HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Page: MENU’S voor KERST

ETEN MET DE KERSTDAGEN

De viering van de kerstdagen was vroeger sterk gebonden aan de kerk en zijn gebruiken. De Rooms Katholieke traditie is hier duidelijk anders dan die van de Protestantse kerken. De maaltijd voor of na de kerkelijke viering was vaak de belangrijkste gebeurtenis in een familie. Vond de kerstviering op kerstavond plaats, werd ook voor of na de  viering in de kerk thuis uitgebreid gegeten.

Een maaltijd of het nu een gewone of voor een zon- of feestdag was wordt pas de laatste honderd jaar in  gangen opgedeeld. Daarvoor werden alle gerechten, waarbij het uit maakte of het soep, zuur, zoet of hartig was, tegelijkertijd op tafel gezet. Op het platteland is dat gebruik lang blijven bestaan, terwijl de bewoners in de steden op zon- en feestdagen de gerechten in gangen na elkaar werden opgediend.

De beschrijving van de kerstdagen in de Achterhoek bevat elementen van de overgang tuseen beide gewoontes.

Zo bracht men vroeger de kerstdagen in de Achterhoek door, natuurlijk met konijn en poddik.

konijn met abrikozen

We geven nu een aantal kerstmenu’s uit ons eetverleden.

KERSTMENU van WINA BORN uit 1976

Uiteraard met een garnalensalade of cocktail als voorgerecht.

EEN SNEL KERSTMENU DOOR DE WERKENDE VROUW uit 1977

Daarbij uiteraard getoofde peertjes.

HEDENDAAGS DUURZAAM EN VEGETARISCH MENU met veel ingredienten die men zelf in de natuur kan verzamelen. Met een groene soep van wilde groente of te wel onkruid.

 

TRADITIE GEEFT EINDELOZE MOGELIJKHEDEN : ZEKER VOOR KERST

Comments are closed.