HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Page: KERST-GERECHTEN van vroeger en nu

Er staan veel recepten op Nederlands Dis, die voor kerstavond en de kerstdagen gebruikt worden en werden.

We hebben ze voor de eenvoud opgedeeld in groepen.

Vegetarische gerechten zullen we apart aangeven.

SOEPEN

SOEP, uiteraard bij een Kerst-eten

NAMAAK SCHILDPADSOEP uit kleine theekopjes met een glaasje Madeira

Of een andere soep voor kleine kopjes, maar nu omdat dit erg machtig en vullend is. Serveer mooie kastanjesoep.

Dan geven we gelijk het recept om kastanjes te poffen. Ook passend voor deze tijd. En uiteraard vegetarisch.

En dan een echt ouderwetse soep voor deftige zondagen en natuurlijk ook geschikt voor de kerstdagen: koninginnesoep 

VOORGERECHTEN

Tegenwoordig maakt men vegetarisch carpaccio met dunne plakjes biet of zo. Ik ben daar eigenlijk nooit een super bijzondere versie van tegen gekomen. Wel bestaan er groentesalades die me echt kunnen verrukken.

Daarentegen zijn gerechten met garnalen vaak wel interessant.

GARNALEN in een schelp met een heerlijk KORSTJE

Gegratineerde garnalen

GARNALENCOCKTAIL een mooie traditie, die ook nog kan smaken

EEN KLASSIEKE GARNALENSALADE

VISGERECHTEN

Traditioneel maakte  ook een gang met vis. Gebakken tong of zelf gerookte zalm smaken dan echt lekker.

Uit Vlaanderen stammen veel visgerechten, die zeker een kerstdiner zullen opsieren. Een simpele preistoemp met daarop een mooi gebakken moot visfilet. Kabeljauw uit de oven is ook een geschikt gerecht.

 

FEESTELIJK BLIJVEN ALTIJD GARNALENCROQUETTEN. Zeker als je die zelf van te voeren hebt gemaakt. Gebakken peterselie hoort daar voor mij bij.

Gefrituurde peterselie

HOODFGERECHTEN

EEN PRACHTIG VEGETARISCH HOOFDGERECHT

EEN ROLLADE van RUND, VARKEN of wat dan ook

EEN FEESTELIJKE HAM verpakt in blader- of korstdeeg

ECHT FEEST: EEN GANS (een traditie die we bijna vergeten zijn)

OF EEN JONGE TRADITIE: KALKOEN voor de kerstdagen

Maar een echt feestvogel blijft voor mij een KAPOEN.  En daar bedoel ik niet Sinterklaas mee, maar een vetgemestte , vaak gecastreerde haan van zeker bijna een jaar oud.

EEND als FEESTETEN

Tamme eend gebraden

Of toch Wilde Eend

Wilde Eend smaakt echt naar wild

HAZEPEPER of gebraden HAAS maken we bijna nooit meer, terwijl dat erg lekker smaakt.

OUDERWETSE HAZENPEPER

WIL JE GEEN RISICO OP KERSTMIS LOPEN  bereid je toch varkenshaas , natuurlijk met champignonsaus.

EEN HARTIGE PASTEI is zeker een feest

BIJGERECHTEN

AARDAPPELPUREE om je vingers mee op te eten, zo lekker maak ik van iets kruimige aardappel die je in de schil in je oven eerst gaarmaakt. En natuurlijk moet je bijna je vingers branden als je ze daarna van hun velletje ontdoet. Dat is echter zeker de moeite waard.

OF HASSELBACK AARDAPPELS of zoals Tante Dora ze noemt Harmonica-aardappel. En we geven gewoon haar recept.

OF GEBAKKEN (KLEINE) PIEPERS uit de oven

 

GROENTE ALS GARNITUUR of BIJGERECHT

Compote en gebakken ananas

EN NATUURLIJK ZELFGEMAAKTE STOOFPEREN

NAGERECHTEN

EEN TRADITIONELE ENGELSE PLUMPUDDING moet je eigenlijk al ruim voor kerst bakken.

CHARLOTTE RUSSE

FLENSJES een waardig nagerecht voor kerst.

Of je moet zelf een ijsbombe gaan maken.

En mis je echt een WITTE KERST, bak dan SNEEUWBALLEN

APARTE HAPJES

Na een uitgebereide maaltijd, kan je last van je maag krijgen. Daar had men vroeger een antwoord op, men bakte MAAGKOEK

De resten van groot gebraad vragen om een tweede leven.

De WAANZIN van gepropte ganzen of eenden, alleen maar voor hun lever: eet dat nooit 

 

NEDERLANDS-DIS   GEEFT INZICHT IN EEN BREDE TRADITIE 

 

Comments are closed.