HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

POTJESVLEES     VEURNE

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.

Veurne oude panden

VEURNE ligt wat verder van de kust als De Panne en Nieuwpoort, maar wel in dezelfde zuid-westhoek van Vlaanderen. Het ligt in het vroegere (zee)zoutwinningsgebied. Het is de oude hoofdstad van deze streek met veel mooie oude huizen en veel culinaire traditie. Kijk maar eens op de markt rond.markt van veurne

 

Het biedt niet alleen het Potjesvlees ( met 3 K’s: kip, kalf en konijn), maar ook kletskoppen, 

babelutten veurnse boterbabbelaars,

witte worst en Veurnse vlaaien. De boerenpaté van Veurne is een erkend streekgerecht. Veurne kent ook een bakkerijmuseum, dat smaakvol te bezoeken is. Maar vergeet niet bij een plaatselijke slager wat specialiteiten van daar te proeven en te kopen.

potjesvlees

Potjesvlees is een oorspronkelijk gerecht dat in de streek rond Veurne in de Westhoek van Vlaanderen werd gemaakt.

Samenstelling en kruiden variëren, meestal gemaakt van kip, konijn en kalfsvlees.

POTJESVLEES uit VEURNE ( recept zonder kalfsvlees)

 • ½ konijn, in stukken gesneden
 • ½ kip in stukken gesneden
 • 1 klein glaasje appelazijn
 • wat water
 • een paar takjes tijmtijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 uien
 • 4 kruidnagels
 • 2 winterwortels ( in schijfjes gesneden)
 • 10 gram gelatine geweekt in zeer koud water of evenredige hoeveelheid ( 6 tot 8 gram) agar-agar
 • Peper en zout uit de molen

Snij een ui fijn. Leg die samen met de schijfjes wortel in een soeppan. Strooi peper en zout over de schoongemaakte en drooggedepte stukken kip en konijn. Leg. die op de groente. Schil de andere ui en steek er met de kruidnagels de laurierblaadjes op vast. Leg die tussen de stukken vlees. Verdeel de takjes tijm over het geheel. Giet er de azijn bij en zet alles met koud water net onder. Breng  de pan op een zacht vuur tot de kook. Kook het vlees op een zeer zacht vuur gaar, maar schuim het soms af. De kooktijd zal waarschijnlijk zeker 1 tot 1 ½ uur zijn.

Haal het vlees uit de pan. Haal de botjes en stukjes zeen en huid van het vlees.

Giet het kookvocht door een zeef. Haal de bestoken ui en de takjes tijm uit de ui en wortel.

Kook het kookvocht ligt in. Proeven en eventueel verder op smaak maken met azijn, peper en zout.

( maar men kan het kookvocht verder naar eigen smaak  afwerken: balsamico, honing, wat sambal, worcestersaus of tijm ). Het vocht moet kruidig , licht zuur smaken!

Het bindmiddel ( gelatine voorgeweekt en daarna goed uitgeknepen) door het kookvocht ( net van de kook af) mengen ( volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking).

Verdeel het vlees en wortel met ui over weckpotjes ( goed vullen) en aanvullen met het kookvocht.

Potjes sluiten en rustig laten afkoelen. Deze potjes zijn gekoeld bewaard zeker een paar weken houdbaar.  Voor snel gebruik 24 uur met alleen wat folie er over in de koelkast laten afkoelen.

potjesvlees veurne
SERVEREN:  potjesvlees uit de potjes storten en in plakjes snijden. Heerlijk bij de lunch met ingemaakt zuur: augurken, uitjes, wat plaatselijke mosterd en natuurlijk heerlijk vers stevig brood in plakken. Wat (licht gezouten) boerenboter maakt het geheel af.

In de traditie van hier werd vroeger veel meer vlees ingemaakt in weckpotten, zoals gekruide leverworst: http://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/na-de-slacht-vleesinmaak-in-glas-gekruide-leverworst/

leverworst in pot

Of wat dacht U van Zure Karbonades uit Twente: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/zure-karbonade-twente/Twente Zure Karbonaden

TRADITIONEEL GENIETEN : NEDERLANDS DIS

sint-walburgakerk-veurne

VEURNE VROEGER , maar dan wel op z’n Frans geschreven als “Furnes”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>