HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: OOSTERSE RIJSTSOEP

RIJSTSOEP

In veel landen behoort een rijstsoep tot de plaatselijke eetcultuur. Door de rijst is het een vullende soep, die zich met allerlei restjes tot iets lekkers laat maken. Wij maken vandaag een eigen, gepureerde-variant, met gemalen kokos en een curry-achtige smaak. Heerlijk als lunch, of als maaltijdsoep waar je niet eens zoveel aan hoeft toe te voegen om er een heel maal van te maken.

Voor vier porties heb je nodig:

 • 150 gram rijst (wij gebruikten pandanrijst)
 • twee volle eetlepels gemalen kokos
 • ui of sjalot, 50 gram
 • een teentje knoflook
 • 75 gram lente-ui
 • een afgestreken eetlepel currypoeder
 • een afgestreken theelepel gemberpoeder
 • een of meer theelepels sambal  of harissa
 • anderhalve liter groentebouillon (zelfgetrokken van resten groente)
 • voor de garnering: twee eieren
 • peper en zout

Verder heb je een blender of een pureerstaaf nodig.

Kluts

Laten we beginnen met de garnering. Kluts twee eieren met zout en peper en giet ze in een licht ingevette pan of wok met een antiaanbaklaag, die je op een heel laag vuurtje hebt staan. Zo stolt de eiermassa zonder te bruinen. Laat de flinterdunne omelet afkoelen en snij ‘m in reepjes, om de soep ermee af te werken.

Snij de ui en de knoflook fijn. Het hoeft niet heel erg fijn, want je gaat de soep later nog blenden. Doe de ui en de knoflook in een ruime pan, samen met de rijst, de kokos, het currypoeder, het gemberpoeder en de sambal. Giet er de (hete) bouillon bij en zet alles op een matig vuurtje, tot de bouillon gaat koken. Zet dan het vuur laag, en laat alles een klein half uur zacht pruttelen. Af en toe roeren, dat spreekt vanzelf. De kooktijd voor de pandanrijst is gewoonlijk tien minuten. Je kookt de rijst in een klein half uur dus tot pulp.

Ringetjes

Terwijl de soep kookt, was en snij je alvast de lente-uit in ringetjes. Na twintig minuten blend je de soep, bijvoorbeeld met een pureerstaaf. Je zult zien dat de soep romig en gebonden is. Doe de lente-ui ringetjes erbij, en kook alles nog vijf minuten op een zacht vuurtje door. Ten slotte komen de eierreepjes erbij, die je eerder hebt gemaakt.

De soep is nu klaar. Serveer deze romige oostersmakende rijstsoep in borden of kommen, eventueel bestrooid met wat fijngesneden peterselie. Rijstsoep vult behoorlijk. Met een lekkere salade erbij echt vullend.

Garnalen of zo toevoegen

VARIATIES:   Uiteraard kun je deze soep ook met vlees en vis maken, bijvoorbeeld met een handje garnalen, of stukjes fijngesneden gebakken kip van de vorige dag. Ook de groenten kun je variëren. In reepjes gesneden zijn prei en wortel ook erg smakelijk in een rijstsoep, maar tauge of andere kiemen passen ook erg goed erbij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>