HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WARME BROODPUDDING hergebruik van oud brood

HERGEBRUIK

Er werd in 2015 ineens in Nederland een  campagne gestart om het teveel weg gooien van etenswaren te beperken. Dure spotjes, een doos vol BN’ers, die toch al bijna bij de vuilnis lagen. Veel geld weggegooid. En natuurlijk moeten we met z´n allen het gebruik van restjes verbeteren, maar vooral minder etenswaren kopen om die daarna weer weg te gooien.  Dat we nu veel eten weggooien is op zich al dwaas, maar ook verwonderlijk. Want voor wie kookboeken ouder van 40 jaar leest, is zonneklaar, dat hergebruik van restjes een deel van ons culturele erfgoed is.
Oud brood

Onze grootouders kenden en gebruikten nog veel recepten om met restjes en overgebleven etenswaren iets lekkers te maken. Want eten werd eigenlijk niet weggegooid. Tegenwoordig kijken we zelfs niet naar de conditie van wat we hebben, maar als de houdbaarheidsdatum voorbij gegaan is, gooien we vaak eten weg dat nog prima te verwerken is. Natuurlijk hadden onze grootouders weinig kant-en-klaar etenswaren, maar iets van hun vernuft en ervaring kunnen we zeker gebruiken. Oud brood is een goed voorbeeld daarvan. Er bestaan dan ook heel veel gerechten waarin oud brood wordt gebruikt. Als je eens een kookboek van net na de tweede wereld oorlog tegenkomt, moet je maar eens kijken.

wannee

En daarom nu een gerecht met oud brood. Nog lekker en verantwoord ook nog. Eet deze broodpudding lekker warm met koude vanillevla of een bolletje ijskoud ijs.

WARME BROODPUDDING

Voor deze broodpudding had men vroeger een afsluitbare bakvorm. Op rommelmarkten worden ze soms aangeboden. Maar een hoge tulbandvorm van metaal of keramiek werkt ook goed.

tulbandvormpuddingvorm

Nodig:

  • ¼ kilo oud brood , zonder korsten ( die kan je voor paneermeel gebruiken, dus gewoon op een warme plek laten drogen) *
  • ½ liter melk
  • Wat rasp van een citroen of sinaasappel ( niet behandeld )

citroenschilletjes

  • 50 gram rozijnen ( geweekt in oude thee of misschien in rum – zeker 2 uur)
  • 4 eieren
  • Wat zout
  • 50 gram riet- of basterd- suiker
  • 50 gram boter
  • Wat zout
  • Zachte boter om de bakvorm in te smeren

 

* In het oorspronkelijke recept haalt men de korsten van het brood. Ik laat ze meestal gewoon zitten en gebruik naast wittebrood ook volkoren en zelfs muesli-/ en noten- brood voor deze warme broodpudding.

Snij het brood fijn. Breng de melk met de helft van de suiker en zout aan de kook. Voeg er de brood bij en haal de pan van het vuur, terwijl men het brood en de melk tot een massa roert en alle harde stukjes brood er uit drukt.

Stort de massa in een deegkom, voeg er de afgegoten rozijnen bij ( gebruik je in rum geweekte rozijnen, voeg dan de rum van het weken ook door het beslag. Wordt het beslag dan te nat, voeg er wat paneelmeel bij).

Splits de eieren. Voeg de eidooiers al roerend bij de wat afgekoelde broodmassa met rozijnen. Voeg er ook de boter in kleine blokjes en citrusrasp bij. Klop de eiwitten met de overige suiker en een paar korrels zout stijf.

Maak de kom daarvoor met een stukje citroen vetvrij, net als de mixer-gardes waar men het eiwit stijf mee gaat kloppen ( met zelfs kleine resten vet krijgt men eiwitten nooit stijf geslagen en de citroensap geeft een lekkere smaak aan de  eiwitten). eiwit stijf geslagen

Spatel de eiwitten door de deeg massa.

Neem de bakvorm, die men goed met boter insmeert. Stort het beslag in de vorm. Vul de vorm maar voor 80 %, want de broodpudding zal zeker gaan rijzen. Plaats die in een ruimere pan met kokend water, maar zorg ervoor dat het water niet te hoog staat en al kokend in de vorm kan komen. Dek de vorm af met zijn deksel of een stukje aluminiumfolie.  Laat de pan met water zachtjes koken en vul het water van tijd tot tijd aan. Na ruim 1 tot 1 ½ uur zal de broodpudding gaar zijn.  Het mooiste is om hem 10 minuten, nadat de broodpudding uit het kokende water heb gehaald, te laten staan. Stort hem dan in zijn geheel te storten om deze zo op te dienen. Snij voor ieder een royale plak af en eet die zoals we al eerder vertelden met vanillevla of lekkere ( zelfgemaakte) jam.tulband

  • Voor het geld hoeft men niet te laten want zonder rum, vanillevla, jam of ijs kost het nog geen 2 euro voor 10 ruime porties.

Er zijn vele lekkere gerechten met oud brood:  https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/restgebruik-kersenkoek/

kersen brood

 

En natuurlijk ook een soort hartige wentelteefjes uit Friesland: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/kuise-zusterkoeken-friesland/

hartige wentelteefjes

 

 

LEKKERE TRADITIONELE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

keuekn

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>