HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

STOKVIS ZOALS VAN OUDSHER MET RODE KOOL & MOSTERD

stokvis in noorwegen

 

Vroeger werden vele vissen gedroogd, omdat dat een van weinige methode was om vis lang te kunnen bewaren. De te droge vis werd van kop en ingewanden ontdaan en vervolgens aan stokken te droge gehangen. Dit drogen duurt zeker 3 maanden. Langs de kust van Noorwegen ziet men nog steeds vele traditionele visdrogerijen.

Voordat stokvis gegeten kan worden moet hij eerst gebeukt worden. Met een houten hamer slaat men de stokvis los. Daarna moet de stokvis geweekt worden. Minimaal 36 uur is wenselijk, maar vijf dagen gaat ook. Wel moet het weekwater om de 6 tot 9 uur vervangen worden.

stovis in rolletjes opgebonden

Stokvis met rooi´n kool en mosterd

EEN GERECHT UIT OUDE HANZE-STEDEN.

Een traditioneel gerecht uit de tijd dat stokvis nog erg goedkoop was. Tegenwoordig kost stokvis echt veel meer dan diepvries-vis. Dus kies je alleen voor stokvis als dat iets speciaals biedt in een recept. En dan te bedenken dat stokvis  niet zo lang geleden veel gegeten werd omdat het altijd beschikbaar was en veel goedkoper dan verse vis of vlees.

Een klassiek recept met stokvis:

Ingrediënten:

  • 500 gram gedroogde stokvis
  • zout
  • 500 gram uien
  • boter
  • 50 gram bloem
  • 1/2 l bouillon kookwater van stokvis
  • peper
  • 2 eetlepels mosterd

Bereidingswijze: De stokvis eerst beuken.

De stokvis wassen en 2-4 dagen laten weken in ruim water, afhankelijk van de malsheid van de stokvis. Het weekwater af en toe verversen. De graten van de vis verwijderen.

De stokvis in gelijkmatige repen snijden en er rolletjes van maken en deze met een draad vastbinden.

De rolletjes in ruim kokend water met 1/2 eetlepel zout per liter heel zachtjes gaarkoken (45 min – 1 uur).

Vis op een schaal leggen zonder binddraad. Ondertussen uien in ringen fruiten en bij de vis leggen (warm houden).

Voor de saus 25 g boter bij het uienvet en bloem erbij. De bouillon of kookwater erbij en na 5 min op smaak brengen met peper. De mosterd er op het laatst bij roeren.stokvisschotel

 

Traditiegetrouw bij de stokvis gekookte aardappelen en rode kool serveren.

 

  • Stokvis smaakt erg lekker in pakketjes van snijbiet. Met daarbij een saus met groene pepertjes, kappertjes en room.

 

Natuurlijk ook traditionele vis- en zeegerechten op Nederlands Dis

spakenburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>