HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LAMSGIES TRADITIONEEL VELUWS LAMSVLEES

lam

De eerste indruk die je krijgt als je in Gelderland naar echte Gelderse gerechten en specialiteiten zoekt is dat er eigenlijk niet zoveel zijn. Natuurlijk heeft Arnhem zijn koekjes en balletjes en er is Gelderse gekookte worst en de meeste rookworsten worden Gelderse genoemd. Nijmegen kent Marikenbrood en stadsbrouwerij de Hemel levert tegenwoordig aardige producten voor lekkerbekken. Nee , echte streekproducten zijn niet in de steden te vinden, maar Gelderland is veel groter. Op de Veluwe, het land van Maas en Waal⁄Betuwe en de Achterhoek wordt oudere tradities wel in ere gehouden en bovendien grazen hier heel veel schapen.

Gelderland_oncyclopedia

Nu zijn dat ook streken met een heel eigen eettraditie. Daar hoort lamsvlees er vroeger ( voor boeren en arme lui) en tegenwoordig ( voor de meer welgestelden) bij. Daarom nu een traditioneel recept voor lamstoofvlees, vaak Lamsgies genoemd. Oorspronkelijk komt dit gerecht van de Veluwe.

Traditioneel vaak met gebakken aardappelkoeken opgediend.

lamsvlees

 

 

 

Lamsgies.

  • 1/3 liter bouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • ½ kilo lamsbout of schenkel, in blokjes met uitgesneden bot
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout en  peper uit de molen
  • 100 gr champignons, doormidden gesneden
  • wat slagroom
  • nootmuskaat (zelf raspen)
  • wat fijngehakte peterselie
  • wat fijngehakte munt + paar hele blaadjes voor garnering

Bak de uien in ongeveer 5 minuten aan, niet bruin bakken. Doe peper en zout en wat bloem op het lamsvlees. Bak die ook aan. Voeg ook het bot toe. Mooi licht bruin bakken. Voeg de rest van de bloem erbij. Even door laten sudderen, wel roeren. Dan de bouillon erbij.

Weer aan de kook brengen en op een klein pitje toegedekt 1 ½ tot 2 uur laten doorsudderen.

Vis het bot aan de pan. Voeg de champignons en de fijngesneden munt toe. Nu het geheel in een open pan inkoken tot het een dikke saus is geworden. Voeg als laatste de room en nootmuskaat toe.

Proeven op smaak maken met peper, zout en eventueel suiker, worcestersaus.

Roer als laatste de peterselie erdoor. Bij voorbeeld een kruid als munt als garnering.

Lamsgies culinair

 

Tegenwoordig voegt met hier knoflook en tijm aan toe ( smaakt heerlijk), ook een scheut wijn wordt vaak toegevoegd.

Zelf meng ik vaak doperwten en ringetjes pijpui erdoor.

* PANNEGIES is de naam voor alle vleesstoofgerechten op de Veluwe. Vroeger werden deze gerechten vooral in de restwarmte van het bakhuus bereid. Na het bakken van het brood (dat vaak maar een keer in de week gebeurde), schoof men een pan met vlees , groentes en kruiden de broodoven in om langzaam in de nog aanwezige warmte ervan gaar te stoven. Rond Pannegies worden allemaal sterke verhalen verteld, vooral hoe men aan de naam komt. Maar het is simpelweg een stoofpot klaargemaakt in een pan in een broodoven. Op de Veluwe werd daar zowel varkens-, rund- als schapenvlees voor gebruikt. En dan de delen die goedkoop waren en dus lang moesten stoven om gaar te worden.

TRADITIE OP DE VELUWE : NEDERLANDS DIS

BAKHUUS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>