HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOOLRAAP-STAMPPOT Fries oorlogs-eten HERFST & WINTER GROENTE  

koolraapKOOLRAAP wordt traditioneel hier veel gegeten. Het behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap.

Pas vanaf oktober en vervolgens tot aan april  wordt koolraap aangeboden. Dus is in feite een echte herfst- wintergroente.  De knollen zijn in de winter, niet aangesneden lang houdbaar, zeker in een kelder of onder zand.

De ruwe groengele schil moet verwijderd worden en het vruchtvlees wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. De gele, geurige knol heeft dan een zachte, zoetige eigen kenmerkende  smaak.

Koolraap wordt gebruikt in:

  • soepen
  • in blokjes gekookt met ui en spek ( of tofu)
  • als puree ( al of niet met aardappels)met een klontje boter, room en/of geraspte kaas
  • in stamppot met rauwe andijvie
  • gekookt met een traditionele saus zoals mosterd-, kaas- of kerriesaus.
  • Vroeger ook vaak gekookt met suiker met kaneel erover gestrooid
  • gestoofd in room, citroensap en kruiden als tijm of oregano

 

VOLGENS HET RECEPT VAN MIJN FRIESE SCHOONFAMILIE TIJDENS  DE TWEEDE WERELD OORLOG IN BIRDAARD (FRIESLAND) WERD KOOLRAAP VAAK ALS STAMPPOT MET GORT GEGETEN.

OORLOGSSTAMPPOT

koolraapstamppot

Nodig:

  • ¾ kilo kruimige aardappels (geschild en in stukken gesneden)
  • ¾ kilo koolraap,( geschild en in stukjes)
  • 150 gram gekookte gort
  • 100 gram nagelkaas in zeer kleine  blokjes of geraspt.

nagelkaas

  • wat raapolie of reuzel
  • ½ ui ( fijngesneden)
  • Zout en peper

Zet de stukjes koolraap op met weinig zout en een bodem water. Voeg na 10 minuten de aardappel in stukken toe. Voeg zo nodig wat extra water ( of bouillon) toe. Kook alles nog ongeveer 15 minuten, in ieder geval tot alles gaar is. Stamp de koolraap en aardappel tot een grove puree. Maar houdt na het afgieten het kooknat apart. Voeg de gekookte gort toe en warm alles op een laag vuur op.gekookte gort

Bak in een aparte pan de ui bruin in wat reuzel. Maak op smaak met zout en peper. Schep de ui en de kaas door de stamppot en schep alles voorzichtig om. De grote pan met deze stamppot werd door de hele familie en de onderduikers elke keer helemaal leeg gegeten, want iedereen was er dol op.

LEKKER VAN VROEGER VOOR NU : NEDERLANDS DIS

het geheugen van nederland: eten in de tweede wereld oorlog

het geheugen van nederland: eten in de tweede wereld oorlog

 

2 Responses to “KOOLRAAP-STAMPPOT Fries oorlogs-eten HERFST & WINTER GROENTE  ”

  1. Jaco schreef:

    heerlijk de glutenvrije (zonder gort) variant gemaakt met gebruik van quinoa, koken en wellen, erg lekker!

    1. paul hoftijzer schreef:

      Ja Jaco, met quinoa is dat heel lekker, maar quinoa hoort bij de nieuwe traditie van nu

      Dank je voor je tip. Bij ons thuis zijn ze er dol op.
      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>