HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HEET BIER uit GRONINGEN (Haitbier) LEKKER VAN VROEGER

.
heet bier zachtjes verwarmen

HAITBIER

Groningen heeft de traditie om warm bier te schenken voor koude postbodes en om schaatsenrijders op te warmen.
Dat lijkt in de huidige tijd niet meer  noodzakelijk, omdat het bijna nooit voldoende vriest en alle postbodes zo ze al langskomen, geen tijd hebben omdat ze per poststuk betaald worden.
Dus als het binnenkort waarschijnlijk echt herfstweer wordt,  vond Nederlands Dis het passend om dit drankje te maken. Terwijl de regen en hagel tegen de ruiten kletterden kan men er lekker van genieten.
Voor het donker bier moeten we even Groningen verlaten, want volgens onze bronnen wordt er in Groningen geen oud bruin gebrouwen. Maar uit Limburg en Brabant komen lekkere flesjes, zoals van Gulpener, Budels, Brand, Alfa, Linde boom en Dommelsch. Het blijft behelpen, maar misschien is er wel een klein brouwhuis in Groningen, die dit gemis gaat opvangen. Trouwens het enige bier dat ik uit Groningen drink komt volgen het etiket wel uit Pieterburen, maar wordt alleen in Friesland gebrouwen.
 
donker bier
 
Dat maakt “het echte speltbier” niet minder aangenaam om te drinken, maar voor Groninger Heet Bier vind ik het zonde om speltbier te gebruiken.  Vroeger werd speciaal bier  (kluinbier) voor heet bier gebrouwen.

HEET BIER

Wat heb je nodig-

  • 3 flesjes donker/oud bruin bier
  • Stukje pijpkaneel
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 2 eieren
  • 125 gram basterdsuiker ( licht bruine)
  • 2 glaasjes brandewijn

Verwarm de bier zachtjes ( maar niet laten koken) gedurende zeker 10 minuten met de kruiden en de citroenrasp. In de tussentijd klopt u met een garde de eieren los met de suiker tot ze gaan schuimen. Giet de warme bier er al kloppend, uiteraard door een zeef om de kruiden uit de bier te zeven, bij de schuimige eieren. Zet het mengsel nog steeds regelmatig roerend op het vuur en warm goed door, zodat het bier zich licht bindt. Voeg voor het serveren de brandewijn er door. Gelijk lekker warm opdrinken.

warm bier

NEDERLAND KENT VELE MOOIE DRANKJES:  HEET BIER UIT GRONINGEN BIJ VOORBEELD

NATUURLIJK OP NEDERLANDS DIS

HERFST

HERFST

2 Responses to “HEET BIER uit GRONINGEN (Haitbier) LEKKER VAN VROEGER”

  1. Janny schreef:

    Hallo….leuk recept! Ga t eens proberen….
    Alleen, moet het geen haaitbier zijn?? Heet is daar haait…misschien met 1a…zou kunnen.
    ff ter kennisgeving.

    1. paul hoftijzer schreef:

      Beste Janny,

      Je hebt gelijk en ik heb het aangepast.
      Maar dat heb je als je schoonfamilie uit Friesland komt en je toch de spraak in het Noorden maar verwarrend vindt.

      Gronings Heet Bier = hait bier.

      groet, paul hoftijzer

      Maar Gronings Heet Bier = hait bier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>