HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KANEELBESCHUITJES OUDE TRADITIE

kaneelbeschuitjes

Kaneelbeschuitjes waren in bepaalde streken vroeger zeer populair. En dus vooral lokaal een erg populair traditioneel koekje. Naast door plaatselijke bakkers door koekfabrikant Verkade als een van  de eerste producten op grotere schaal geproduceerd.

Maar tradities met kaneelbeschuit zijn veel ouder. Op “Lampegietersavond” wordt een traditioneel feest ( de derde maandag van september) gevierd  in  de buurt rond Veenendaal, Woudenberg en Scherpenzeel. Kinderen lopen met een lampion  (soms ook verkleed) door de straten. Na afloop is er kaneelbeschuit met warme chocolademelk.

Kandeel werd vaak geschonken na een geboorte met een lange vinger of een kaneelbeschuitje.

kaneelbeschuit 1

EIGENLIJK IS HET RECEPT VAN KANEELBESCHUITJES ERG EENVOUDIG

Kaneelbeschuit werd traditioneel gemaakt van oud wit brood. Een heel witbrood wordt in repen gesneden, daarna aan één kant in de melk gedoopt. Die kant wordt vervolgens met kaneelsuiker bedekt en in een oven knapperig gebakken.

Kaneelsuiker is een mengsel van de helft fijn gemalen suiker en een helft gemalen kaneel.

kaneelpijpje

Verwarm een oven voor op 50 tot 75 ⁰C. Snij het brood in plakken van ongeveer 2 centimeter. Snij de plakken weer in repen van 2 centimeter.

Doe een ½ liter melk in een vlak ruim bakje. Dompel de broodrepen even in de melk, net zoveel dat als je deze in de kaneelsuiker dompelt en ruim kaneelsuiker blijft plakken (maar maak het brood niet te nat). Leg de repen op een met bakpapier bedekte bakplaat. Is de bakplaat helemaal vol, plaats men deze in de oven. Zeker 3 uur laten drogen, totdat de beschuitjes helemaal droog zijn. Af laten koelen en in een trommel bewaren.

Vroeger doopte men de beschuitjes in de thee, koffie of kandeel en at het dan op.

Tegenwoordig worden kaneelbeschuitjes gemaakt van een zoet gistbeslag dat in vlakke platen of broden wordt gebakken. Na afkoelen worden die broden in repen gesneden en met kaneelsuiker bedekt verder gedroogd. Recepten worden meestal geheim gehouden. Vaak wordt er wel bij verteld dat het volgens het oude plaatselijke recept van grootmoeder of een andere voorouder wordt gemaakt.

 

KaneelbeschuitKempersBreedenbroek

 

In het Achterhoekse buitengebied tussen Breedenbroek en Sinderen werden vroeger bij de molen aan de Molenweg graan gemalen. Maar de molenaar runde ook een bakkerij en bakte er brood. Daarnaast maakte hij van oud brood onder andere kaneelbeschuitjes. De molen is tegenwoordig nog in volle glorie te zien en er wordt beperkt nog graan tot meel vermalen. Maar gebakken wordt er al lang niet meer.

molen in Breedenbroek

 

LEKKER VAN VROEGER : NEDERLANDS DIS

graan malen

graan malen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>