HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GROENE SAUS OF APOSTELSAUS recepten met KAAS, MELK & ZO

daslook

daslook wordt in het voorjaar voor groene saus gebruikt

GROENE SAUS                          < OOK GOETHE WAS HIER DOL OP >

Een traditionele saus uit de grensstreek en Limburg. Zeer geschikt voor een feestelijk ontbijt (zoals bijvoorbeeld op de feestdagen bij Kerstmis of Pasen gebruikelijk in ons land). Ook in Duitsland bekend als Frankfurter Grüne Soße of zelfs Goethe-saus. Deze saus is makkelijk te maken. Ideaal  om al je verse kruiden uit de potten in je keuken of je tuin te kunnen gebruiken. Het geheim van een goede groene saus is geen of slechts een beetje dille en munt omdat deze kruiden snel de smaak van al de andere kruiden overheersen. Je kunt je kruiden aanvullen met bladeren en kruiden (onkruid als zevenblad, daslook, pinksterbloem en dovenetel) uit de vrije natuur. En dan weet je gelijk wat allemaal eetbaar is. En aan de hand wat voor jou beschikbaar is, kan je het hele jaar een groene saus maken, alleen zal de smaak ervan steeds anders zijn.

2 handen vol of 150 gram gemengde verse kruiden: peterselie, bieslook, daslook, kervel, waterkers (of alfalfa), citroenmelisse, pepermunt (weinig), dille (weinig), paardenbloemblad, zuring, borage of koningskruid, dragon.

  • een scheut plantaardige olie
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1/4 kilo kwark of verse kaas ( of yoghurt/zure room)
  • 3 eetlepels citroensap of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout en peper naar smaak

Pluk de kruiden ( heb je deze kruiden allemaal niet vervang de niet aanwezige door een ander fris kruid of blad (blad van meidoorn, bosbes, aalbes) of kruiden als lavas, koriander, basilicum, venkelgroen, pijpui, knoflook of iets dergelijks)    of zelfs fijngehaket snijbiet of spinazie. Verwijder wel de harde steeltjes, was ze in koud water en droog ze grondig. Wikkel ze in een schone theedoek en leg dit even weg.

Hak of knip de kruiden fijn ( kan ook in een blender). Voeg olie toe en roer nog even door.

Pel de eieren en scheid de eierdooiers zorgvuldig van de eiwitten. Voeg de eierdooiers bij de kruiden en roer dit verder door ( kan ook in een vijzel of blender).

Doe de kruiden in een kom en roer de kwark of verse kaas, citroensap of azijn en mosterd erdoor. Hak het eiwit heel fijn en roer ook dit in de saus. Breng op smaak met zout en peper.

Zet de saus zeker 30 minuten koel weg voor deze te serveren.

groene kruidensaus

 

Heerlijk bij gekookte eieren, vers plat brood, hartige taart en verse groente in hapklare stukjes als bloemkool, bleekselderij, radijsjes, komkommer, paprika of tomaat.

  • In de winterperiode kan men verse kruiden aanvullen met gedroogde groene kruiden. Als je de saus even laat staan voor gebruik, nemen deze kruiden vocht uit de saus op en gaan dan hun geur ook weer aan de saus geven.
  • Niet alleen voor deze saus is het slim om altijd potjes met verse kruiden ( in de winter  dus binnenshuis) te hebben.

 

TRADITIE OM IN STAND TE HOUDEN :  NEDERLANDS DIS

keuken jaren 50tig

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>