag naar de kerk. Daarvoor werd er uitgebreid ontbeten met verstopte gekleurde eieren, lekker paasbrood en echte boter. En wat tegenwoordig de reclame en onze supermarkten ons willen laten geloven, vindt er nu bij mensen thuis een ware paas-orgie als brunch plaats. Feestelijk brunchen met Pasen doen we tegenwoordig meestal wel.

In de jaren na de tweede wereld oorlog was brunchen geen gebruikelijk verschijnsel, zeker thuis niet.  Alleen bij duurdere restaurants werd vanaf 10 / 11 uur vaak een zeer complete ochtend maaltijd geserveerd met veel zaken die men thuis nooit zou eten. Het begrip brunch werd al in de 17e eeuw gebruikt, alleen was dit slechts voor een zeer beperkte sociale groep weggelegd.

Dus gaan we ons nu toch meer dan vroeger uitsloven om een leuke paasbrunch op tafel te zetten.

DSC03474

Maar denk dan eens aan een ouderwets gerecht: Eierbotter.

Dit is het  beroemdste eierrecept uit Overijssel en de Achterhoek.   Oorspronkelijk werd het met fijne flinters spek gemaakt.

Ingrediënten:

  • 200 gram zeer fijne spekreepjes

3 ei

  • 4 eieren
  • 1/3 liter melk
  • 1/3 liter water
  • 60 gram bloem
  • Peper en zout

 

Bereiding:

Bak de reepjes spek uit.

eigeel tot creme kloppenKlop de eieren los met peper en zout, het water en de melk en als laatste de bloem. Giet dit al roerend bij de uitgebakken spek.  Het stolt net zoals roerei.

Aanbaksels van de pan losroeren totdat alles gestold is.eierbotter

 

Warm serveren met roggebrood.

Je kan de eierbotter ook in een schaaltje koud laten worden en later als een soort broodbeleg eten.

  • Men kan eierbotter ook met rauwe ham of luchtgedroogde ham maken. Dan wel een beetje boter gebruiken om de hamreepjes eerst op te warmen, voor het eimengsel erbij gaat.
  • Wil je eierbotter echt op z’n Achterhoeks maken gebruik dan Nagelhout: . http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/naegelhoalt-of-nagelhout/nagekhout
  • Natuurlijk is eierbotter ook te maken met gerookte zalmreepjes en dille.

Wil je echter echte roereieren met Pasen, maak die dan met verse bieslook:  http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/verse-kruiden-bieslook/roerei met bieslook 1

Maar met verse daslook, die nu volop in sommige tuinen staat , gaat het ook erg goed. http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-i/daslook bosje

PRETTIGE PASEN  : NEDERLANDS DIS  

 

paaseieren 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>