HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DUIVEKATER ook voor KERSTTIJD  een niet vergeten TRADITIE 

 

kerstetalage 2014 eerlijke bakkerij hardenwijkIn de etalage van een echt traditionele bakker in Harderwijk stonden meerdere soorten typisch kerstgebak en -brood en andere baksels. Het waren echt geen misbaksels maar ouderwetse ambachtelijke goed gemaakte lekkernijen,  producten gemaakt voor nu.

Bij dit alles lag een ouderwets brood duivekater of deuvekater.

Duivekater

 

Een brood dat in Noord Holland vaak ook rond Pasen werd en wordt gebakken. Een oud offerbrood, waarschijnlijk uit vroegere tijd toen nog niemand ooit van Kerstmis,  Pasen of Pinksteren gehoord had. In die voor-christelijke tijden werden de dagen in de winter ook eerst korter , om dan weer te lengen en ergens het moment te bereiken dat dag en nacht even weer met elkaar in evenwicht waren. Maar nu rond de kortste dagen als sommigen van ons tegenwoordig  Chanoeka, anderen Kerstmis vieren maakt men nog steeds  rituele broden om het licht te vragen weer terug te komen. Net zoals men als het licht en duister in evenwicht zijn men weer rituele broden bakt.  Deze broden worden nu nog steeds gebakken, alleen nu wel op christelijke momenten in het jaar dus met Pinksteren, Pasen en met Kerstmis.  En die feesten hebben ook iets met beloften en licht te maken is mij wel eens te veel verteld.

Dus dank aan de bakker in Harderwijk, die nu nog duivekaters bakt. Wat niet zo gek is want de vroegere havenstad Harderwijk lag per boot niet zo ver van de Noord Hollandse steden en deelde zo ook in die traditie.

DUIVEKATER

Maak een deeg van

  • 500 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • ½ lepeltje suiker
  • 100 cc honing
  • 25 gram gist
  • 1 beker lauwwarme melk
  • 50 gram boter
  • 1/2 geraspte schil van halve citroen ( natuurlijk onbehandeld)
  • 1 theelepel gemalen steranijs of half steranijs / half anijszaad

Maak een giststarter van 50 gram bloem, de suiker, de gist en de helft van de lauwwarme melk. Goed roeren en even laten staan. Als het begint te schuimen gaan we verder.

Zeef de rest van de bloem in een deegkom. Strooi het zout langs de rand. Giet de giststarter in het midden en giet de rest van de melk erbij. Goed mengen. Dan de gesmolten , maar niet echt warme boter erbij en de in lauw water vloeibaar gemaakte honing erbij.  Met de gemalen anijs en de citroenrasp dit alles tot een soepel deeg kneden. Het deeg mag na een minuut of 15 kneden niet meer aan je vingers plakken ( anders: er wat extra bloem bij/ is het te droog en niet een geheel: nog wat lauwe melk erbij).

Laat het deeg op een lauwwarme plaats afgedekt zeker 2 uur rijzen ( langer mag ook).

Vorm er dan een vloerbrood vorm in de vorm van een bot. Knip de 2 punten in . Bestrijk met losgeklopt ei. En laat het brood op een met bloem bestrooide bakblik  afgedekt nog minstens een half uur narijzen. Dan halverwege de narijs de oven voorverwarmen op 225 °C.

Het bakblik onder het midden in de oven schuiven. Gelijk de oven naar ongeveer 200 °C in temperatuur verlagen. In totaal ongeveer een half uur het brood mooi bruin bakken. En de korst hol klinkt is de duivekater zeker gaar. Men kan het brood dan nog met wat lauw water bestrijken, eventueel met wat los geklopte abrikozenjam erin. Dan krijgt men een mooie korst.

Na het bakken zeker 20 minuten wegzetten.

Duivekater

MOOIE TRADITIES VOOR KERST : NEDERLANDS DIS

Kijk maar bij de ouderwetse bakkerij in Harderwijk in het centrum van dit mooie oude visserijstadje.( info@ouderwetsebakkerij.nl)

ouderwetse bakkerij 2014 Neddis

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>