HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Page: OUD & NIEUW: DAT IS GENIETEN

EEN ROYAAL OVERZICHT

DRINKEN

Rond de jaarswisseling werd en wordt vaak een fles champagne met een knal geopend. Als dat een goede bubbeltjeswijn is, kan je dat beter niet doen. Zeker als je van de smaak wil gaan genieten. Toch is dit een zeer jonge traditie. Vroeger dronken we vaker verwarmende dranken rond de jaarswisseling.

SLEMP hoort in die traditie

 

ANDERE MELK dranken

WARME MELK met anijs en/of salie waren nog niet zo lang geleden echt feestelijke dranken.

Of natuurlijke warme chocolademelk

 

Daar smaakt natuurlijk ook een kleine beetje rum of brandewijn in.

In Zeeland werd voor oud en nieuw STROOPJENEVER gemaakt.

 

BOWL, vaak met veel fruit en wijn, in de grote schaal stond vroeger zeer vaak op tafel

ZOETE BAKSELS

UITERAARD OLIEBOLLEN in vele variatiets:

Of vergelijkbare traditie uit Zeeland Reuzelbollen

KNIEPERTJES vindt men op veel plekken, zowel vlakke als opgerolde variaties.

SUIKERWAFELS de Zeeuse variatie op knijpertjes

Daar hoort natuurlijk wel een glaasje stroopjenever naast  of brandewijn met suiker

APPELBEIGNETS overheerlijk

OF heel wat anders: APPELFLAPPEN

 

POFFEN WERDEN VROEGER VOOR DE TIJD van OUD en NIEUW gebakken

En dan werden er ook fritures met een eigen ijzer gebakken. Die kunnen zowel hartig als zoet zijn.

FRITURES

 

HARTIGE HAPPEN

Voor oudejaarsavond worden vele saucijzenbroodjes gebakken.

Of in Brabant worstenbroodjes

Alles stond vroeger altijd voor oud en nieuw klaar. Wat te denken van een kloksalade.

 

EN DAN OP 1 JANUARI

Van de overgebleven oliebollen werd er in bepaalde families een pudding gemaakt.

We geven het recept van deze dankbare oliebollenpudding.

VROEGER WAS HET TROUWENS OOK GEBRUIKELIJK om een nieuwjaarscake te bakken voor iedereen die nieuwjaar kwam wensen. 

 

Comments are closed.