HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOLLEBONEN     STREEKGERECHT  UIT GRONINGEN

MOLLEBONEN

Een Molleboon is een plaatselijk lekkernij in Groningen. En gelijk een scheld naam voor een Groninger.

Maar als lekkernij is het een soort tuinboon (paardenboon) die door te roosteren een licht zoet smaak heeft verkregen.  Dat roosteren gebeurt in een mol. Ook worden de tuinbonen bij de bakker met het brood mee gebakken.

De receptuur lijkt erg op die van pinda’s. Mollebonen heten dan wel een Groninger specialiteit te zijn, maar de afkomst is waarschijnlijk uit voormalig “Indië”. Ook de typerende pan (  MOL ) die wordt gebruikt lijkt wel erg op een Wadjang of Wok. Dit lijkt dus duidelijk over genomen te zijn vanuit onze voormalige kolonie. Maar hoe het ook zit, mollebonen smaken prima en doen het in Groningen erg goed. De Groningers zijn zelfs trots op hun specialiteit.

GEROOSTERDE MOLLEBONEN

Week de gedroogde tuinbonen een nacht in handwarm water. Spoelen en weer in handwarm water wegzetten. Plaats alles liefst in een kast of zo, waar geen licht komt.

Na ongeveer 36 uur beginnen de tuinbonen te kiemen. In ieder geval zo lang doorgaan dat de tuinbonen gaan kiemen.

De bonen als ze beginnen te kiemen in een zeef of vergiet goed laten uitlekken.

Vervolgens met keukenpapier en een theedoek, de bonen helemaal door en door droogwrijven.

Verwarm de oven op 175 °C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Verdeel de bonen over de bakplaat. Pof de bonen ongeveer 45 minuten in de oven.

Laat ze vervolgens afkoelen. Licht bestrooien met wat zout.

mollebonen 1

Je kunt de mollebonen zo eten of bewaren in een pot.

Wil je extra lekkere mollebonen dan warm je ze met een klontje boter op in een wok.

Je kunt er dan wat poedersuiker ( met kaneel) over strooien.

een groninger mol, maar niet om mee te roosteren

een groninger mol, maar niet om mee te roosteren

 

TRADITIONELE STREEKGERECHTEN IN NEDERLAND ( MAAR EIGENLIJK AFKOMSTIG UIT HET VROEGERE INDIË ) :   NEDERLANDS DIS

Groningen vlagkaart

 

One response to “MOLLEBONEN     STREEKGERECHT  UIT GRONINGEN”

  1. Marjolein Usi schreef:

    In Griekenland worden de geroosterde tuinbonen bij
    de borrel gegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>