HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Indonesische RIJSTTAFEL waarmee te beginnen

rijsttafel

RIJSTTAFEL: traditioneel gerecht of beter gezegd maaltijd bestaande uit rijst met een veelheid aan andere gerechten. Oorspronkelijk afkomstig vanuit de Indonesische keuken. Vele mensen in Nederland hebben op een of andere manier binding met Indonesië.  De simpelste manier om lekker een rijsttafel te eten is je laten uitnodigen bij een familie die deze traditie nog stevig overeind houdt.

Maar ook zonder dat is het leuk en lekker om zelf een rijsttafel samen te stellen en te koken.

Begin er wel vroeg aan, want als je veel aparte gerechten wilt maken kost dat zeker veel tijd.

Een rijsttafel bestaat traditioneel uit witte rijst met meerdere gerechten. Die gerechten kan je in smaken en structuren verdelen en zijn daardoor een spiegel wat er allemaal aan eten gemaakt kan worden. Maar de basis is een lekkere, mooie rijst.

Dus daarom nu het recept voor goede rijst.

Traditioneel werd rijst meestal gestoomd en dat is zelfs zonder aparte stoompan te realiseren. Alleen moet je dan een inzet stoomgeval aanschaffen. stoommandVoor onder de 9 euro is zo’n mandje te koop.  Niet alleen handig voor rijst, maar ook voor couscous, aardappelen of een stukje vis.

RIJST KLAARGEMAAKT DOOR TE STOMEN

  • ½ kilo rijst ( Surinaamse of andere langkorrelrijst)
  • ¾ liter kokend water
  • (eventueel wat zout)

Was de rijst herhaaldelijk met koud water totdat het waswater helemaal helder blijft. Een zeef is hiervoor onmisbaar.

Zet de rijst op in een ruime pan met 750 cc kokend water. Laat het geheel vanaf het moment dat alles kookt 8 minuten zachtjes koken (met de deksel op de pan).

Vul de onder- pan van de stoompan met zoveel warm water dat de stoomkorf niet in het water komt. Vul de stoomkorf met de los gekookte rijst. Deksel op de pan en alles op een laag vuur ruim een uur laten koken. In Indonesië werd traditioneel geen zout bij deze rijst gedaan ( maar zelf voeg ik altijd wel heel weinig weliswaar, maar toch zeezout toe). Tijdens het stomen schep je de rijst een paar maal met een houten lepel om. Is de rijst gaar stort het op een schaal en laat de rijst uitdampen.gestoomde rijst

Overgebleven rijst kan men in ongeveer 10 minuten weer warm stomen. Maar je kunt de rijst ook gebruiken om er nasi goreng ( gebakken rijst) mee te maken.

SAMBAL

“Sambal er bij”, hoor je vaak bij de meeneem-chinees. Zelf koop ik altijd bij de toko een grote pot pure Sambal Oelek.sambal oelek En dan een versie waar alleen lomboks of rode Spaanse pepers en zout en verder niets inzit. Maar die Sambal Oelek gebruik ik soms om mee te koken maar nooit bij mijn eten. Die Sambal is mijn basis om zelf lekkere Sambals te maken. Want als je weleens een echte toko hebt bezocht zul je zien dat daar wel meer dan vijftig soorten Sambal te koop zijn. Truwens het is helemaal niet veel werk om zelf van een 1/2 kilo Spaanse peper ( wel mooi rijpe) sambal oelek te maken . Een goed blender of keukenmachine is daarbij wel handig.

De Sambal die ik altijd maak en die ik zelfs zo eet is Sambal Badjak. Dit is een donkere zoete gebakken Sambal, die overal voor te gebruiken is en niet alleen het element “erg heet” aan het eten toevoegt.

  • 110 gram sambal oelek
  • 200 gram gesnipperde ui
  • 3 teentjes knoflook, heel fijn gehaktkemirie
  • 12 stuks kemiri noten (moeten voor gebruik altijd eerst geroosterd of gebakken worden)
  • 1 theelepel  galangawortelpoeder (laos)
  • Een bolletje asem = tamarinde-pulp
  • 1 theelepel trassi (geperste garnalen)
  • 1 eetlepel Javaanse suiker (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
  • 2 sprieten citroengras (sereh)
  • 25 gram cocos-crème ( santen of klapper)
  • 2 eetlepels olie

Snij of hak de  geroosterd kemiri fijn en wrijf dit met de sambal oelek, de suiker, de knoflook en ui, galangawortel en trassi tot een brij. Bak dit alles in olie aan zodat de uien  goed geel zijn geworden en zich een heerlijke geur door uw keuken zich verspreid.( niet te dicht bij komen dan gaat u niezen).sambal badjak koken

Los de tamarinde op in 4 eetlepels warm water met de cocos-crème. Kook dit laatste in een aparte steelpan in tot het dik begint te worden. Voeg dit dan bij de andere pan en doe er ook de citroengras sprieten bij. Blijf alles zachtjes koken totdat de olie uit  de santen boven komt drijven. Verwijder dan het citroengras en doe de sambal badjak in potten. (Ik bewaar dit in de koelkast).

* Meestal voeg ik er verse fijngesneden gember er bij en bak die mee met het uimengsel.

sambal badjak

Nu hebben we de basis voor een echte rijsttafel klaar. ( Wordt natuurlijk vervolgt)

 

HEERLIJK “INDISCH” ETEN : OOK NEDERLANDS DIS

indonesia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>