HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOMKOMMERSLA

komkommerolant

Komkommer is een vrucht van een klimmende plant, die al zeker 3000 jaar geteeld wordt. Sinds ongeveer 1960 wordt komkommer in België en Nederland in verwarmde kassen geteeld. Daarom kan men nu het hele jaar komkommers kopen.

Komkommer wordt bij ons eigenlijk altijd rauw gegeten. Soms worden komkommers daarvoor geschild en soms worden ook de zaadlijsten verwijderd. Omdat komkommer veel water bevat , worden plakjes komkommer ook wel met zout bestrooid in een vergiet geplaatst om uit te lekken. Zowel zo als gemengd in salades worden komkommers in grote hoeveelheden door ons tegenwoordig gegeten.

Een standaard komkommer weegt tussen de 350 tot 450 gram en is korter dan 39 centimeter.

kleine komkommer Er worden ook mini komkommers aangeboden, die zijn maximaal 130 gram en zijn niet langer dan 18 centimeter.  Vroeger werden ook gele komkommers geteeld, maar ondanks pogingen daartoe is het niet geluk deze weer populair te maken.

gele komkommer

Komkommer kan je beter niet in een koelkast bewaren, want dan zullen ze eerder gaan rotten.

Net na de tweede wereld oorlog begon men in Nederland steeds meer komkommer te eten. Komkommer werd als sla gegeten, maar ook gestoofd en met een saus als groente geserveerd. Ook werden stukken komkommer net als vleestomaten of tegenwoordig courgette gevuld met gehakt in de oven gegratineerd klaargemaakt. Komkommer werd dan wel eerst geblancheerd.

KOMKOKKERSLA  ( RECEPT UIT 1962)

Nodig

  • 1 grote of 2 kleine komkommers
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels slaolie
  • Peper en zout
  • 1 uitje (fijngesneden)
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Was de komkommer en schil in ieder geval de komkommer als U een gele hebt. Snijd er de bittere punten af. Schaaf ze in dunnen plakjes of trek er met een sambaltrekker sambal van of rasp ze op een grove rasp. Vermeng de komkommer vlug met wat zout en schep er de azijn, slaolie,peper en het uitje doorheen. Strooi de gehakte peterselie overheen. Een pepertje in ringetjes past er ook bij.

komkommersla

Nota Bene : Men kan de komkommer ook met slasaus vermengen, maar het gerecht wordt er hierdoor minder appetijtelijk , omdat het er “troebel” uitziet.

* Slaolie = een gangbare olie voor in de keuken, bestaat meestal uit een mengsel van plantaardige oliën, vaak de goedkoopste die op dat moment in de markt zijn. Vroeger vaak gemengd met pindaolie.

* Slasaus = een soort dunne mayonaise , maar de samenstelling varieert enorm. Sommige bevatten wel 25 % olie, sommige slechts 5 %

 

Komkommers worden net als augurken in azijn of in een mengsel van azijn en suiker ingelegd.  Vroeger werden zure ingelegde komkommer veel gegeten en natuurlijk thuis gemaakt:

https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/zure-komkommer/

zure komkommer 1

Standaard bij veel gerechten vaak samen met mosterd gegeten.

Borage of komkommerkruid past erg goed bij komkommer:

 

https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-borage/

komkommerslade met boragebloemen

 

ZOMERGROENTE  : NEDERLANDS DIS

 

zomergroente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>