HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : EEN SALADE met kaas en sinaasappels

Een frisse maar hartverwarmende wintersalade. Typisch zo’n salade waar je ook producten in kunt verwerken die je toevallig nog in de kast hebt liggen.

Voor vier porties wintersalade heb je nodig:

• twee sinaasappels

• 50 gram sla (wij gebruikten een handje veldsla)

• twee boterhammen (bruin is wel lekker)

• een teentje knoflook

• 125 gram zachte kaas (wij gebruikten brie)

• een niet te volle eetlepel honing

• een halve theelepel korianderpoeder (ketoembar)

• een halve theelepel tijm

• peper en zout

• olie

We beginnen met het brood. Snij de boterhammen in brokjes. Kneus het teentje knoflook en laat het langzaam een heel klein beetje bakken in een scheut olie. Laat de knoflook niet bruin worden. Als de olie de knoflooksmaak heeft aangenomen haal je de knoflook uit de olie, doe je er de broodbrokjes in, en bakt ze bros en bruin, waarbij het knoflookaroma in het brood trekt. Laat de croutons uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Schil anderhalve sinaasappel door de vrucht door te snijden en elke helft met de snijkant rustend op de snijplank dik af te pellen met een scherp mes. Snij het geschilde vruchtvlees in schijfjes of snij de partjes los uit de velletjes. Pers de overgebleven halve sinaasappel uit. Er moet ongeveer een eetlepel sap overblijven.

Maak de vinaigrette door het sinaasappelsap, de lepel honing, de koriander en de tijm, het zout en peper, en een eetlepel olie samen te klutsen in een kommetje. Snij de brie in hapklare stukjes. Afhankelijk van de slasoort die je hebt, snij je de sla in reepjes. Wij gebruikten een restje veldsla, dat blad is al klein genoeg.

Maak op vier mooie bordjes een bedje van de sla. Schik daarop de kaas, de sinaasappel, en de croutons, in die volgorde. Druppel de vinaigrette erover. Omroeren is niet nodig. Het ziet er op deze manier gewoon zo mooi uit, daar moet je niets meer aan doen. Serveer als voorgerecht of als sla erbij. Duur is het niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Voor minder dan anderhalve euro moet het kunnen. Gemakkelijk.

VARIATIES: In plaats van sinaasappel kun je ook grapefruit, bloedsinaasappel of zelfs mineola gebruiken. Wij hadden nog veldsla, maar in reepjes gesneden ijsbergsla of slamix zijn ook prima. Bovendien kun je er elk restje kaas in verwerken dat je nog hebt liggen. Vandaag zit er in het pakket van de Arnhemse Voedselbank onder andere een soort fetakaas en cottage cheese. Maar zelfs blokjes jongbelegen smaken er goed in. Je ziet: echt een chique gerecht, gemaakt van alle mogelijke restjes. Heel spaarzaam.

HEERLIJK, GOEDKOOP GENIETEN – NEDERLANDS DIS

Dit recept is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>