HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GORTEPAP SÛPENGROATENBRIJ PAP & BRIJ 4

gerst

GORT is gepelde gerst.

Naast voor bier werd gerst vooral als graan traditioneel veel in Nederland gegeten.   Gortepap was de eerste pap die in Nederland door de zuivelfabriek werd geleverd. In een melkbus met het opschrift ‘karnemelksche  pap’.

gortepap reclame

Gortepap, ook wel karnemelkse gortepap genoemd, wordt gemaakt van karnemelk en gort (gepelde gerst).
De gort wordt 12 uur geweekt en daarna 1 uur in water gekookt. Tenslotte wordt er karnemelk toegevoegd (120 gram gort per 1 liter karnemelk). De pap wordt opgediend met basterdsuiker of stroop.
Vooral in het Noorden was deze pap erg populair.  SÛPENGROATENBRIJ heet in Friesland gortepap.

< sûpen = karnemelk , groaten = grutten of gort >gerstekorrels

Ingrediënten:

–          1 liter karnemelk

–          125 gram gort

–          20 gram bloem

–          zout

Bereiding:

Zet de karnemelk met de gort en een snufje zout op het vuur. Blijf goed roeren. Laat het na aan de kook te zijn geweest, zeker een half uur zachtjes doorkoken. Roer de bloem met wat water, melk of karnemelk tot een papje. Vermeng het papje met wat warme brij en voeg dat samen bij de gortepap. Zeker nog 10 minuten mee t laten koken, totdat de bloem gaar is.

Eten met strop of bruine suiker.

  • GERST =  is de graansoort, die als eerste in onze sterken is verbouwd. Zeker al 2000 voor Christus werd hier gerst verbouwd. In de middeleeuwen was gerst de belangrijkste graansoort, maar langzamerhand heeft tarwe deze positie overgenomen. Gerst bevat in tegenstelling tot tarwe weinig gluten en zal daarom met gist heel weinig rijzen ( en luchtig worden). Pas door bijmenging met 20 % tarwe meel kan men van gerst echt brood bakken. Als grondstof voor bier ( na mouten daarvan) blijft gerst een onmisbaar graansoort.
  • pelmolen op waterkracht
  • Gerst moet voor menselijke consumptie en gebruik eerst gepeld worden, dat gebeurde vroeger in een pelmolen.
  • Dit levert dan gort op. Voor het koken moet gort wel een uur of acht worden geweekt en dan ongeveer een uur worden gekookt. Door behandeling van gort kan men van  gort snelkokende gort of gerstegrutten verkrijgen. Die hoeven niet voor geweekt te worden en de kooktijd is aanzienlijk korter.
windmolen om gerst te malen en te pellen

windmolen om gerst te malen en te pellen

ALLE OUDE GEWASSEN OP NEDERLANDS DIS

 

graanakker

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>