HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

 MIERIKSWORTEL in een saus of boter  UIT DE NATUUR OF JE TUIN     

mierikswortel 3

Mierikswortel is de wortel van de Mierik, een plant die door de mens vrijwel over de hele wereld is verspreid. De oorsprong ligt in Zuidoost-Europa en het aangrenzende gebied in het Westen van Azië. Het groeide van nature langs rivieren. Het hoort bij de familie der Kruisbloemigen, waartoe veel eetbare planten behoren als alle koolsoorten.

Bij de wortel komt bij raspen een vrij scherpe smaak vrij, maar die loopt vervolgens snel terug. Alleen de bijvoeging van azijn stabiliseert deze smaak ( vergelijkbaar als bij mosterdzaad). Het heeft vaak de functie van mosterd ingenomen.  De Grieken gebruikten mierikswortel al in de keuken en voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar vooral door het gebruik in de Joodse keuken is het gebruik erg verspreid. In de Jiddische traditie staat  mierikswortel voor het bitter, als symbool, voor de moeilijke tijden tijdens de slavernij in Egypte. Het is een vast onderdeel van de Pesach ( Paas-) viering in de Joodse traditie.

In Noord Amerika is de mierikswortel vooral rond de Mississippi  door Duitse emigranten verspreid en komt zo ook in de Cajun-keuken terug.

VAN GETEELD NAAR WILDE PLANT

De plant groeide en groeit hier goed in onze (moes-) tuinen. Mierikswortel is door het gebruik over een groot deel van Europa verspreid en groeit nu ook gewoon in het wild in Nederland en Vlaanderen. Mierik is een robuuste overblijvende plant, tot 125 cm hoog, met een stevige penwortel. Bladeren: groot, licht getand, kreukelig en lijkend op zuring, groeien recht uit de grond tot een hoogte van ongeveer 1 m.
Bloemen: een pluim witte bloesems aan een lange aar. Als je na het oogsten maar een klein stukje wortel laat zitten, loopt de plant altijd weer uit (maar laat een plant eerst wel een jaar of drie of meer groeien, voor je gaat oogsten). Zelf oogst ik meirikswortel vanaf eind september to pasen. Maar soms ook in de zomer, zeker als ik echte wilde zalm ben tegengekomen, want de combinatie van wilde zalm en mierikswortel vind ik het einde. In het wild te vinden op vochtige plekken langs dijken, bermen, ook spoordijken ( maar daar nooit oogsten , want de spoor spuit veel rotzooi ) en vaak langs vochtige weiden. 

mierikswortel

De plant heeft heel veel traditionele namen: Boerenradijs,  Peperwortel, Meirettig of Meirettich, Mieredik en zelfs Kreno.

Bewaar mierikswortel het liefst in een vochtige doek in de groente-la van je koelkast, maar het blijft een lastig product om te bewaren. Het beste kan je hem in je tuin hebben staan en voor gebruik een plant met wortel uit de grond halen, schoonmaken en verwerken.

 

 

mierikswortel kaal

Meestal werd in het verleden mierikswortel van september tot maart aangeboden, tegenwoordig is eigenlijk het hele jaar verse wortel te koop. Daarnaast is altijd mierikswortel-pasta in potjes en tubes te koop. Dit is lang houdbaar en smaak erg goed.

mierikswortelpasta

GEBRUIK

Mierikswortel kan rauw gebruikt worden, maar kan ook in warme gerechten gebruikt worden, maar mag dan niet gekookt worden, omdat het dan alle smaak verliest. Verwerking van mierikswortel geeft vaak meer tranen dan het schoonmaken van uien.

Na schoonmaak en bijvoorbeeld raspen moet mierikswortel snel verwerkt worden anders verliest het binnen een half uur alle smaak. Gebruik van iets zuurs: azijn, citroen maar ook een zure appel verhinderd dat.   Rammenas geeft geraspt een vergelijkbare smaak, maar dan veel zwakker.geraspte rammenas

Mierikswortel wordt gebruikt in sauzen als cocktailsaus en mayonaise, maar ook in roomsaus, mosterdsaus en zure eierensaus (Hollandaise saus).

In salades met biet en vis, bij gebakken, maar vooral gerookte vis, bij andere zee-produkten.

Daarnaast zijn er recepten met rood vlees, waarin mierikswortel wordt gebruikt.  Naast bij gerookte vis wordt het ook bij gerookt vlees gebruikt. Er zijn ook worstrecepten, waarin mierikswortel zit verwerkt. Bij rode bieten als groente past mierikswortel ( op het laatst geraspt bij de warme bietjes gevoegd)ook goed,  zeker omdat men dan al ook azijn of citroensap gebruikt.

 

WARME MIERIKSWORTELSAUS VOOR BIJ GEKOOKT VLEES ( gebaseerd op Wannée – Amsterdamse Huishoudschool)

Nodig:

  • ½ liter groente bouillon
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • ½ eetlepel geraspte mierikswortel
  • Peper, worcestersaus
  • Wat azijn of citroensap

 

Smelt de boter, voeg er de bloem bij en breng dit roerende aan de kook, terwijl men zorgvuldig er alle klontjes uit roert. Voeg de bouillon er bij beetjes nog steeds roerend erbij. Kook de bloem al roerend gaar en verkrijg zo een mooi gebonden saus. Vermeng dit van het vuur af met de geraspte mierikswortel. Voeg er wat azijn of citroensap bij. Eventueel op smaak met peper en worcestersaus.

  • Wat suiker of honig toevoegen wordt vaak hierbij geadviseerd.

mierikswortelsaus

MIERIKSWORTELBOTER

  • 75 gram boter
  • 3 hard gekookte eieren
  • Zout/peper
  • Worcestersaus
  • Halve eetlepel vers geraspte mierikswortel
  • Paar druppels citroensap

Wrijf de gepelde, gekookte eieren door een zeef fijn,. Vermeng dit met de boter op kamertemperatuur. Goed fijn wrijven Maak de eierboter op smaak met peper, zout en een paar druppels worcestersaus. Vermeng dit met de zeer fijn geraspte mierikswortel en voeg gelijk een paar druppels citroensap toe.

Heerlijk bij gekookt rundvlees, vleeswaren en toast of vers brood.

KOUDE MIERIKSWORTELSAUS

Het simpelste is 3 eetlepels mayonaise met 2 eetlepels zure room opkloppen. Hier een halve eetlepel vers gerapte mierikswortel en wat citroensap aan toe voegen. Wat poedersuiker of honing verdiept de smaak.

zalmrolletjes gevuld met moerikswortel-room

zalmrolletjes gevuld met moerikswortel-room

 

Heerlijk bij gerookte zalm en andere gerookte vis, gekookte kreeft en garnalen.

mierkswortel saus met zalm

Ook bij gekookt vlees smaakt dit erg lekker.

  • Ook in een kwarksausje met groene kruiden kan men goed mierikswortel vers geraspt gebruiken

 

ALLE GROENTES & KRUIDEN : NEDERLANDS DIS

mierik oude prent

 

One response to “ MIERIKSWORTEL in een saus of boter  UIT DE NATUUR OF JE TUIN     ”

  1. Igor schreef:

    Goed en lekker geschreven stuk. Ga dit jaar toch eens een stuk wortel uit de tuin verwerken… met wilde zalm, denk ik!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>