HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPEL GEKOOKTE MOSSELEN

mosselen

De mossel (Mytilus edulis) is een in zee in een dubbele schelp levend weekdier. De soort wordt ook wel ‘gewone’ of ‘eetbare mossel’ genoemd. Speciaal Zeeland is beroemd om zijn mosselen. Maar ook elders worden mosselen in de wild gevangen of gekweekt.

Mossels zijn als ‘zeevrucht’ een bekend ingrediënt, ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. En weinig vet. Het mosselseizoen loopt in Nederland tegenwoordig van half juli tot half april.

Ik ben opgegroeid dat mosselen alleen in maanden met een “R”erin te koop zijn. Dat was vroeger ook zo omdat men in de zomer maanden niet de mogelijkheid had mosselen goed te houden. Maar tegenwoordig worden ze al eerder aangeboden. Maar net als vele anderen eet ik pas Zeeuwse mosselen vanaf september.

In België worden mosselen doorgaans met frieten gegeten. Sommige mensen zijn overgevoelig voor de eiwitten van de mossel, wat kan leiden tot huidirritatie en misselijkheid. Mensen met een lichte allergie voor mosselen zullen daar alleen last van hebben bij het begin van het mosselseizoen, dan is het eiwitgehalte nog hoog.

RECEPT VOOR GEKOOKTE MOSSELEN:  traditioneel  voor een grote pan

  • 4 kilo mosselen
  • 2 stuks prei, in dunne ringen gesneden

prei

  • 2 uien, in dunne ringen gesneden
  • bosje bladselderij en peterselie, grof gesneden
  • 2 laurierblaadjeslaurierblad
  • 1 glas droge witte wijn of bier
  • peper uit de molen

 

Spoel de mosselen royaal af. Loop ze even na en verwijder de kapotte schelpen.  Snij en trek zo nodig de baard van de schelpen.

Doe de prei, ui, bladselderij, de laurier en de wijn of bier in een grote pan.
Vul de pan verder met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht duwt het deksel omhoog.
Schep of schud de mosselen om als het kookt.
Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.

Gekookte mosselen

Serveer gelijk warm met de saus. Met vers brood of grove frites. Een een saus om de mosselen in te dopen.

Remouladesaus:

  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 flinke eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 takje peterselie, fijngesneden
  • 2 augurken
  • 1 takje dragon, fijngesneden

remouladesaus

Of Mosterdsaus:

1/3 mayonaise, 1/3 zure room 1/3 grove mosterd

Grove Mosterd

 

TRADITIONELE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

zeeuwse mosselen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>