HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLOEMKOOL met deksaus en Bloemkoolsoep van vroeger

bloemkool

Bloemkool is een oude groente, die al in de zestiende eeuw in Europa wordt geteeld en gegeten.

Al rond het eind van de 12e eeuw was de bloemkool als gewas al in Spanje bekend. In Nederland wordt bloemkool tegenwoordig vooral in Noord Holland, Rond Venlo en Barendrecht  en de Zuid Hollandse eilanden verbouwd. Daarnaast is er een winterteelt in Zeeland, waar het risico voor bevriezing lager is. Bloemkool bestaat in feite uit immense niet uitgegroeide bloemknoppen. Omdat deze door grote koolbladeren worden omsloten blijven deze wit.

Er zijn verschillende teeltmethoden, die vrijwel over het hele jaar bloemkolen leveren.

Bloemkool kun je koken, rauw eten, roerbakken, zelfs frituren. Traditioneel werd en wordt vaak nog steeds bloemkool in de Nederlanden gekookt en met een bloemkool-sausje geserveerd. Daarnaast  bedekt met een kaassaus wordt het regelmatig gegeten.  Van bloemkool wordt traditioneel ook bloemkool-soep gemaakt.

Bloemkool met een deksaus

  • 1 bloemkool
  • 1/3 liter kooknat of melk
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • zout en nootmuskaat

Laat de bloemkool in z’n geheel of verdeel deze in niet te kleine net zo grote stukken. Haal zoveel mogelijk blaadjes weg, ook tussen de bloemkoolroosjes. Laat de bloemkool zeker een half uur in koud zout water staan, om rupsen en insecten te verwijderen. Spoel de groente onder de kraan na. Leg de bloemkool met de stronk naar beneden in een laagje water zonder zout. Kook de bloemkool in 10 minuten voor roosjes tot 15 tot 20 minuten voor een hele bloemkool gaar.

Maak in een aparte pan met gesmolten boter en bloem een roux en voeg hier kookwater aan toe ( en-of eventueel melk). Maak op smaak met zout en nootmuskaat. Doe de bloemkool in een schaal en giet er de saus over.

Vaak werd de saus niet met bloem , maar met maïzena of aardappelmeel gebonden. Dan werd voor ½ liter kooknat 20 gram maïzena/aardappelmeel in wat koude melk opgelost. En die vloeistof al roerend bij het kooknat  gevoegd. Men laat dan de saus even doorkoken en voegt dan naar smaak zout en eventueel wat klontjes boter door de saus. Ook werd er soms in plaats van boter 50 gram geraspte kaas door de saus geroerd. Op het laatst werd er altijd nootmuskaat over geraspt. Bij de kaassaus wordt ook nog soms peper, cayennepeper of paprikapoeder toegevoegd.bloemkool met saus

Velen strooiden en strooien over een groente gerecht met een deksaus bij serveren gehakte peterselie.gehakte peterselie

Traditionele bloemkoolsoep

Bij ons thuis werd bloemkoolsoep vaak gemaakt als er bloemkool van de vorige dag was overgebleven.

Nodig:

  • ½ bloemkool (gaar gekookt)
  • 1 liter groentebouillon ( of kookwater van bloemkool met wat bouillonpoeder)
  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • Zout, peper en nootmuskaat.
  • (eventueel 50 gram fijngesneden ham of fijngesneden overgebleven vlees)

Smelt de boter, voeg de bloem toe, even al roerend laten doorwarmen. Dan roerend de bouillon of het kooknat erbij. Laten binden en even laten doorkoken. Wrijf ¾ van de gare bloemkool door een zeef en voeg het bij de soep. Of methode van vandaag voeg ¾ van de gare bloemkool toe en zet er een staafmixer op. Breng de soep tot de kook en laat het zachtjes 5 minuten doorkoken.  Op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat ( en eventueel nog wat bouillonpoeder). Als laatste eventueel het fijngesneden vlees op het bord of in de kom over de soep strooien. Als vegetarisch variatie kan men geroosterde uitjes over de bloemkoolsoep strooien.

Zelf vind ik het lekker om wat apart gehouden bloemkoolroosjes krokant met wat saffraan of kerrie te bakken en dat op het laatst door de soep te strooien.bloemkoolsoep

Bronnen: Dordrecht Kookboek, vijfde druk, begin jaren zestig en Margriet Kookboek, Beknopte Editie 1958

  • Snijdt men de roosjes van de bloemkool kan men de rest van de stronk na de harde buitenkant er dun te hebben afgesneden heel simpel tot balkjes snijden. Deze zijn gesmoord in boter met wat bouillon in 10 minuten gaar en dan erg lekker als groente, maar ook geschikt om er gepureerd bloemkool-soep of bloemkool-puree mee te maken.
  • Groente bouillon met groente afsnijdsels : https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

    bouillon van groente-afval

    bouillon van groente-afval

ZOMERGROENTE : NEDERLANDS DIS

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>