HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : BIETENSOEP, SMAKELIJKE EENVOUD

 Rode Bietensoep of te wel BORSJT.

 

Dora borsjt 1

Borsjt is een soep van rode bieten die vooral in Oost-Europa wordt gegeten, en die ook hoort bij de Joodse keuken. Elk land, elke regio en elke familie heeft wel een eigen recept. De ene keer is de borsjt dik en gevuld, met veel vlees en groente, andere varianten zijn meer een dunne bouillon. Er is één overeenkomst: deze bietensoep is altijd mooi rood. Vandaag bereiden we een simpele, meer bouillon-achtige borsjt, die je goed als voorgerecht kunt eten. Er zit geen vlees in.

Voor vier royale porties heb je nodig:

  •  500 gram voorgekookte rode bieten
  • ongeveer 125 gram ui of sjalot
  • een klein teentje knoflook
  • 200 gram champignons
  • een eetlepel azijn
  • een laurierblad en twee kruidnagelen
  • drie theelepels suiker
  • peper, zout en een klein beetje nootmuskaat

Begin met het kleinsnijden van de groenten. De rode bieten worden op een grove rasp geraspt en de ui kleingesneden, net als de champignons en de knoflook. Alle fijngesneden groenten, de kruiderij en de azijn komen in een ruime pan. Voeg anderhalve liter koud water toe, en breng alles aan de kook. Laat de soep vijf minuten redelijk stevig koken. Zet daarna het vuur lager en laat nog een minuutje of veertig zacht pruttelen.

kruidnagel

Eigenlijk is de soep nu al klaar. Je moet ‘m alleen nog maar zeven door een grote zeef. Je zult zien dat de groenten, zelfs de bieten, helemaal kleurloos zijn geworden. Er zit echt geen geur of smaak meer in. Je kunt de groenten en de kruiden in de zeef gewoon weggooien. Alle smaak en voeding zit nu helemaal in de bouillon, en niet in allerhande bijlagen. Proef of de soep zo klopt, en voeg anders nog wat zout, peper, nootmuskaat of azijn toe. Voorzichtig met de azijn. Als het goed is proef je geen van de ingrediënten apart, maar is alles één geheel.

Dora borsjt 2

Serveer de borsjt in mooie bordjes of soepkommen. In Polen serveren ze dergelijke dunne borsjt wel in porseleinen kopjes, en drinken ze de soep zoals je thee drinkt. Je kunt de borsjt garneren met een lepel zure room of crème fraîche (heel klassiek!) en/of wat verse peterselie (de peterselie in de kruidentuin is zeker nog oogstbaar). Knapperige croutons doen het ook goed, maar een lekker stuk brood erbij is ook prima. Proef maar eens: je zou nauwelijks geloven dat een soep met zo weinig ingrediënten en bereid met zo weinig moeite zo lekker kon zijn. En zo goedkoop, want een volle pan van deze borsjt kost niet veel meer dan een euro.

VARIATIES:   Je kunt de borsjt ook maken met een bouillonblokje van bospaddenstoelen. Voeg dan minder of geen zout toe. Of je kunt, in plaats van gewone champignons, ook gedroogde paddenstoelen gebruiken, bijvoorbeeld eekhorentjesbrood. Gedroogde paddenstoelen hebben meer smaak dan gewone champignons, zodat je er minder van nodig hebt. Deze borsjt wordt halal als je de azijn vervangt door citroensap. En wie het vlees echt mist, kan wat kleingesneden ham toevoegen. Maar ook zonder vlees zit deze borsjt vol smaak.

GOED ETEN – NEDERLANDS DIS

Dit gerecht is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN  geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>